Veszély

2023.08.07. 22:44

Elfogyott a vér a sok lövöldözés miatt Svédországban

Az utóbbi időben a megnövekedett erőszakos cselekmények hatására hiány alakult ki egy bizonyos vércsoportból a skandináv országban – írja a V4NA hírügynökség.

MW

Rendőrök annál a lakóháznál, amelyre az éjszaka folyamán lőttek az északnyugat-stockholmi Jarfallában 2023. január 12-én

Forrás: TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

Fotó: Pontus Lundahl

A sok lövöldözés miatt a svéd vérkészletek gyorsan fogynak. A helyzet miatt Södermanland tartományban egy vércsoportból még hiány is kialakult. Az elmúlt két hétben három lövöldözés történt Eskilstunában, amely a vérellátást különösen érzékenyen érintette. A lövöldözések következtében a sürgősségi osztályokra szállított személyek ellátásához, és a nagyobb műtétek végrehajtásához nagy mennyiségű vérre volt szükség. Ráadásul az információk szerint egyre nagyobb gondot okoz a véradók hiánya is.

Thomas Hylvander, az eskilstunai Mälar kórház vérközpontjának orvosbiológiai elemzője szerint a vér hiánya nem csak helyi probléma.

A vérközpontok országszerte segítik egymást, ezért ez egy országos probléma. Mindenhol vannak lövöldözések. Több véradóra van szükségünk ahhoz, hogy Svédországban stabil maradjon az ellátás

– mondta a férfi az állami televíziónak.

Hylvander szerint a nemzetközi helyzettel kapcsolatban az egészségügyi ágazaton belül is aggodalom tapasztalható.

Nem tudjuk, mi fog történni most, hogy az országban megnövekedett a terrorfenyegetettség. Egyetlen vérellátó központ nem tud minden esetet kezelni, ha valami történne.

– mondta az elemző.

Svédországban a hivatalos statisztikák szerint idén több mint 200 lövöldözés történt, amely során csaknem száz ember halt vagy sebesült meg.

Nemrég rekordot döntött a lövöldözések száma az országban. A svéd országos rendőrfőkapitány, Anders Thornberg tavaly sajtótájékoztatót hívott össze, hogy helyzetjelentést adjon a bevándorlással kapcsolatos súlyos, lövöldözésekkel és robbantásokkal járó bandabűnözésről, amely akkor minden eddiginél több emberéletet követelt.

Teenager dead, three injured in Sweden shooting
A rendőrség törvényszéki orvosszakértője kutyával keresi a nyomokat a Stockholm déli részén található Farsta bevásárlóközpontban történt lövöldözés helyszínénél 2023. június 10-én 
Fotó: Anders Wiklund / Forrás:  AFP

A rendőrkapitány azzal kezdte, hogy felsorolt számos olyan lövöldözést, amelyek a bűnbandák között törtek ki, köztük egy olyan esetet, amely egy tömegközlekedési eszközön történt, és ahol csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem sérült, vagy halt meg.

A rendőrségen úgy látjuk, hogy különösen súlyos a helyzet. A bevándorló bandákkal kapcsolatos bűnözői csoportok által alkalmazott erőszak Svédországban mostanra olyan méreteket öltött, amilyeneket korábban még nem láttunk

– mondta a rendőrfőkapitány, aki kijelentette, hogy 

nemcsak a megölt emberek száma magasabb, mint valaha, hanem a lőtt sebek és a lövöldözések száma is emelkedik.

Anders Thornberg szerint egyre nagyobb méreteket öltenek és nagy pusztítással járnak a bandák terrorszerű robbantási akciói is. A bevándorló közösségek egyre komolyabb, gyakran katonai jellegű fegyverekhez jutnak hozzá, amely azt okozza, hogy egyre több ember hal meg ezekben a támadásokban.

A rendőrkapitány egy ördögi spirálra is figyelmeztetett, amelynek következtében egy területen a gyakran előforduló súlyos erőszak normalizálódik. Emiatt sokan természetesnek veszik, hogy éles fegyverrel oldják meg a kialakuló konfliktust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában