Ukrán válság

2023.04.07. 09:39

Titkosított amerikai és NATO-dokumentumok kerültek fel az internetre a tervezett ukrán ellentámadásról

408. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.

Ukrán katonák orosz állásokat készülnek aknavetővel lőni a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 25-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Az orosz erők két ukrán lőszerraktárt semmisítettek meg Donbászban

Az orosz hadsereg megsemmisített két ukrán lőszerraktárt Donbászban – közölte a védelmi minisztérium.

Az ukrán fegyveres erők két lőszerraktárát semmisítették meg a Donyecki Népköztársaság Ivanovka és a Luhanszki Népköztársaság Novoljbovka területén

– áll a minisztérium közleményében.

Robbanások hallatszottak az oroszok által megszállt Melitopol közelében

Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere azt állította, hogy robbanások hallatszottak csütörtökön későn a közeli Vesele faluban.

Korábban robbanások hallatszottak a melitopoli repülőtér közelében, ahová az orosz csapatok „rendkívül fontos rakományuk nagy részét hozták be” helikopterrel.

Közös nyilatkozatot adott ki a kínai és a francia elnök „a béke visszatéréséről”

Hszi Csin-ping kínai elnök vállalta, hogy „támogat minden erőfeszítést, amely a béke visszatérését célozza Ukrajnában” – áll a közös nyilatkozatban, amelyet pénteken, Emmanuel Macron francia elnök kínai látogatásának befejeztével adtak ki.

A két ország ellenzi az atomerőművek és más békés atomlétesítmények elleni fegyveres támadásokat, és támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a zaporizzsjai erőmű biztonságának szavatolására irányuló erőfeszítéseit

– írták.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy „a konfliktusban érintett valamennyi félnek gondosan be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot”.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Hszi Csin-Ping hangsúlyozta, hogy a politikai rendezés az egyetlen megfelelő eszköz az ukrajnai válság megoldásában.

A két félnek félúton kell találkoznia, hogy megteremtsék a politikai rendezés feltételeit – mondta a külügyi közlemény szerint Hszi Csin-ping Emmanuel Macronnak a Kuangcsou városban elköltött vacsorán pénteken.

Csütörtökön Pekingben 90 percig tartó kétoldalú találkozójuk kezdetén Emmanuel Macron felhívta Hszi Csin-ping elnök figyelmét arra, hogy „az ukrajnai háború nagy csapást mért a (nemzetközi) stabilitásra”, és számít Kínára, hogy „mindenkit visszatérít a tárgyalóasztalhoz”.

A francia fél tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping kijelentette: kész felhívni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, első ízben a konfliktus kezdete óta, hozzátéve, hogy ezt egy általa választott időpontban teszi meg.

Kína februárban tette közzé 12 pontos álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. A béketervnek is tekintett kezdeményezés felszólítja Moszkvát és Kijevet a tárgyalásokra.

Ukrán katona egy Gvozgyika önjáró tarackkal lő a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. április 7-én
Fotós: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Az orosz erők tűz alá vették Herszon megyét

Az orosz erők tüzérséggel lőtték a dél-ukrajnai Herszon megyét, eltaláltak egy lakóházat Sztanyiszlav településen, a támadásban megsérült egy harmincéves nő, egy tízéves kislány és egy hároméves kisfiú – közölte pénteken a megye kormányzói hivatala.

A hivatal arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt nap alatt az orosz erők 46 alkalommal 258 különböző fajta lövedékkel lőtték a megyeszékhelyet, Herszont és a régiót. Előző nap hét civil lakos sérült meg a támadásokban.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy pénteken az ukrán erők lelőttek egy Szu-25-ös orosz csatarepülőgépet a Donyeck melletti Marjinka településnél.

Robbanások voltak Donyeck központjában

Donyeck központjában péntek délután robbanások hallatszottak. A központi Vorosilov körzet közigazgatása a TASZSZ tudósítójának elmondta, hogy az előzetes lövedékek a fedett piac területén robbantak fel.

Alekszej Kulemzin polgármester szerint a lövések következtében civilek sérültek meg, egy ember meghalt, hatan pedig megsebesültek.

A védelmi minisztérium szerint több mint 260 ukrán katona halt meg Donyecknél

Mintegy 260 ukrán katona halt meg Donyecknél – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Hozzátette, hogy a tüzérség három harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet, egy Gvozdika tüzérségi rendszert, valamint MSTA-B és D-20-as tarackágyút semmisített meg.

Az orosz erők elfoglalták Bahmut központját

A brit hírszerzés szerint az orosz erők nagy valószínűséggel heves harcokban elfoglalták a kelet-ukrajnai Bahmut városának központját, és az ukrán erők nyugat felé vezető utánpótlási útvonalát fenyegetik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy

csapatai visszavonulnak a városból, amely hónapok óta Oroszország Ukrajna elleni támadásainak középpontjában áll.

Hajnalban az orosz hadsereg Mikolajiv városát ágyúzta

A Suspilne szerint: hajnalban az orosz hadsereg ágyúzta a Mikolajiv megyei Ochakivot. Lakóépületek, üzletek és polgári infrastruktúra károsodott.

Két ember megsérült, egyikük állapota súlyos.

Április 7-én hajnalban az orosz hadsereg egy S-300-as rakétát lőtt ki a Donyeck megyei Szlovjanszkban egy magánházra.

Tovább folynak a harcok Bahmutért

Ukrajna pénteken közölte, hogy Oroszország minden erőfeszítését a keleti Bahmut város elfoglalására összpontosítja, ahol a helyzetet „nehéznek” minősítette, de kijelentette, hogy Oroszország számbeli fölénye ellenére kitart.

Szerhij Cserevatyi, a Keleti Katonai Parancsnokság szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Ukrajna irányítja a bahmuti helyzetet, megértette az orosz szándékokat, és Moszkva néhol taktikai sikereket ért el, de nagy árat fizet érte.

Oroszország ezeket a régiókat támadta meg

Az elmúlt 24 órában Oroszország kilenc ukrán régiót támadott meg. Három ember meghalt, 17-en megsérültek Oroszország összesen 114 településen támadott, 32 infrastrukturális létesítményt megrongált – jelentette az ukrán védelmi minisztérium médiaközpontja április 7-én.

Titkosított amerikai és NATO- dokumentumok szivárogtak ki

Biden magas rangú kormányzati tisztviselői szerint 

a héten olyan titkos háborús dokumentumok kerültek fel Twitterre és Telegramra, amelyek részletesen ismertetik az ukrán hadsereg megerősítésére vonatkozó titkos amerikai és NATO-tervezeteket az Oroszország ellen tervezett offenzíva előtt.

A Pentagon vizsgálja, hogy ki állhatott a dokumentumok kiszivárogtatása mögött, amelyek a Twitteren és az Oroszországban széles körben elérhető, több mint félmilliárd felhasználóval rendelkező Telegram platformon jelentek meg – számol be róla a Mandiner.

Ilyen egy támadás Bahmutban (videó)

Az ukrán határőrség megosztott egy rövid videót a YouTube-csatornájukon a Bahmut városában zajló küzdelmekről. A videó leírása szerint az egyik éjszaka Bahmutban a megszállók körbevették az épületet, ahol a határőrök épp állomásoztak – írja a Mandiner.

Nem tervez alkut az ukrán vezetés

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója kizárta a béketárgyalások lehetőségét mindaddig, amíg az orosz erők el nem hagyják egész Ukrajnát, beleértve az oroszok által megszállt Krímet is. A Twitteren közzétett bejegyzésében Podoljak azt írta, hogy "semmiféle területi engedményről vagy szuverén jogainkról szóló alkuról szó sincs". A Krím 2014 februárja óta orosz megszállás alatt áll, és egy színlelt népszavazást követően illegálisan annektálta Moszkva.

Ukrán légierő: nem elég modernek a Lengyelországtól kapott gépek

A Lengyelország által adományozott vadászrepülőgépek nem elégítik ki teljesen Ukrajna harctéri igényeit – közölte az ukrán légierő egyik legrangosabb parancsnoka. Szerhij Holubcov szerint Kijevnek nagy szüksége van F-16-os vadászrepülőgépekre, amelyek "négyszer-ötször" hatékonyabbak.

Lengyelország összesen 16 db szovjet kori MiG-29-es repülőgépet küld, míg a nyugati szövetségesek eddig ellenálltak a kérésnek, hogy F-16-osokat adjanak át Ukrajnának.

"Az F-16 egy többcélú repülőgéppé vált, amely a légi feladatok teljes spektrumát képes ellátni. A MiG-29 sajnos a múlt századból való" - mondta Holubcov a nemzeti televízióban.

Washington kizárta, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnába, az amerikai tisztviselők becslése szerint 18 hónapot venne igénybe a kiképzés és a szállítás.

Felfüggesztik az EU lőszerszállítási terveit

Az Európai Unió egymillió tüzérségi lövedék Ukrajnába küldésére vonatkozó tervét felfüggesztik, miközben a tagállamok arról vitatkoznak, hogy a terv kiadásai meddig maradnak az EU-n belül.

A terv egyik része 1,09 milliárd dollárt irányzott elő az EU-tagországoknak azért, mert tüzérségi lövedékeket küldtek a raktárkészleteikből Ukrajnába. Az erre vonatkozó jogszabályt már véglegesítették. Az EU közös hadianyag-beszerzési tervét azonban befékezték a nézeteltérések azzal kapcsolatban, hogy mely országok vállalatai jogosultak szerződésekre.

A csomag bejelentésekor Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője azt mondta, hogy a lőszerek "az európai iparból és Norvégiából" érkeznek. A Reuters hírügynökség által látott jogszabálytervezetek ugyanezt a megfogalmazást alkalmazták. Diplomaták szerint azonban Franciaország szorgalmazta az „európai ipar" definíciójának szigorítását annak biztosítása érdekében, hogy a finanszírozás minél nagyobb része uniós vállalatokhoz jusson.

Emelkedett a halottak száma Donyeck régióban

Korábban olyan jelentések kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint négy ember meghalt egy parkolóban a kelet-ukrajnai Donyeck városában. A hatóságok a térség orosz ellenőrzése alatt álló részein most azt állítják, hogy hét civilt öltek meg – két külön tüzérségi csapásban. Azt állítják, hogy ezeket ukrán csapatok lőtték ki, de Kijev egyelőre nem nyilatkozott.

Négyen meghaltak, amikor lövedékek csapódtak egy parkolóba, és további hat ember megsérült - közölte a TASS hírügynökség. További három ember halt meg robbantásban egy buszmegállóban Liszicsanszkban, mintegy 75 mérföldre északkeletre Donyeck városától – tette hozzá a RIA hírügynökség.

Alig öt ember ismerheti az ukrán ellentámadási terveket

Csak kevesen ismerik az ukrán tervek bonyolult részleteit, hogy a következő hónapokban új ellentámadást indítsanak – mondta az ukrán védelmi tanács vezetője. "Arról, hogy a katonai akciók mikor kezdődjenek, korlátozott számú ember fog tudni" - mondta Olekszij Danilov a Szabad Európa Rádiónak.

Légi felvétel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutról 2023. március 26-án
Fotós: Libkos / Forrás: MTI/AP

Széles körben elterjedt az a vélemény, hogy az ellentámadás tavasszal érkezik.
Kirilo Budanov, Ukrajna fő hírszerzési igazgatóságának vezetője januárban azt mondta:

"Ez az offenzíva Ukrajna egész területén fog megtörténni, a Krímtől a Donbászig".

Oroszország katonai felszereléseket von ki a Krímből

Úgy tűnik, hogy az orosz csapatok kiürítik a katonai raktárt a Krím északi részén – derül ki egy külpolitikai elemző által megosztott új műholdfelvételből.

Brady Africk, az American Enterprise Institute munkatársa szerint a berendezések kivonása február 11. és március 16. között történt.

A képeket eredetileg a Maxar Technologies biztosította.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 6186 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4211 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 6-án 26 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában