Izraeli–palesztin háború

2023.11.01. 07:46

A terroristák rágyújtották a házat a magyar-izraeli tinilányra (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat palesztin menekülttáborban 2023. október 31-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Doaa al-Baz

Terroristák ezreit ölték meg Gázában 

Yoav Gallant izrael védelmi miniszter mondott beszédet a légierő elit katonáihoz a Palmachim légibázison, 2023. október 31-én.

Elmondta, hogy a hadsereg célja a Hamász terrorcsoport felszámolása.

A Hamász súlyos csapásokat szenved el. Több mint 10 000 bombát dobtak le Gáza városára, több ezer célpontot találtak el, több ezer helyszínt semmisítettek meg, több ezer terroristát likvidáltak

- teszi hozzá Gallant.

Izrael lecsapott egy terroristasejtre 

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint több aknavetővel lőttek Libanonból Izraelre, ami miatt a légvédelmi szirénák beindultak a határ menti Shtula városában.

Az aknák nyílt területen hullottak le és senki nem sérült meg - közölte az IDF.

A hadsereg válaszul a terrorsejtet kilőtte - tették hozzá.

Jordánia visszahívta izraeli nagykövetét a háború miatt 

Jordánia felszólította nagykövetét, hogy jöjjön vissza Izraelből a jelenleg zajló háború miatt – közölte szerdán a külügyminisztérium. A nagykövet csak akkor térne vissza Tel-Avivba, ha Izrael leállítja a gázai háborút, és véget vet „az általa okozott humanitárius válságnak" – írja a Reuters. Izrael jordániai nagykövete, aki két hete távozott, csak azonos feltételekkel térhet vissza – tette hozzá a minisztérium.

Tankokkal és buldózerekkel tartanak az izraeliek Gáza felé - fotók

Az izraeli haderő hétfőn Gáza fő észak-déli irányú útját támadta, Gázavárost pedig két irányból is célba vette. A Hamász palesztin terrorszervezet arról számolt be, hogy páncéltörő rakétákkal lövi az izraeli száraszföldi erőket – írja a Reuters.

Az izraeli haderő (IDF) kedd reggel fotókat tett közzé a Gázai övezet elleni szárazföldi katonai műveletről. A fotókon harckocsik, katonai buldózerek és más katonai járművek láthatók.

A "mozgósítás és a szolidaritás" estéjét tartották a párizsi Nagy Zsinagógában

A "mozgósítás és a szolidaritás" estéjét tartották kedd este a párizsi zsidó közösség emblematikus helyszínén, a Nagy Zsinagógában, ahol több mint ötszázan gyűltek össze, hogy meghallgassák azoknak az embereknek a vallomását, akiknek hozzátartozóit a Hamász iszlamista szervezet túszul ejtette.

"Tragédia az, ami ma este összehoz minket" - jelentette ki az ünnepség kezdetén Rafael Morav, Izrael párizsi nagykövete, aki "a Hamász összes túszának feltétel nélküli szabadon bocsátását" sürgette. Hozzátette: "a legsürgősebb, hogy a Vöröskereszt (Nemzetközi Bizottsága) kapcsolatba kerüljön a 240 tússzal". A Nagy Zsinagóga annyira zsúfolt volt, hogy megnyitották az épület emeleti szintjét. Az épület oszlopaira plakátokat ragasztottak, amelyeken idézték a túszok hozzátartozóinak szavait. Őket előzőleg a Nemzetgyűlésben fogadták.

Az Izrael-Hamász konfliktus egy új antiszemita hullámot indított el világszerte - videó

Az Izrael-Hamász konfliktus egy új antiszemita hullámot indított el világszerte. Az elmúlt időszakban számos nyugat-európai nagyvárosban többezres Palesztina-párti tömegtüntetéseket szerveztek. Szakértők szerint a modernkori antiszemitizmus az Európát sújtó migrációs hullám következménye, amellyel szemben az unió továbbra sem tud egységesen fellépni.

