Hirdetés

2022.10.06. 10:30

A modern sebkezelésről szólt a konferencia Békéscsabán

A sebkezelés korszerű dimenziói, avagy paradigmaváltás a sebkezelésben címmel szerveztek hiánypótló szakmai konferenciát nemrég Békéscsabán a Panoráma Étteremben. A képzésen több mint kétszázharmincan kaptak új információkat a helyi Berna Med Kft. és a Hartmann- Rico Hungária Kft. jóvoltából.

Jánosiné Bujdosó Andrea és Laszkóné Becsei Bernadett

Laszkó István, a Berna Med Kft. alapítója, vezetője és Laszkóné Becsei Bernadett krónikusseb-kezelő elmondta, olyan innovatív tudással vértezték fel az ápolókat, szakápolókat, házi gondozást nyújtókat, szociális otthonokban, kórházakban dolgozó egészségügyi szakembereket, orvosasszisztenseket, sőt a békéscsabai egészségügyi szakközépiskola szakoktatóit, érettségizett, ápolónövendékeit, amelynek közvetett haszonélvezői a cukorbetegséggel, artériás, vénás keringési zavarral, és ezek szövődményeivel küszködők lesznek, szerte a megyében. 

Hangsúlyozta, a képzésen elhangzott információkat az egészségügyi dolgozók intézményi körülmények között, a dolgos, rohanó hétköznapokban nem tudnák elsajátítani. A betegek mindennapjai válhatnak egyszerűbbé, könnyebbé, élhetőbbé azáltal, hogy az őket gondozók tisztában vannak a legmodernebb technikai eszközök használatával, újszerű ellátási módokkal.

– A résztvevők megismerhették a sebellátás történetét és a sebgyógyulással kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket. Átfogó képet kaptak a gyógyulás fázisairól, a megrekedés esetleges okairól, emellett hangsúlyt kapott a sebváladék-kontroll, a váladékkezelés, a higiénia és a sebfertőtlenítés is – emelte ki Laszkóné Becsei Bernadett, a konferencia megálmodója. 

Laszkóné Becsei Bernadett sebkezelő mutatja a szakszerű kötözést 

– Fókuszba került a szakember szívügye, a kompressziós terápia is, amely különösen fontos érbetegeknél, de elengedhetetlen a sebkezelésnél is. Bemutatták a Magyarországon még gyermekcipőben járó negatív nyomásterápiát is, amely felfekvések, fekélyek, nehezen gyógyuló sebek esetében gyorsítja fel az egyébként jó keringéssel rendelkező betegek gyógyulását. A képzésen prezentálták az úgynevezett timers keretrendszer lényegét is, amely a modern sebkezelést holisztikus megfigyelésre alapozza, azaz figyelembe veszi az érintettek alapbetegségeit, szövődményeit, folyamatosan szedett gyógyszereit is.

Laszkóné Becsei Bernadett kiemelte, a képzés a szakmai egészségügyi végzettséggel rendelkező résztvevőknek 20 kreditpontot jelentett, de ami ennél sokkal fontosabb az a belső indíttatás, ami valamennyiük szemében tükröződött.

– A cél, hogy szilárd alapokat tudhassanak magukénak, hogy speciális tudásuk elmélyüljön, bátorságuk nőjön, hozzáértésük a betegek javára váljon. Fontos a szakmai utánpótlás, a sikeres elhelyezkedés – tette hozzá, kiemelve, hogy a betegek hozzátartozói sokszor nem tudják, kihez forduljanak, mivel járhat a cukorbaj. A laikusoknak meglepő lehet, hogy egy lábujjseb akár végtagvesztéshez is vezethet, de létezik megoldás. A képzés gondolata már két éve érlelődött a szervezőkben, azonban világjárvány keresztülhúzta a számításaikat. Most viszont, a sikeres rendezvény után bíznak abban, hogy lesz folytatás.

Több mint kétszázharmican vettek részt a konferencián

Tágítják a látókört, szemléletet formálnak

Laszkóné Becsei Bernadett közel húsz éve foglalkozik sebkezeléssel, sebkezelési tanácsadással.  Sokan nem tudják, hogy a gyógyulás nagyon időigényes, és van, hogy minden küzdelem ellenére végtagvesztéssel jár a betegség. A szakember elmondta, sok olyan krónikus sebbel élő emberrel találkozott ő is az évtizedek során, akikről már lemondtak, akik nem tudták, mit tehetnek állapotuk javulásáért. Ám kellő odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel, modern eszközök alkalmazásával nekik is élhetőbb életet lehet biztosítani. Ezt a szemléletet erősítették a konferencián, ahol békéscsabai, gyulai, dévaványai, körösladányi, köröstarcsai, szeghalmi, vésztői, okányi, békési, csanádapácai, nagybánhegyesi, magyarbánhegyesi, mezőhegyesi, csorvási, orosházi, szarvasi, csabacsűdi, kondorosi szakembereket szólítottak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában