Sport

2015.10.04. 21:16

Zahorán Ádám a világranglista élére tornászta fel magát

A hétvégén megrendezett 6 órás futás német bajnokságán a békéscsabai származású Zahorán Ádám pályacsúccsal és egyéni rekorddal szerezte meg az első helyet.

BEOL

A hétvégén rendezték meg a 6 órás futás német bajnokságát, amelynek az Északi-tenger partján található Ottendorf városa adott otthont. Ennek keretében pályacsúcsot, egyéni rekordot és az idei világranglista első helyet jelentő 85,606 kilométer teljesítésével a 6 órás futás 2015. évi német bajnoka lett Zahorán Ádám.

Tavaly indult először a 6 órás futás német bajnokságán, akkor nagy nehézségek árán megkaparintotta a második helyet. Az idei szezon meglehetősen nehezen indult. Zahorán nyárig sokat betegeskedett és különféle sérüléssel küszködött. Júliusban kezdhette meg teljesen egészségesen és sérülésmentesen a felkészülést, előbb a 100 kilométeres bajor bajnokságra (amelyet végül nagy fölénnyel sikerült megnyernie), valamint a mostani 6 órás német bajnokságra.


Ez a háromnapos felkészülési időszak némi újdonságot tartogatott, nyár óta ugyanis Michael Sommer (a 100 kilométeres futás kilencszeres német bajnoka) és Norbert Madry (a Német Ultrafutó Szövetség elnökhelyettese) által javasolt új típusú résztávos edzésekkel kombinálta a jól bevált edzéseit. Ezen kívül Don Ritchie (a 100 kilométeres futás világcsúcstartója) táplálkozási tanácsainak betartásával készült fel a fent említett két viadalra.

A 6 órás futás német bajnokságra most szombaton került sor. Egy 3,333 kilométeres körpálya szolgált a verseny útvonalaként. A rajtpisztoly szombaton 10.30-kor dördült el. A viadal első felében igyekezett taktikusan versenyezve az ellenfelei képességét felmérni. Erre különösképpen szükség volt, ugyanis idén a német válogatottból jól ismert Tobias Hegmann és Jan-Hendrik Hans, valamint a 236 kilométeres Baltic Run futóverseny győztese, Benjamin Brade is a favoritok között szerepelt.

Emiatt Zahorán Ádám eleinte a negyedik helyen futott, majd 3,5 óra versenyzés után vette át a vezetést. Innentől kezdve azonban fokozatos előnyre szert téve végül 85,606 kilométert teljesített és ezzel megnyerte a 6 órás futás német bajnokságát.

A 85,606 kilométeres eredménnyel az idei világranglista első helyére tornászta fel magát, mi több, új pályacsúcsot és egyéni rekordot is sikerült elérnie.

A Német Ultrafutó Szövetség komolyan veszi a bajnokság tisztaságát: a dobogós versenyzőket rendszeresen doppingellenőrzéseknek vetik alá, ezzel garantálva a sportszerű versenyzést.

Most egy kéthetes pihenőidőszak veszi kezdetét, majd az év hátralévő részében várhatóan még egy hegyi maratonon és egy 12 órás futóversenyen fok rajthoz állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!