békés megye

2021.05.22. 07:00

Már másodfokú a készültség a Fekete-Körösön

P. G.

Csütörtökön 18 órától másodfokú készültséget rendelt el a Fekete-Körösön a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A Kövízig működési területén lévő, 341 km hosszú, elsőrendű árvízvédelmi töltésből 36 kilométer hosszon tartanak másodfokú készültséget, ezeken a szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. Jelenleg az igazgatóság 5 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Elsőfokú a készültség a gyomai és a Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú a belvízvédelmi készültség a Kettős-Körös jobb parti, mezőberényi és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

Jelenleg összesen 13 szivattyútelep üzemel az igazgatóság területén.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!