Egyiptom tankokat küldött a gázai határ közelébe

Attól tartanak, hogy a harcok miatt több tízezren menekülhetnek az országba. Egyiptom tankokat és páncélozott járműveket állomásoztat a gázai rafahi határátkelő közelében. A felvételeken több tucatnyi, a határ közelében állomásozó jármű látható – írja a Times of Israel.

A Mandiner szemléje szerint Egyiptom attól tart, hogy az Izrael és a Hamász közötti gázai harcok miatt több tízezer menekült érkezik a Gázai övezetből, ezért eddig nagyrészt zárva tartotta a határt, és csak segélyszállító teherautókat engedett be Gázába.

Egyiptom sebesülteket fogad be Gázából - videó

Egyiptom kedden bejelentette, hogy kész befogadni sebesülteket a palesztin lakosságú Gázai övezetből, tekintettel az ott dúló súlyos harcokra - írja a Magyar Nemzet. Az egyiptomi egészségügyi hatóságok szóvivője el-Arís városában az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy orvoscsapataik már szerdától készen állnak a rafahi határátkelőnél. Az egyiptomi biztonsági erők is megerősítették, hogy arra készülnek:

Szerdától a gázai övezet és egyiptom határán található rafahi átkelőnél beengedik sebesültek egy csoportját az izraeli erők által ostromlott palesztin térségből.

Szaúd-Arábia elítélte egy gázai menekülttábor izraeli bombázását

Szaúd-Arábia szerdán "a lehető leghatározottabban" elítélte egy gázai menekülttábor elleni izraeli bombázást, amely több tucat halálos áldozatot követelt, és Izrael szerint a Hamász palesztin iszlamista mozgalom egyik parancsnokát vette célba.

A Szaúd-Arábiai Királyság a leghatározottabban elítéli az izraeli megszálló erők embertelen célba vételét az ostromlott Gázai övezetben lévő Dzsabalíja menekülttábor ellen, amelynek során számos ártatlan civil meghalt és megsebesült

- közölte a szaúdi külügyminisztérium az X közösségi oldalon.

Terrorista főhadiszállásokra mértek légicsapást az izraeli erők

Az izraeli hadsereg egyesített erői az éjszaka folyamán több mint 11 ezer terrorista célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük hadműveleti főhadiszállásokat és a Hamász terrorista-csoportjait.

A keddi harcokban az izraeli erők a Hamász számos fegyveresével végeztek, akik az övezet északi részén, a dzsabalíjai menekülttábor egyik többszintes épületében barikádozták el magukat.

Az épület iskola, orvosi rendelő és kormányhivatalok közelében fekszik. A szárazföldi egységek útmutatása alapján a vadászgépek légicsapást mértek a terroristákra.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az éjjeli razziákon négy palesztin halt meg Ciszjordániában kitört összecsapásokban. Hárman Dzseninben, egy palesztin pedig Tulkaremben halt meg. Az egyik halott a palesztin beszámolók szerint egy hatvanöt éves civil volt.

Újabb izraeli katonák haltak meg

Újabb kilenc izraeli katona esett el a Gázai övezet északi részén a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet ellen vívott háborúban - jelentette az izraeli hadsereg szerda reggel.

Két katona akkor halt meg, amikor harckocsijukat kedd délután felrobbantotta egy, az útra telepített pokolgép, heten pedig egy harci járműben ültek, amelyet eltalált egy páncéltörő rakéta.

A halottakon kívül négy katona súlyosan megsebesült.

„Az izraeli hadsereg harcosainak eleste a Hamász terroristái elleni gázai csatákban kemény és fájdalmas csapás. Szívünk és gondolataink családjukkal vannak. A Gázai övezet mélyén folytatott hatalmas harcok jelentős eredményei sajnos súlyos árat követelnek. Előkészültünk és készen állunk egy hosszú és összetett hadjáratra, amely bátorságot, elszántságot és kitartást igényel - nyerni fogunk” - írta a X közösségi portálon Joáv Galant izraeli védelmi miniszter haláluk után.

Fehér Ház: a Hamásszal ellentétben Izrael akarattal nem vesz célba civileket

A Fehér Ház kommunikációs koordinátora sajtótájékoztatón vitatta, hogy az izraeli hadsereg népirtásért lenne felelős. John Kirby elismerte, hogy az izraeli támadásoknak vannak civil áldozatai, de hozzátette, hogy

ártatlanok meggyilkolása nem célja az izraeli katonaságnak.

Egyben teljes tragédiának nevezte az Gázai övezetben fekvő menekülttábort ért támadást, és azt ígérte, hogy az Egyesült Államok mindent elkövet annak érdekében, hogy az izraeli hatóságok figyelmét felhívja az emberi élet tiszteletének fontosságára, és a civil áldozatok számának korlátozására.

Előbb az ágy alá mászott a magyar-izraeli tinilány, de aztán a terroristák rágyújtották a házat

A Hetek exkluzív interjút készített Osnat Weiss-szel, azzal a magyar-izraeli nővel, akinek a 18 éves szintén magyar-izraeli unokahúgát és édesanyját a Hamász terroristái rabolták el október 7-én a Beeri kibucból. 

Az asszony a Heteknek adott interjújában elmesélte, hogy először az anyával tartotta a kapcsolatot a Hamász támadásának idején, ő mondta neki a telefonban, hogy terroristákkal van tele a kibuc, ahol laknak. Amikor megszakadt a hívás, Osnat a 18 éves unokahúgának, Nogának üzent, aki azt írta, betörtek hozzájuk a fegyveresek, ő pedig az ágy alá bújt el - írja a Magyar Nemzet.

Két nővére túlélte a támadást, ők egy másik lakásban bújtak el. Ők is kapcsolatban voltak a húgukkal, ők mesélték el később, hogy Noga nem kapott már levegőt a füsttől, ezért ki kellett menekülnie a házból az ablakon keresztül. Ám odakint a terroristák észrevették őt, és túszul ejtették - ahogyan az édesanyját, Shirit is. 

Az alagutak nem a lakosok, hanem a terroristák védelmét szolgálják

A Mandiner cikke szerint a palesztin civil lakossággal nem túl szolidáris nyilatkozatot tett Musa Abu Marzouk, a Hamász politikai irodájának tagja, ugyanis az Al-Jazeerának adott interjújában kijelentette, hogy a Gázában lévő alagutak nem a lakosság számára, hanem védelmi célokból építették. A Ynetnews-ra hivatkova azt írják, Musa Abu Marzouk álláspontja szerint az alagutakat azért építették, hogy „megvédjék őket a repülőgépektől”. Szerinte „a gázaiak 75 százaléka menekült, az ENSZ felelőssége, hogy megvédje őket”.

A marylandi imám „nagy győzelemnek” nevezte az október 7-i mészárlást

Izrael amerikai nagykövetsége hivatalos Twitter-oldalán (X) osztott meg egy rövid videót Mahmoud Abdel-Hady marylandi imámról, aki beszédében „nagy győzelemnek” nevezi a Hamász október 7-i mészárlását - számol be róla a Mandiner.

Hol a felháborodás?

– teszi fel a kérdést bejegyzésében a nagykövetség. 

A WHO komolyan aggódik a Hamász által fogva tartott túszok miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondta, szervezetét továbbra is komolyan aggasztja a fogva tartott túszok állapota, akiket a Hamász csoport Izrael október 7-i megtámadása során rabolt el.

Az X-en, korábban Twitteren közzétett bejegyzésében különös aggodalmát fejezte ki a gyerekek, a nők, az idősek és az azonnali orvosi ellátást igénylő egészségi állapotúak miatt.

"A WHO ismét felszólít az összes túsz azonnali szabadon bocsátására" - írta.

Izrael újabb megölt katonákat nevezett meg

Az izraeli hadsereg frissítette azon katonák listáját, akik a Hamász elleni háborúban haltak meg. A halálos áldozatok száma jelenleg 326, köztük 11 katona, akik kedden haltak meg a Gázai övezetben. A katonák mind 19 és 20 év közöttiek voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában