Ukrán válság

2023.09.21. 05:30

Zelenszkij megérkezett a Fehér Házba

575. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Zelenszkij a Fehér Házban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel

Forrás: Mandiner.hu / ALLISON BAILEY

Az ukrán elnök a Fehér Házba lépve „nagyon fontosnak” nevezte a látogatást

Biden elnök az imént fogadta Zelenszkij elnököt a washingtoni Fehér Házban, ahol az ukrán államfővel további megbeszéléseket folytatnak a sűrű napot követő válságtanácskozások után – olvasható a Sky News oldalán.

Az ukrán elnök korábban már járt a Pentagonban és a Capitol Hillen, ahol magas rangú katonai tisztviselőkkel és szenátorokkal folytatott megbeszéléseket.

Az amerikai elnök és Jill Biden first lady üdvözölte Zelenszkij elnököt és feleségét, Olena Zelenszkijt, a két vezető kezet fogott, majd fényképezkedtek. 

Zelenszkij a Fehér Házba lépve „nagyon fontosnak” nevezte a látogatást.

Biden várhatóan hamarosan ismerteti az országa által Ukrajnának szállítandó legújabb katonai csomagot, amely több légvédelmi rendszert tartalmaz, de az ATACMS-t nem

Az uránláz fő nyertese: Oroszország

A globális termelést uraló Oroszország számára az urán az új földgáz. Az ukrán háború arra készteti az országokat, hogy az atomenergia felé forduljanak, ezzel csökkentve az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket. De ehelyett csupán új függőséget kapnak a nyakukba – írja elemzésében a Mandiner

A Nukleáris Világszövetség (WNA) közzétett egy jelentést, amely 2030-ig az atomreaktorokban használt urán iránti globális kereslet jelentős növekedését prognosztizálja – jelentette a brit Reutersre hivatkozva a bne IntelliNews. A berlini központú hírportál  

2030-ra a reaktorokban használt urán keresletének 28 százalékos növekedését jelzi előre, 2040-re pedig közel megduplázódását prognosztizálja, 

mivel a kormányok világszerte bővítik az atomenergia-kapacitást a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló célok elérése érdekében.  

Több ezer orosz állampolgárt szólítanak fel az ország elhagyására a lett hatóságok

Mintegy 3500 orosz állampolgárt szólítanak fel a héten írásos formában Lettország elhagyására – közölte csütörtökön a rigai bevándorlási hatóság.

A tájékoztatás szerint olyan emberekről van szó, akik nem nyújtottak be kérelmet határozatlan idejű tartózkodási engedély iránt, illetve a szeptember elsejei határidőig nem jelentkeztek lett nyelvvizsgára. Ezért tartózkodási engedélyüket lejártnak tekintik, így Lettországot november 30-ig el kell hagyniuk.

Tavaly ősszel a lett parlament megszigorította az orosz állampolgárok tartózkodási engedélyére vonatkozó szabályokat az Ukrajna elleni orosz háború nyomán. Ahhoz, hogy az érintettek továbbra is a balti országban maradhassanak, tartós tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk, valamint - kevés kivételtől eltekintve - bizonyos fokú lett nyelvismeretet kell bemutatniuk.

Az 1,9 milliós, Oroszországgal határos Lettország lakosságának 30 százalékát orosz ajkúak teszik ki, akik nagyrészt még a szovjet időkben telepedtek le ott.

Az új szabályozás miatt, amely hatósági adatok szerint hozzávetőleg 20 ezer embert érint, heves társadalmi vita alakult ki.

A parlament ezért a kormány javaslatára további két évet biztosított a nyelvvizsgák letételére. Aki idén szeptember elsejéig nem tudott levizsgázni, két évre szóló tartózkodási engedélyt igényelhet, illetve ez idő alatt újabb vizsgát tehet. Azok viszont, akik egyáltalán nem jelentek meg a vizsgára, most levelet kapnak a bevándorlási hatóságtól.

Harckocsikat kapott Svédországtól Ukrajna

Ukrajna tíz, svéd gyártású Stridsvagn 122 harckocsit kapott, amelyeket Svédországban kiképzett ukrán legénység kezel – közölte  a svéd fegyveres erők sajtószolgálata, amelyet  a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett.

Mindent megadtunk nekik: kiváló felszerelést és jó tudást

– mondta Mats Ludwig, a svéd szárazföldi erők főhadiszállásának hadműveleti parancsnoka.

A közlés szerint a harckocsik már Ukrajnában vannak, és a svéd katonák lehetőség szerint figyelemmel kísérik ukrán kollégáik tevékenységét a közösségi oldalak segítségével –írta a svéd hadsereg sajtószolgálata.

A Stridsvagn 122  harmadik generációs  harckocsi, a német Leopard 2A5 licence alapján készült, de kialakítását többféleképpen is módosították. A Stridsvagn 122-est 1996-ban állították hadrendbe, tavaly már 120 ilyen harckocsija volt Svédországnak, és Stockholm úgy döntött, hogy ennek tizedét átadja az ukrán hadseregnek.     

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci drónokkal – közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a támadás céljai teljesültek, és az összes kijelölt létesítményt eltalálták. A közlemény további részleteket nem közölt. A Rosszija 1 televízióban az hangzott el, hogy legkevesebb nyolc ukrán régióban ért csapás objektumokat. A moszkvai tájékoztatás szerint a front különböző szakaszain 11 ukrán támadást vertek vissza, közülük ötöt Donyeck környékén. A minisztérium az elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy hatszáz főben adta meg, hozzátéve, hogy felük a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett még hét páncélozott harcjárművet, öt Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, négy HIMARS-rakétát és - rekordszámú - 75 drónt.

Apti Alaudinov, a Csecsenföldön létrehozott Ahmat különleges alegység parancsnoka csütörtöki Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az ukrán hadsereg erői az ellentámadás közben „átfolytak a szitán” anélkül, hogy bármilyen eredményt elértek volna. Rámutatott, hogy az ukrán fél már három és fél hónapja ostromolja Kliscsijivkát, Andrijivkát és Rabotinét.

Feladatainkat hatékonyan teljesítjük. Elértük, hogy összegyűljenek, felmorzsolódjanak és megsemmisüljenek

– írta.

Húszan sérültek meg az orosz rakétatámadásban

A csütörtökre virradóan végrehajtott orosz rakétatámadás következtében Ukrajna-szerte húsz civil sérült meg, és negyven épületben keletkeztek károk – összegezte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Facebookon.

Oroszország éjszaka 43 rakétát lőtt ki békés ukrán városokra. A terrortámadás következtében körülbelül 40 épület károsodott, és kéttucatnyi ember megsérült

– fogalmazott a kormányfő. Elmondása szerint a mentők reggel óta takarítják a romokat, szállítják el az áldozatokat és minden szükséges segítséget megadnak.

Ukrán tűzoltók egy orosz légicsapásban megrongálódott lakóépület lángjait oltják Kijevben 2023. szeptember 21-én
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán légierő a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Oroszország 43 robotrepülőgépet lőtt ki Ukrajna területére, ezekből az ukrán erők 36-ot semmisítettek meg.

A közlés szerint tíz darab Tu-95msz típusú repülőgépről indították a H-101-es, H-555-ös és H-55 ös rakétákat az oroszországi Engelsz város térségéből. Az oroszok több hullámban támadtak, a robotrepülőgépek különböző irányokból léptek be Ukrajna légterébe, és folyamatosan változtatták az útvonalukat.

A támadás visszaverésére légvédelmi rakétaerőket, a légierő vadászrepülőgépeit, az ukrán védelmi erők mobil tűzcsoportjainak egységeit és egyéb eszközöket alkalmaztak. Ezenkívül reggel 6 órakor az ellenség Sz-300-as irányított légvédelmi rakétákkal indított támadást Harkiv ellen

– tette hozzá a légierő.

Charles Michel: Ukrajna egy gyilkossági helyszín és a tettes itt ül ebben a teremben

Az uniós vezető egyetlen kérdést tett fel: 

Ha Putyin maga alá gyűri Ukrajnát, melyikőnk lesz a következő?

Csütörtök éjjel is folyamatosan szóltak a légvédelmi szirénák több ukrán nagyvárosban. Herszonban hárman vesztették életüket és rengetegen megsérültek, miután Oroszország bombázni kezdte a nagyvárost. A tudósítások szerint jelenleg a városban szünetel a víz- és gázszolgáltatás. 
Az Euronews szerint Kijev déli részén egy szállodát ért találat, itt tízen sebesültek meg, ketten súlyosan. Az orosz küldöttet az ENSZ Közgyűlésen kérdőre vonták, köztük Charles Michel is. Az Európai Tanács elnöke szerint mindenki tudja, ki az elkövetője a bűncselekményeknek – írja a Mandiner.

A CNN felmérése szerint az amerikai lakosság már nem támogatná mindenáron az ukránokat

Az ukránok a Lengyelországgal történő konfliktusuk után egy újabb problémával néznek szembe. A CNN által közölt közvéleménykutatás ugyanis rámutatott:

 a legtöbb amerikai már ellenzi azt, hogy a Kongresszus újabb támogatásokat folyósítson Ukrajna számára.

A kutatásban résztvevők 55 százaléka ellenezte a további támogatásokat, 51 pedig azt mondta, Amerika már így is eleget tett Kijevért. A válaszadók mindössze 48 százaléka vélekedett úgy, hogy Amerikának még inkább támogatnia kellene Ukrajnát. Ez 2022 februárjában még 62 százalék volt. 

Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Washingtonban 2022. december 21-én
Fotó: Brendan Smialowski / Forrás:  AFP

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Megsorozták a Krímet az ukránok: odalett a kulcsfontosságú orosz légibázis

A jelenlegi információk alapján az ukrán hadsereg brit rakétákat és drónokat használt– írja a Mandiner.

Helyi források beszámolója szerint az ukrán hadsereg összehangolt támadássorozatot indított a Krímben lévő Szaki katonai légibázis ellen, amely az oroszok egyik legfontosabb pontja a félszigeten. Úgy tudni, hogy Kijev az akció során a britektől kapott cirkálórakétákat egészen pontosan Storm Shadow-kat használtak és drónokat is bevetettek.

Súlyos károkat okoztunk

– tudatta az ukrán hadsereg, amely szerint a reptér működésében és repülőgép-állományban is súlyos károkat okoztak az oroszoknak.

Járattörlések és késések vannak a moszkvai repülőtereken

Három moszkvai repülőtéren szeptember 21-én, csütörtökön 25 járatot töröltek vagy ütemeztek át. Ezt bizonyítják a Yandex.Schedules szolgáltatás adatai.

Így Vnukovo-ban négy járatot elhalasztottak és 6-ot töröltek. 12 domodedovói járat késett, és egyet töröltek. Eközben 2 járat nem a tervek szerint indul Seremetyevóba.

A Zsukovszkij repülőtéren nincs információ járattörlésről vagy késésről. A fővárosi légi kikötőkben bekövetkezett tömeges fennakadások okát nem hozták nyilvánosságra.

Ukrán tűzoltók egy orosz légicsapásban megrongálódott lakóépület lángjait oltják Kijevben 2023. szeptember 21-én. Az orosz hadsereg hajnalban hat ukrajnai város ellen hajtott végre légitámadást, amelynek következtében két ember meghalt, 21 megsebesült, és több helyen tűz keletkezett. Kijevben kilencen sebesültek meg, köztük egy 9 éves lány
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Rendkívüli állapotot vezettek be egy orosz régióban

Rendkívüli állapotot vezettek be a Brjanszki régió Pogarszkij kerületében az Ukrajnából érkező tanklövedékek miatt. Erről a Shot Telegram csatorna számolt be – írja az Origo.

A csatorna tájékoztatása szerint szeptember 20-án, szerdán 18 órakor lépett életbe a rendkívüli állapot a térségben. A biztonsági intézkedéseket megerősítették.

A rendkívüli állapot bevezetését egy nap alatt két eset előzte meg, amikor a Brjanszki régiót egy harckocsiból ágyúzták. Szeptember 20-án az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harckocsija lőtt Szlucsovszk falura. Ugyanezen a napon az ukrán fegyveres erők harckocsiból lőttek a Brjanszki régióban található Pogar határellenőrző pontra.

Korábban a Brjanszki régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz a térség tüzérségi lövedékeiről számolt be. A támadás következtében három ház megrongálódott – jegyezte meg a kormányzó. Egy nem lakóépületben és egy parkoló autóban is keletkezett kár. A tűz alá került település az orosz–ukrán határtól nyolc kilométerre található.

Lengyel kormányfő: Varsó saját képességeit fejleszti, nem szállít hadfelszerelést Kijevnek

Lengyelország saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel, már nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerda este a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva.

Morawieckitől azt kérdezte a műsorvezető, hogy a kormány fontolgatja-e az Ukrajnának szánt segítség csökkentését az ukrán gabonaexport körüli feszültség miatt.

Lengyelország segíti Ukrajnát „az orosz barbárok” feletti győzelem elérésében, de a kormány nem egyezhet bele a lengyel piac destabilizálásába – válaszolt Morawiecki.

Kifejtette: Lengyelország továbbra is fenntartja az ukrán áruk tranzitját saját területén keresztül. A varsói kormány „nem fogja kockázatnak kitenni Ukrajna biztonságát”, továbbra is betölti szerepét a délkelet-lengyelországi Rzeszówban az Egyesült Államok és a NATO közreműködésével üzemelő logisztikai központ – folytatta a miniszterelnök.

DUDA, Andrzej
Andrzej Duda lengyel elnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

„Nagyon találónak” nevezte Morawiecki a lengyel elnöknek az ENSZ-közgyűlés keddi ülésszaka során újságíróknak tett nyilatkozatát, melyben Andrzej Duda egy vízben fuldokló emberhez hasonlította Ukrajnát. „Mindenki, aki valaha is mentett fuldoklót, tudja, hogy ez rendkívül veszélyes, mert a fuldokló őt is a mélybe ránthatja magával” – fogalmazott Duda.

Morawiecki hozzáfűzte: Ukrajna mentségére éppen azt lehet mondani, hogy „egy bestiális orosz támadás ellen védekezik (...) ez teljesen példátlan helyzetet teremt, olyat, amilyennel a második világháború óta nem szembesültünk”.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország továbbra is támogatni fogja-e fegyverrel Ukrajnát, Morawiecki úgy válaszolt: Lengyelország jelenleg nem szállít semmilyen hadfelszerelést Ukrajnának. „Most mi magunk fegyverkezünk fel, a legkorszerűbb fegyverekkel” – fogalmazott.

„Amennyiben nem akarod, hogy védekezned kelljen, akkor szükséges, hogy legyen mivel védekezned, ez az elvünk, ezért adtunk nagy megrendeléseket” – utalt a kormányfő a lengyel hadsereg folyamatban lévő korszerűsítésére.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án
Fotó: Craig Ruttle / Forrás: MTI/AP

Csütörtök délelőtt Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP lengyel hírgyünökségnek válaszolva pontosította Morawiecki nyilatkozatát.

Szavai szerint Lengyelország „kizárólag a korábban megbeszélt, ezen belül az Ukrajnával aláírt szerződésekben rögzített lőszer- és fegyverszállításokat valósítja meg”. Példaként említette a Krab önjáró tüzérségi lövegek szállításáról szóló szerződést, amelyet a lengyel fegyveripar által 1989 után kötött legnagyobb külföldi ügyletnek minősített.

Felidézte: az ukrajnai háború első hónapjaiban Varsó Ukrajna védelme szempontjából kulcsfontosságú felszerelést – harci járműveket, repülőgépeket, lőszert – szállított Kijevnek.

Müller egyúttal kifogásolta, hogy az ukrán fél „egy sor teljesen elfogadhatatlan nyilatkozatot és diplomáciai gesztust tett” az utóbbi napokban.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke szerdán Wroclawban pártja választási gyűlésén kijelentette: az ukrán gabona miatt keletkezett „szerencsétlen helyzet” mit sem változtat Lengyelország viszonyán a független Ukrajna iránt. „Támogatni fogjuk a győzelméig” – húzta alá Kaczynski.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát. A lengyel importtilalom az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érinti.

Szerdán több lengyel politikus bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ ülésszakán kedden elhangzott, az ukrán gabonaexportot tiltó országokat „színlelt szolidaritással” és „gabonathriller megvalósításával” vádoló szavait.

Belgium F–16-osok szállítását tervezi

Belgium fontolgatja, hogy F–16-os vadászrepülőgépeit leszállítja Ukrajnának – mondta Alexander De Croo miniszterelnök.

Belgium F–16-osait F–35-ös vadászrepülőgépekre cseréli, és védelmi minisztériuma korábban azt mondta, hogy az F–16-osok túl öregek ahhoz, hogy Ukrajna harcban használhassa őket, bár De Croo szerint még mindig hasznosak lehetnek, például a pilóták kiképzésére.

„Megkértem a Defense-et, hogy nézze meg, milyen haszna lehet az F–16-osainknak Ukrajnában” – mondta De Croo a VRT belga műsorszolgáltatónak a New York-i ENSZ-közgyűlésen. – „Minden lehetőséget meg kell fontolnunk.”

Az ukrajnai civil áldozatok tiszteletére ad koncertet Varsóban a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad csütörtök este a varsói Keresztelő Szent János-főszékesegyházban a Szent Efrém Férfikar – írja az MTI.

A szervezők tájékoztatása szerint a hangverseny mindazon civil áldozatok emléke előtt tiszteleg, akik mindennapi tevékenységük során haltak meg, akik rakétatámadások következtében otthonaikban vesztették életüket, akiket megkínoztak és „akiket megkötözött kézzel találtak meg tömegsírokban”.

A koncert tiszteletadást jelent az elhunytak hozzátartozói, valamint a háború nehézségeit folyamatosan viselő lakosok számára is.  „Tisztelgés végül az ukrán kultúra előtt is, hiszen egy háborús konfliktusban a nemzeti kultúra az egyik első célpont” – olvasható a koncert ajánlójában.

Az előadás egy ukrán Mária-énekkel kezdődik, elhangzik Hildur Gudnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című, nagy sikerű sorozathoz írott műve is, amely párhuzamba állítja az atomkatasztrófa és a jelenleg is zajló háború tragédiáját.

A program fő pontja a kórus kárpátaljai származású tagja, Papp Viktor alkotása lesz. A budapesti Zeneakadémián az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján bemutatott zeneműnek ez lesz a külföldi premierje.

A koncertet a varsói magyar nagykövetség és a varsói Liszt Intézet szervezésében rendezik meg a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő közreműködésével.

Dróntámadások elhárításáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornáján közzétett üzenetben.

A tárca szerint a „terrortámadásokat” repülőgép típusú, pilóta nélküli légijárművekkel kísérelték meg.

Az orjoli régió kormányzója, Andrej Klicskov szerint a megye légterében két olyan drónt semlegesítettek, amely üzemanyag- és energetikai létesítményt akart megtámadni. A régióban kedd este is lelőttek két drónt.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja csütörtök hajnalban közölte, hogy

orosz csapásmérő drónok támadták az ukrán erők egy rohamcsoportját Rabotine és Verbove község között. Rogov szerint az ukrán fél súlyos veszteségeket szenvedett, és visszavonulásra kényszerült.

Orosz légicsapás-sorozat ért több ukrajnai várost, többen meghaltak

Orosz légitámadás ért hat ukrajnai várost csütörtök hajnalban, két ember meghalt, 21 megsebesült, és több helyen tűz keletkezett.

A dél-ukrajnai, frontközeli Herszonban ketten meghaltak és öten megsebesültek, miután találat ért egy lakóépületet – közölte Olekszandr Prokugyin kormányzó.

Kijevben kilencen sebesültek meg, köztük egy 9 éves lány – jelentette be Vitalij Klicsko polgármester, hozzátéve, hogy több lakó- és kereskedelmi épület megrongálódott.

Hat légicsapás érte az északkelet-ukrajnai Harkiv város Szlobidszkij kerületét, károkat szenvedett a polgári infrastruktúra – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója. Két embert kórházba szállítottak.

A közép-ukrajnai Cserkasziban hét ember megsebesült, és egy embert a romok alól mentettek ki – mondta el Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

Az északnyugati Rivne városát is légicsapások érték Vitalij Koval, a régió kormányzója szerint, aki azonban további részleteket nem közölt.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6707-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5271-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Az ukránok kirúgták hadseregük amerikai transznemű szóvivőjét

Teljesen elszaladt a ló Sarah Ashton-Cirilloval, az ukrán hadsereg amerikai származású, transznemű szóvivőjével. Az Ukrán Területvédelmi Erők az X-en közzétett bejegyzésükben jelentették be, hogy menesztik, és eljárás alá vonják, az egyébként érthetetlen okokból, még nyáron kinevezett szóvivőt – írja a Magyar Nemzet.

A bejegyzés szerint Cirillo az elmúlt napokban olyan bejelentéseket tett, melyek nem voltak jóváhagyva a területvédelmi vezetés, illetve az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága által sem. Az egyre kényelmetlenebbé váló szóvivő a napokban, egy videóban a „bűncselekmények megtorlásával” fenyegette meg a „Kreml propagandistáit”.

A teljes cikkért kattintson.

Rakétatámadás Kijev ellen

Több robbanás is hallatszott a városban, korábban a légierő arra figyelmeztetett, hogy Oroszország cirkálórakétákat indított Kijev megye és más régiók felé – írta a Kyiv Independent.

Vitalij Klicskó polgármester tájékoztatása szerint is aktív a főváros légvédelme.

Rengeteg drónt lőttek le az oroszok a Krím felett

Tizenkilenc drónt lőttek le a Krím felett – jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Légiriadó szerte Ukrajnában, Kijevben is

Rakétatámadás veszélye miatt légiriadó rendeltek el csütörtök hajnalban Ukrajna-szerte, közöttük a fővárosban is – írta a Kyiv Independent.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában