Eredmények

2024.04.01. 20:05

Török választási bizottság: az ellenzéki CHP nyerte el a legtöbb tisztséget a helyhatósági választásokon

A Köztársasági Néppárt (CHP) nyerte el a legtöbb tisztséget a törökországi helyhatósági választásokon - közölte hétfőn a központi választási bizottság vezetője, bár a hivatalos végeredményeket még nem tették közzé.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatói a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai központjánál a török helyhatósági választások napján, 2024. március 31-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Necati Savas

Ahmet Yener szerint a CHP az előzetes eredmények szerint a 81 nagyvárosi polgármesteri tisztségből 35-öt tudott megszerezni. 

Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) ezzel 

2002-es alapítása óta most először a második helyre került 24 elnyert polgármesteri poszttal. 

A kurdbarát DEM párt tíz polgármesteri helyet szerzett, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) nyolcat, az iszlamista Yeniden Refah párt pedig kettőt - ismertette az adatokat Yener.

A választási részvétel alacsonyabb volt a korábbi helyi választásokon mérteknél, Yener szerint 78,1 és 80,7 százalék között mozgott. 

Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint 2019-ben a választók 84 százaléka adta le voksát. 

"Nem értük el azt az eredményt, amelyet akartunk, illetve amelyben reménykedtünk" - mondta még vasárnap késő este Erdogan támogatóihoz intézett beszédében Ankarában. 

Kijelentette, hogy tiszteletben tartja a török nemzet döntését. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem "a vég", hanem "egy fordulópont" az AKP számára annak érdekében, hogy azonosítsák és kijavítsák a hibákat. 

"Köszönhetően állampolgáraink észszerűségének, a török demokrácia ismételten megmutatta érettségét" 

- tette hozzá. 

Az előzetes - még nem hivatalos eredmények - szerint, amelyeket az Anadolu ismertetett,  a szavazatok csaknem teljes összesítése mellett Ekrem Imamoglu, a CHP jelöltje maradt Isztambul polgármestere a voksok mintegy 51 százalékának elnyerésével, kihívója, Murat Kurum (AKP) a szavazatok hozzávetőleg 40 százalékát kapta meg. 

Az Anadolu szerint a fővárosban, Anakarában is a hivatalban lévő polgármester, Mansur Yavas (CHP) több mint húsz százalékponttal vezet AKP-s kihívója előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában