HIRDETÉS

2021.01.23. 06:00

A ménesbirtok az eredményes év után folytatja nagyberuházásait

A Covid-fertőzés 2020-ban minden ágazatot érintett, így a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t sem kímélte.

Szponzorált tartalom

Fotó: MARTON MONUS

A 2020-as évben számos nehézséggel is számolnia kellett a gazdaságnak: a mezőgazdasági termelést a szélsőséges időjárás is nehezítette. Erről és az idei évi tervekről beszélgettünk Kovács Norberttel, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatójával.

/Fotók: Mónus Márton/

– Vezérigazgató úr! Milyen évet zárt a birtok? Mi minden nehezítette a gazdálkodást tavaly?

– Nekünk sem volt könnyű a 2020-as év, a járványon kívül az időjárás viszontagságai is nehezítették a mindennapjainkat. Viszont a termelést tekintve összességében sikeres év van mögöttünk. Mindezt köszönhetjük a szakembereink és kollégáink felkészültségének és a korszerű technológiáinknak.

Ősszel használatba vettük a Magyarországon egyedülálló, teljesen automatizált szarvasmarha istállókat. Az állatok tartáskörülményei és a dolgozók munkakörülményei is javultak ezáltal. A robotizált technológiához a tehenek igazán jól alkalmazkodtak. Ennek köszönhetően rövid idő alatt termelésnövekedés következett be. 2–3 éven belül 25 százalékos emelkedést tűztünk ki célként. Eddigi eredményeink alapján úgy vélem, hogy ez is túlteljesíthető.

– A ménesekben a régi, történelmi épületeken felújításokat végeztünk, új kiszolgáló-egységeket létesítettünk, ezzel itt is javítottuk a munkakörülményeket, viszont a hagyományos lótartási technológián nem változtattunk. Az eddigi felújítások a tehenészetben megközelítőleg 2 milliárd forintba, a ménesekben pedig 1,5 milliárd forintba kerültek.

Kovács Norbert a ménesbirtok vezérigazgatója /Fotó: MMG-Csatlós Norbert/

– Mire fordítják a 2020-as év végén érkezett forrásokat?

– Az iskolához kapcsolódó fejlesztésekre, tehát a C-típusú tornacsarnok és kollégium építésére fordítjuk a 9,3 milliárd forint felét, aminek a kivitelezése már javában zajlik. A fennmaradó összegből pedig a vetőmagüzemet korszerűsítjük.

Októberben használatba vették a teljesen automatizált szarvasmarha istállókat /Fotók: Mónus Márton/

– Hogyan tervezik a 2021-es gazdasági évet?

– A 20-as és a 39-es majorokban a munkálatok a vége felé közelítenek, átadásukat az első negyedévre tervezzük. Hamarosan megkezdődik a Nonius Hotel teljes felújítása is. Bizakodóak vagyunk, de bizonyára a 2021-es év sem lesz egyszerű, mivel több területre kell fókuszálnunk. Idén a termelésben a legnagyobb beruházás a növénytermesztést, ezen belül is az öntözésfejlesztést érinti, emiatt sok nehézséggel kell szembenéznünk, ugyanis a kivitelezés mellett a termelés nem állhat le.

– A mintagazdaság ezen a területen is egyedülálló fejlesztésre törekszik. Milyen stádiumában van most ez a projekt?

– A közbeszerzési eljárások közül háromból kettő már lezárult. Az utolsó elbírálását követően rövid időn belül megkezdődnek a munkálatok. Terveink szerint legkésőbb a második negyedév elején már a fizikai megvalósításra kerülhet sor. Ez a beruházás mintaértékű lesz a technológiát tekintve, valamint azért, mert évtizedek óta nem történt Magyarországon hasonló méretű öntözésfejlesztés. Ha elkészül, egyszerre több mint 5000 hektáron képes lesz a birtok a földterületeit öntözni.

A Mezőhegyesi Technikum, Szakképzőiskola és Kollégium látványterve /Látványterv: DAW Építész Stúdió/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában