Hirdetés

2024.04.05. 13:28

3 mobilhasználati tipp, amivel növelhetjük a hatékonyságodat

Az okostelefonok az életünk minden területén jelen vannak, ami legalább ugyanannyi negatívummal is együtt jár, mint pozitívummal. Lássuk be, néha kifejezetten zavaró lehet, hogy próbálunk a napi munkánkra koncentrálni, de a mobilon egyre-másra csipognak az értesítések közösségi oldalakról, üzenetküldőkről, játékokból és egyéb appokból. Aztán “csak egy percre belenézünk”, és ebből lesz az, hogy fél órával később eszmélünk rá, hogy bizony, ott ragadtunk, a munka pedig nem végzi el magát.

PR cikk

Ha szeretnénk, hogy figyelemelterelés helyett hatékony munkaeszközként legyenek ott a mindennapjainkban, meg kell találni az egyensúlyt a készülékek képességeinek kihasználása és a céljainkra való összpontosítás között. Cikkünkben három olyan gyakorlati tippet gyűjtöttünk össze, amelyek egyaránt segíthetnek harmonikusabbá tenni a mobilhasználati szokásainkat és növelni a produtivitásunkat. Nézzük! 

#1 Regulázzuk meg a mobilok értesítéseit! 

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, az okostelefonokban az egyik legzavaróbb, hogy a különböző alkalmazások állandó értesítéseket küldenek - hangosan csipognak, villognak, elvonják a figyelmet. Ezért, ha szeretnénk visszavenni az irányítást a mobilhasználati szokásaink felett, az első és legfontosabb, hogy optimalizáljuk a leggyakrabban használt applikációk beállításait. 

Tehát, először az appokat célszerű sorra venni, majd eldönteni, hogy mindegyik esetén igényeljük-e a valós idejű értesítéseket. Nagy valószínűséggel rengeteggel kapcsolatban rájövünk, hogy erre nincs szükség, és azok kapnak csak zöld lámpát, amelyek elengedhetetlenek a munkához vagy kapcsolódnak a leggyakrabban használt kommunikációs csatornáinkhoz. Érdemes akár olyan szinten is szelektálni, hogy egyes appoknak meghagyjuk a hangértesítések lehetőségét, másoknál csak az értesítősávon felbukkanó jelzést engedélyezünk, a még kevésbé fontosaknál pedig teljesen letiltjuk ezt a funkciót, és az újdonságokat majd akkor látjuk, ha tényleg az adott appot kezdjük használni. 

Ha ezzel megvagyunk, jöhet az értesítési menedzsment funkciók személyre szabása. Ilyen módon beállíthatunk prioritási szinteket az egyes alkalmazások számára, vagy a dedikált munkaidőnk alatt “Ne zavarj” üzemmódba tehetjük az eszközt – így egyáltalán nem jelez a készülék, vagy csak bizonyos személyek üzeneire/hívásaira. Amint ezeket a lépéseket megtesszük, érezni fogjuk a felesleges megszakítások csökkentésének áldásos hatását.  

#2 Használjunk hatékonyságot növelő appokat! 

Bár az okostelefonon való böngészésnek és játéknak is megvan a jótékony szerepe, de csak addig, amíg nem produktív munkaórák vesznek kárba miattuk. Így a hatékonyságunkat azáltal is növelni tudjuk, hogyha a szervezettséget és rendezettséget elősegítő alkalmazásokkal kordában tudjuk tartani magunkat. 

Ilyenek például a következők: 

feladatkezelő alkalmazások, amelyek teendőlisták létrehozását, emlékeztetők beállítását teszik lehetővé azért, hogy mindig nyomon tudjuk követni az előrehaladásunkat.  

jegyzetelő applikációk, amelyekkel azonnal rögzíteni tudjuk egy hirtelen pillanatban érkező ötleteinket, de a részletes projektvázlatainkat is, akár hangüzenet formájában, tehát még gépelnünk sem kell hozzá. 

időkövető szoftverek, amelyekkel értelemszerűen mérni tudjuk, hogy milyen feladattal mennyi időt emésztettünk fel. Ennek monitorozásával könnyen azonosíthatjuk azokat a területeket, ahol még szükségünk van a fejlődésre. 

Pomodoro-technika alapelveire épülő programok, amelyek a rövid szünetekkel átszőtt, koncentrált munkamorál kiépítésében segítenek. 

Alapszabály: bármelyik mellett is döntünk, csak akkor billenthetjük előre a produktivitásunkat, hogyha az alkalmazás illeszkedik az egyedi igényeinkhez és munkafolyamatainkhoz. Ennél fogva, ha valamelyik használatát nem érezzük sikeresnek, nem biztos, hogy azonnal magunkban kell keresni a  hibát, egyszerűen érdemes tovább keresgélni! 

#3 Ügyeljünk a digitális jólét kialakítására! 

A telefonunk közelében akkor tudunk igazán produktívak maradni, hogyha tudatosan törekszünk a digitális jólétünk kialakítására és gyakorlására. Magyarán egyéni határok meghúzásával, igyekszünk egészséges mederbe terelni a mobilhasználattal kapcsolatos szokásainkat. 

Ennek előmozdításában sokat segít, hogyha konkrét időpontok/helyzetek alkalmával teljes mértékben félretesszük a készüléket – legyen szó családi kirándulásról, egy közös ebédről vagy a lefekvés előtti pillanatokról. Ugyanígy előrelépést érhetünk el azzal is, hogyha rendszerint szembesítjük magunkat a képernyőidő-követő appok statisztikáival - a legtöbb mobilos rendszerben van erre beépített app, amely megmutatja, mennyi időt töltöttünk a kijelző előtt és milyen tevékenységeket végeztünk. Olykor annyira drasztikus számokat kapunk, hogy tökéletes elrettentő példái és egyben motivációs eszközei lesznek annak, hogy fejlesszük a napi gyakorlatunkat. 

Végül, de nem utolsó sorban, nagyon fontos kiemelni az offline tevékenységek jelentőségét. Habár elsőre triviálisan hangzik, hogy egyszerűen csak ügyeljünk minél jobban a napi szintű testmozgásra, meditációra, olvasására (és mindenre, ami kiszakít a képernyők világából), de az igazság az, hogy csak így leszünk képesek hosszú távon is redukálni a digitális eszközökre való ráutaltságunkat. Az “analóg” tevékenységek segítenek a testi funkcióink felfrissítésében, a szemünk egészségének megőrzésében - meg aztán, bármilyen jó a mobilunk kijelzőjének felbontása, a valóságé még mindig sokkal jobb! 

Produktivitásra fel! 

A fenti tippek következetes alkalmazásával rengeteget tehetünk azért, hogy a mobiltelefonra ne egy koncentrációt zavaró tényezőként, hanem inkább hatékony munkaeszközként tekintsünk. Amint egy kicsit is sikerül változtatnunk, határokat húznunk, és detoxikálni magunkat a digitális világból, biztos, hogy képesek leszünk megfelelő mértékben növelni a mindennapos produktivitásunkat, ezzel megőrizve a mentális egészségünket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában