Kis Stella Valéria

2019.11.18. 12:42

Közösségi oldalak hatásai a társadalomban

Vajon hányan emlékeznek még arra az időre, amikor nem kellet sem mobiltelefon, sem pedig számítógép a kapcsolattartáshoz?

Szegedi Kis István Református Gimnázium

A 2000-es években a technológia fejlődése magával vonzotta az olyan oldalak elterjedését, amelyek teljes változást okoztak a társadalom életében. Manapság már szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a beszélgetésekben elhangzani közösségi oldalak neveit, mint például Facebook, Instagram vagy Tik-Tok. Függőségük az oldalaktól pedig mondhatni saját életük korlátja lett.

Célunk, hogy minél jobb típusú legyen a mobiltelefonunk és minél több követőnk legyen a közösségi oldalakon. Az internet adta számtalan információmennyiség pedig elveszi figyelmünket a feladatainkra való koncentrálásról. Nincsenek már szinte közös tevékenységek, a mozgástevékenységek beszűkültek – ezek jellemzik a mai kor gyermekét. Tanulást segítő megoldások azonban születtek, melyek ismét arra ösztökélik a gyerekeket, hogy használják az internetet. Tehát az internet köré építjük az életünket. Azon keresztül beszélgetünk a barátainkkal, ismerőseinkkel, rokonainkkal, illetve tartjuk a kapcsolatot a külvilággal.

De sokan nem gondolnak bele abba, hogy ez káros saját magukra és társukra nézve egyaránt. Azon kívül, hogy az eszközök rontják a látásunkat, a koncentrációs képességünket, még agresszívvá és függővé is tehetnek. Sok ember például azért lesz szemüveges, mert sokáig, közelről nézte számítógépe képernyőjét, mobiltelefonja kijelzőjét. Függőséget egy közösségi oldal vagy egy alkalmazás, játék is okozhat. Nehéz tőle elszakadni, sőt ha valami nem az elképzelt módon alakul, az „internet függők” szélsőséges esetben akár dührohamot is kaphatnak. Lehetne pedig okosan és mértékkel is használni az internet világát. Sajnos azonban a többség korlátlanul, megszámlálhatatlan és felesleges információval felvértezve akarna, nagyobb befolyáshoz, barátokhoz és életcélhoz jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!