Összefonódás

2023.03.14. 09:35

Érdekes kapcsolat van az Amnesty International és a szervezetet védő Molnár Áron NoÁr között

Az aktivista úgy állt látványosan a botrányba keveredett Amnesty International Magyarország mellé, hogy leplezte a személyi összefüggéseket csapata, családja és a civil szervezet között.

Molnár Áron színész, aktivista, a noÁR mozgalom alapítója a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szervezett budapesti tüntetésen a Kossuth téren 2022. november 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Mint ismert, az Amnesty International magyarországi fiókszervezeténél januárban robbant a bomba: volt munkatársai nemi megkülönböztetéssel vádolták a szervezetet. Az ügy pikantériája volt, hogy az esetet a szintén a Soros-birodalomhoz tartozó Open Democracy tárta a széles nyilvánosság elé. Cikkükben akkor arról írtak, hogy a szervezet magyar szekciójánál rendszerszintű volt a munkahelyi bántalmazás, megalázás, szexista megjegyzések és a szexizmus – emlékeztet a Mandiner.

A szembenézés azt jelenti, hogy felismerjük és elfogadjuk a problémákat, amik a munkahelyi környezetben jelentkeznek. Gyakran nehéz ezekkel szembenézni, mert kellemetlen helyzeteket/érzéseket okozhatnak. Azonban csak akkor lehet hatékonyan megoldani a problémákat, ha először felismerjük és elfogadjuk őket. (...) Jó azt látni, hogy vannak szervezetek, akik nem az eltussolást és a csendben maradást alkalmazzák. Amikor az Amnesty négy volt munkavállalója panaszt tett, a szervezet ezeket a vádakat több körben, alaposan kivizsgálta, de egyik ilyen vizsgálat sem talált bizonyítékot arra, hogy a panaszban foglaltak megalapozottak lettek volna

– írta Molnár Áron NoÁr közösségi oldalán a minap. A liberális szervezetet mindennemű felelősség alól felmenteni igyekvő bejegyzés azonban több ponton is döccenni látszik. 

Az aktivista ráadásul nem teljesen független szereplő a történetben. Sőt. A bejegyzésben ugyan elhallgatta, ám saját követői és hozzászólói felháborodva emlékeztették rá, hogy Kubik Dominik, a NoÁr mozgalom kommunikációs vezetője (így valószínűleg rálátással bír a Facebook-bejegyzésekre és azok tematikájára is) egyben éppen az Amnesty International Magyarország elnökségi tagja is. 

Molnár Áron testvére pedig szintén az AI munkatársa, egészen pontosan a szervezet mobilizációs koordinátora. 

A fentiek ismeretében már árnyaltabb képet láthatunk a bejegyzés tartalmáról és elismerő szavairól az AI irányába.

A bejegyzés alatt ennek nyomán sorjáznak a NoÁr-csapatot erős kritikával illető hozzászólások. Van, aki arra hívja fel a figyelmet, az önmagukat mindig függetlenként feltüntetők most egy belső konfliktus keretében tanulják meg, hogy csak az a független, akire ők maguk azt mondják. 

Az, hogy ti nem nyíltan kommunikáltátok ezt, súlyos kérdéseket vet fel. A lényeg viszont az, hogy játszi könnyedséggel és csúsztatásokkal relativizáljátok az abúzust és glorifikáljátok azt, aki bántalmazott másokat

 – összegez egy másik hozzászóló. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában