Ország-világ

2021.11.18. 06:41

Márki-Zay milliárdosokkal a háta mögött buzdít önmegtartóztatásra

Márki-Zay Péter csaknem egy évtizedig az akkor francia energiamulti többségi tulajdonában lévő EDF-Démász egyik vezetőjeként dolgozott.

Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Minden jel szerint Márki-Zay Péter nem ismer kompromisszumot, ha az energia piaci árának védelméről, ellenben a rezsicsökkentés támadásáról van szó. A baloldal magát kereszténynek mondó közös miniszterelnök-jelöltje most a Blikknek nyilatkozva erősítette meg, hogy

a kérdésben semmiféle szociális érzékenység nem szempont számára.

„Tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beavatkozni” – mondta Márki-Zay arra a kérdésre, hogy mihez kezdene a benzinárak folyamatos emelkedésével – írja a Magyar Nemzet. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje egyértelművé tette: szerinte nem a benzinárak befagyasztása a megoldás. „Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára, az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet, vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába” – fejtegette, egyúttal szerénységre intve mindenkit Márki-Zay Péter. Ezúttal is kijelentette: a Fidesz által bevezetett rezsicsökkentés modellje fenntarthatatlan, mert a világpiaci árak Magyarországra is érvényesek. Szerinte inkább az épületek szigetelése, a megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság növelése volna a megoldás a kérdésre. „Lehet szociális alapon támogatni a rezsit, de miért nem a benzint, vagy a kenyeret, vagy minden mást? A végén minden ilyet az adófizetőknek kell megfizetniük” – mondta.

Ismert: Márki-Zay már korábban is populizmusnak, „néphülyítésnek”, a minap pedig kommunistának nevezte a háztartások százezreit segítő rezsicsökkentést, amelynek eredményeképpen évente 300-400 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnie egy átlagos magyar családnak az energiáért. Teszi mindezt úgy, hogy

ő maga közben milliárdos vállalkozók és oligarchák támogatását élvezi.

Egyikük például az a Bojár Gábor, aki alapítója az eredetileg Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségének támogatására létrehozott 99 Mozgalomnak. Meglehetősen ellentmondásosnak tűnik mindez annak tükrében, hogy saját meghatározása szerint a szervezet célja „a kiváltságos kevesek 1 százalékának trónfosztása a 99 százaléknyi többség javára és érdekében”. „A mai kiváltságosok köré berendezett ország helyett mindenkinek esélyt, mindenkinek jövőt, boldog életet kínáló hazát teremtünk. Itt az ideje, hogy új politikát építsünk, ami az ország 99 százalékának érdekeit képviseli a leggazdagabbak egy százaléka helyett” – állítja magáról a Bojár által is támogatott 99 Mozgalom, amelybe saját korábbi közlése szerint Márki-Zay is belépett.

Hódmezővásárhely polgármestere ugyanakkor a hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel megvádolt baloldali oligarcha, Bige László támogatását is magáénak tudhatja.

Bige nyíltan vállalja, hogy az Orbán-kormány bukásában érdekelt, a demokrácia „visszaállítására” pedig egyedül Márki-Zay Pétert tartja alkalmasnak. „Márki-Zay az egyetlen, aki közel áll a szívemhez” – fogalmazott nemrég a HVG.hu-nak a baloldali oligarcha, egyúttal kijelentve azt is, hogy Hódmezővásárhely polgármesterének „annyit ad, amennyit kér.”

Francia energiamulti a háttérben?

Jó eséllyel a magyar embereket korábban kizsigerelő energetikai multinacionális cégek szeretnének visszatérni Magyarországra egy kormányváltást követően, hiszen a balliberális kormányok időszaka „szabad rablást” jelentett számukra – írta cikkében a Kontra.hu. A portál emlékeztetett arra, hogy Márki-Zay Péter csaknem egy évtizedig az akkor francia többségi tulajdonban lévő EDF-Démász egyik vezetőjeként dolgozott.

Borítókép: Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában