Hirdetés

2022.04.14. 06:50

Négy szakirányú területen tíz fiatal kap esélyt

Gluzek Gyula mezőgazdász 1876-tól 1892-ig jószágkormányzóként Európa egyik legnagyobb és legmodernebb belterjes mezőgazdasági nagyüzemévé fejlesztette Mezőhegyesen a ménesbirtokot. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mentorprogramjának elnevezésével tiszteleg alakja előtt, személyében méltó példaképet állítva a jövő mezőgazdászai elé.

Cs. I.

A Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogramba belépő első tanulók ünnepélyes keretek között írták alá és vették át a mentorálásra vonatkozó támogatási szerződéseiket az auditoriumban 2022. márciusában. Tarkó Gábor igazgató a program elindítását mérföldkőnek nevezte az iskola életében.

Tíz tanulóval kötött szerződést a társaság, ők négy szakirányú képzési területen kapcsolódnak be a Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogramba

– Ezzel az innovatív mentorált oktatási formával új szintre emeljük a duális szakképzést Mezőhegyesen. Ti az iskola legjobb, legtehetségesebb, legmotiváltabb, a szakma iránt leginkább elkötelezett tanulói vagytok. Ti fogjátok véghezvinni az agrárium digitalizációját; ti fogjátok itt alkalmazni a 21. század termelési módszereit és megoldásait; ti fogjátok kihozni a maximumot a most a mintagazdaságban meghonosított új technológiákból, gépekből, eszközökből. Ti vagytok a jövő! – fogalmazott az ünnepélyes pillanatok előtt Tarkó Gábor, a ménesbirtok középiskolájának igazgatója.

Szabó Sándor békési diák első éves a ménesbirtok iskolájában.

Kovács Norbert vezérigazgató kiemelte, hogy óriási lehetőséget kapnak most az arra érdemes tanulók: – Ezt a lehetőséget már igazából csak elszalasztani, ezt az esélyt már csak elrontani lehet. Az iskolátok és a ménesbirtoknál dolgozó mentorok is mindent elkövetnek a szakmai fejlődésetek érdekében, ugyanakkor a programot valójában ti töltitek meg tartalommal. Csak rajtatok múlik, mit hoztok ki belőle. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. érdeke, hogy a tanulmányaitok elvégzését követően belépjetek a cég munkavállalói sorába. Biztosítani tudjuk a magas szinten képzett munkaerő-utánpótlást. Mindig a kezdet a legnehezebb, sokat dolgoztunk a mentorprogram elindításán, és biztosan vannak még megoldásra váró problémák, de elmondhatjátok majd magatokról, hogy ti voltatok az első mentorált diákok.

Kovács Norbert vezérigazgató gratulált a jelenlévő kilenc tanulónak, akik ezt követően aláírták a mentorálásra vonatkozó támogatási szerződéseket. A szülők, gondviselők már előzetesen megismerték a dokumentumokat és alá is írták azokat. Összesen tíz tanulóval kötött szerződést a társaság, akik négy szakirányú képzési területen – szántóföldi öntözés, precíziós gazdálkodás, szarvasmarhatelepi technológia, lovassport és lovas menedzsment – kapcsolódnak be a Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogramba (egy tanuló a betegsége miatt maradt távol).

A szerződéseket díszmappákban vehették át a fiatalok a vezérigazgatótól,  Isaszegi Norbert termelési vezérigazgató-helyettestől, Janovszki László igazgatóhelyettestől, valamint a mentoroktól: Bardóczky Veronika lótenyésztési csoportvezetőtől, Bónus Krisztián árunövény és precíziós gazdálkodási csoportvezetőtől, Szlovák Norbert öntözési és üzemeltetési csoportvezetőtől. A szerződések ünnepélyes átadásán az iskolavezetés tagjai és Fekete Krisztina gyakorlati oktatás felügyelő is részt vett.

Kovács Norbert Hegyi Helgának gratulált s adta át a támogatási szerződést

Az iskola büszke az első mentorált tanulókra. A gyerekek a meghallgatáson megfogalmaztak komoly célokat, terveket. Érett gondolkodásról, a szakma iránti elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot.

"Köszönjük mindenkinek, aki segített a tanulóknak a pályázatok elkészítésében, feltöltésében, motiválta a jelölteket! Köszönjük szépen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság menedzsmentjének és a mentoroknak, hogy közösen valósíthatjuk meg a mentorprogram céljait, valamint köszönetet mondunk a fenntartónak a program finanszírozásáért!"

A ménesbirtoknál dolgozó mentorok is mindent elkövetnek a fiatalok szakmai fejlődése érdekében

Gluzek Gyula intézkedései hozták el a ménesbirtok aranykorát

A mentorprogram Gluzek Gyula (Lovrin, 1847. – Budapest, 1894. április 23.) mezőgazdász, jószágigazgató nevét viseli, aki jószágkormányzóként Európa egyik legnagyobb és legmodernebb belterjes mezőgazdasági nagyüzemévé fejlesztette a ménesbirtokot, felismerve a vetőmagok helyi előállításának jelentőségét. Gluzek teremtette meg a cukorrépa-termelés feltételeit, bevezette az istállótrágyázást. Gőzgépeket vásárolt ekékkel és cséplőgépekkel, sőt a gépműhelyben kialakított gőzeke műhelyben nem csak javítottak, hanem építettek is gőzgépeket. Növelte a szarvasmarha-állomány létszámát, nőtt a tejtermelés.

Évente 350-400 tenyészbikát értékesítettek, melyek főképpen köztenyésztésbe kerültek. Tenyésztettek házi bivalyt, magyar szürke, majd szimentáli és magyar tarka marhát. Gluzek 1879-ben kuhlandi, majd két év múlva ezek nemesítésére – első állami importszállítmányként – szimentáli tenyészbikákat szerzett be. Később ez a tehenészet lett az ország teljesítményileg és genetikailag legértékesebb törzstenyészete. Gluzek alapította 1881-ben a ménesbirtok ugyancsak híressé vált merinótenyészetét, a nemesítés eredménye világrekord gyapjúhozam lett. 1896-ban alapították a lótenyészetet, ami felzárkózott, majd összeolvadt ménesi nóniusz tenyészettel.

A komoly bevételeket hozó vadászat fellendítésére őzeket és fácánokat telepítettek. Az árutermelésből és a tenyészállat-eladásokból befolyó hatalmas jövedelmek nagyban hozzájárultak a birtok későbbi fejlesztéseihez. Gluzek Gyula a gazdaság modernizálásában számos érdemet szerzett, az ő idején teljesedett ki az ipari forradalom Mezőhegyesen. 
Szociális intézkedései is egyedülállóak: 1887-ben óvodát állított fel, megkezdte az embertelen lakásviszonyok felszámolását. Létrejöttek az elemi iskolák, a község 1911-ben állította fel az Alsófokú Iparos Tanonciskolát. Értéket teremtő életműve, a rábízott gazdaság felvirágoztatása, Európa egyik legkorszerűbb mezőgazdasági nagyüzemének létrehozása rövid, alig 16 évet felölelő időszakra esett. Gluzek intézkedései hozták el a ménesbirtok aranykorát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában