Háború a szomszédban

2022.06.07. 06:34

Továbbra is heves harcok dúlnak Szeverodonyeckben

104. napja, hogy egyre erősödik az orosz-ukrán háború intenzitása.

Saját fejlesztéssel korszerűsítheti Ukrajna a légvédelmi rendszerét

Az ukrán fegyveres erők azt tervezik, hogy az egész ország légvédelmi rendszerét korszerűsítik a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyében kifejlesztett új módszerek alkalmazásával - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Szerhij Borzov, a megye kormányzója. Borzov kormányzó ugyanakkor nem részletezte, hogyan tették hatékonyabbá a helyi szakemberek a megye légvédelmét.

Közben az ukrán vezérkar kedd délutáni helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az orosz erők továbbra is rakéta- és légicsapásokat mérnek ukrajnai katonai és polgári infrastrukturális létesítményekre. A katonai vezetés szerint ugyanakkor az ukrán légvédelem hatékonyságának köszönhetően az orosz légierő támadásainak intenzitása csökkent. A légierőt most elsősorban a földi csapatok műveleteinek támogatására, illetve Ukrajna belső régióiban lévő  infrastrukturális létesítmények elleni rakétacsapások végrehajtására vetik be - tette hozzá a vezérkar.

Ihor Terehov, a keleti országrészben lévő Harkiv polgármestere egy tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz csapatok ismét tűz alá vették a megyeszékhelyt. Szavai szerint Harkiv egyik lakónegyedét ágyúzták, amelynek következtében - az első információk szerint - egy ember életét vesztette és hárman megsérültek.
 

Milley tábornok: Ukrajna továbbra is jelentős támogatásra számíthat

Ukrajna továbbra is számíthat az Egyesült Államok és szövetségesei jelentős támogatására, tiszteletből a normandiai partraszállásban részt vett katonák iránt, akik nácik felett aratott győzelme új világrendhez és "jobb békéhez" vezetett - jelentette ki kedden Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a normandiai Colleville-sur-Mer városban.

Milley az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozott a normandiai partraszállás 78. évfordulójának ünnepségén, Normandia Omaha elnevezésű partszakaszán. Hangsúlyozta, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott hadművelete aláássa a szövetségesek által kialakított, második világháborút követő rendet.

"Kijev talán kétezer kilométerre van innen, de napjainkban ők is ugyanazokat a borzalmakat élik meg, mint a francia polgárok a második világháború idején" - közölte.

Felidézte azt az alapelvet, hogy az erős országok nem szállhatják meg egyszerűen a kis államokat. Minden ország szuverén, és joga van területi épségéhez - fogalmazott a tábornok.

"A szabályokon alapuló világrend egyik alapelve, hogy országok nem támadnak más országokra katonai erővel, kivéve ha ez tisztán önvédelemből történik" - mondta. "Ukrajnában azonban nem ez történt. Ott nyílt, félreérthetetlen agressziót követtek el" - hangoztatta.

Úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború aláássa mindazt, amiért a Colleville-sur-Mer-i temetőben nyugvó szövetséges katonák harcoltak. Mint mondta, az európai és a NATO-tagországok azért támogatják halálos és nem halálos fegyverzettel Ukrajnát, hogy ez a szabályrendszer fennmaradjon.

Úgy gondolom, az Egyesült Államok és szövetségesei jelentős mennyiségű támogatást nyújtanak Ukrajnának, és ez folytatódni fog - tette hozzá Milley.  

Az orosz földgázszállítások uniós szintű leállítását szorgalmazza a lengyel külügyminiszter

Az orosz földgázszállítások leállítását, ennek a hetedik uniós szankciócsomagba foglalását szorgalmazta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter kedden  Varsóban, az osztrák hivatali partnerével közösen tartott sajtóértekezleten. Alexander Schallenberg szerint a tengerrel nem rendelkező országok nem válhatnak le gyorsan az orosz földgázról.

A sajtótájékoztatót megelőző kétoldalú megbeszélés fontos témája az ukrajnai helyzet volt - közölte Rau. Lengyel részről kiemelte Ukrajna területi egységének támogatását, aláhúzva, hogy ennek megőrzése összhangban áll Európa, valamint az egész transzatlanti közösség érdekeivel.

Elmondta: Varsó elvárja, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelje Kijev uniós tagjelölti kérelmét. Reményének adott hangot, hogy legközelebbi értekezletén az Európai Tanács is pozitív döntést hoz az ügyben. Hozzátette: Ukrajna európai integrációja mellett Varsó változatlanul támogatja a Nyugat-Balkán országainak uniós csatlakozását is.

Az ukrajnai háború miatt a múlt héten előzetesen elfogadott, Moszkvával szembeni hatodik uniós szankciócsomagot Rau Európának az orosz energiahordozóktól történő függetlenedését célzó fontos lépésnek nevezte. Egyúttal elégtelennek nevezte az Európai Unió eddigi intézkedéseit. "El kell kezdenünk a munkát a hetedik szankciócsomagon" - nyomatékosította.

Az új csomagnak Rau szerint tartalmaznia kell az orosz földgázszállítások és a petrolkémiai termékek importja leállítását, valamint az összes orosz és fehérorosz bank kizárását a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a hetedik szankciócsomag kapcsán rámutatott: Ausztria az orosz földgázszállításoktól függ. "Boldogok vagyunk-e emiatt? Nem. Akarjuk-e, hogy másképp legyen? Biztosan, de ezt nem lehet egyik napról a másikra megoldani" - jelentette ki.

Az osztrák diplomácia vezetője "rendkívül nehéznek" nevezte a tengerrel nem rendelkező országok helyzetét. Egyúttal fontosnak találta az európai egység megőrzését a Moszkvával szembeni szankciócsomagok kidolgozásakor.

Lengyelország április végétől nem fogad orosz földgázt. A Gazprom orosz gázipari vállalat április 27-től leállította lengyelországi szállításait, mert Varsó nem hajlandó rubelban fizetni értük. A lengyel kormány eredetileg az év végén tervezte a leválást az orosz gázbeszerzésekről, a PGNiG lengyel állami gázipari cég ezért 2019-ben nem hosszabbította meg a szerződéseket.

Lengyelország 50 tüzérségi löveget ad el Ukrajnának

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának, a 250 milliárd forintnak megfelelő értékű ügyletről Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő számolt be keddi sajtóértekezletén.

A közép-lengyelországi Huta Stalowa Wola városban a Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével szervezett sajtókonferencián Morawiecki az utóbbi harminc év egyik legnagyobb lengyel fegyverszállítási ügyletének nevezte a múlt héten Kijevben, a lengyel-ukrán kormányközi konzultációk során aláírt megállapodást.

A beszerzést Ukrajna részben az Európai Unió eszközeiből, részben az állami költségvetésből fedezi - közölte Morawiecki.

A Dziennik Gazeta Prawna (DGP) lengyel napilap múlt heti értesülése szerint az első 18 Krab-tarackot múlt héten továbbították Ukrajnának a lengyel hadsereg készleteiből.

Az ügylet hátramaradt részét néhány hónapon belül véglegesítik - írta a DGP.

A 40 kilométeres hatósugarú Krab önjáró tüzérségi lövegeket a Huta Stalowa Wola városban működő, a Lengyel Fegyvergyártó Csoporthoz (PGZ) tartozó üzemben állítják elő dél-koreai és német alkatrészek felhasználásával. A felszerelés ukrajnai szállításához ezért a szöuli és a berlini kormány jóváhagyására is szükség volt.

Matteo Salvini: a tűzszünet minden európai tagállamnak nemzeti érdeke

Az európai országok nemzeti érdekének nevezte az Ukrajna és Oroszország közötti tűzszünet elérését a növekvő energia- és élelmiszerárak miatt Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, aki a társadalmi-gazdasági válság veszélyéről, valamint a Fidesszel való szövetségről beszélt Rómában kedden.

Salvini kijelentette, hogy a háború emelte meg a nyersanyagok árát, az energiáét éppúgy, mint a tejét, kenyérét, húsét. Az olaszok máris "áldozatokat" hoznak, és ha a háború tovább tart, annak katasztrofális következményei lesznek - szögezte le.

Ezért minden európai tagállam, köztük Olaszország nemzeti érdeke a tűzszünet minél gyorsabb elérése - hangsúlyozta a kormánypárti Liga elnöke, aki a külföldi tudósítók szövetségében válaszolt az újságírók kérdéseire.

Elmondta, hogy az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan egyeztetett Oroszország és Ukrajna római nagykövetével. Cáfolta azokat a korábbi sajtóhíreket, miszerint a moszkvai és az ankarai kormány tagjaival tárgyalna. Kifejtette, hogy nem áll szándékában megkerülni a római kormány diplomáciai csatornáit, de pártvezetőként és volt belügyminiszterként a békén dolgozik. Kijelentette: NATO-tagságával párhuzamosan Rómának a párbeszédért kell tennie.

Ami Ukrajna esetleges EU-csatlakozását illeti, Matteo Salvini rámutatott, hogy számos más ország, közöttük Szerbiát és Albániát említette, több, mint tíz éve vár ugyanarra.   

Egy ember meghalt, három megsebesült Harkivban

Egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután orosz csapás érte Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot - közölte Ihor Terehov polgármester.

Oroszország "nem hagyja békén Harkivot, és folyamatosan félelemben tartja az embereket" - idézte Terehovot a Reuters az országos televízióban.

Luhanszk 97 százaléka már orosz kézen van

Az orosz védelmi miniszter szerint az orosz erők már szinte teljes egészében ellenőrzésük alatt tartják Ukrajna legkeletibb régióját - írja a bbc.com.

A luhanszki terület 97 százalékát - ahogy fogalmazott - felszabadították - mondta Szergej Sojgu a védelmi minisztérium ülésén, amelyet az állami televízió közvetített. 

Sojgu azt állítja, Szeverodonyeck lakónegyedei Moszkva kezében vannak és további kísérleteket tesznek az ipari területek megszerzésére.

Eddig 32 ukrán újságíró halt meg a háborúban

Az orosz-ukrán háború kitörése óta 32 ukrán újságíró halt meg.

Az adatokat a Tömegtájékoztatási Intézet, illetve Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs politikai miniszter tette közzé.

A 32 emberből nyolc közvetlenül szakmai feladatai teljesítése közben halt meg, 24 pedig mint a harci cselekmények résztvevője, vagy az orosz légitámadások, illetve megtorlások következtében vesztette életét.

Oroszország bejelenti Délkelet-Ukrajna ellenőrzését, és szárazföldi összeköttetést indított a Krímmel

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy közúti összeköttetést nyit Oroszország és az oroszok által megszállt Krím között.

Az út az oroszok által megszállt Donbászon halad majd keresztül.

Kormányszóvivő: Magyarország segít

A kormány álláspontja változatlan: ez nem a mi háborúnk, de minden segítséget megadunk a hozzánk érkezőknek - írta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kedden a Facebook-oldalán az Ukrajnában zaljó háborúval kapcsolatban.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta több mint 750 ezer ember menekült el Magyarországon keresztül Ukrajnából. A segítségnyújtás fontos része a gyermekek köznevelési intézményekben való elhelyezése. A magyar iskolákban jelenleg is több mint 1600 gyermek tanul, akiknek - szükség esetén - külön nyelvtanulási lehetőséget is biztosítunk - írta a kormányszóvivő.

Hasonlóan fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon tartózkodó szülők, felnőttek munkába tudjanak állni. Őket a kormány a foglalkoztatás, a lakhatás és az utazás költségeihez való hozzájárulással, az elhelyezkedés könnyített engedélyezésével segíti.

A munkaadók mostanáig mintegy 900 ukrán menekült felvételéhez kértek támogatást 600 millió forint értékben, több mint 500 esetben már a támogatási döntések is megszülettek. A háború kitörése óta több mint nyolcezer ukrán állampolgár kapott engedélyt a munkaerőpiaci vizsgálat alól mentesített foglalkoztatásra, de a közfoglalkoztatásban is részt vesznek közel százan - közölte Szentkirályi Alexandra.

Civil autó hajtott taposóakbára Kijevnél

Tűzifáért mentek Kijevnél az erdőbe, de autójukkal aknára hajtottak, ami működésbe is lépett - tudatta a kijevi regionális közigazgatás.
Az utasok könnyebben megsérültek a detonáció miatt.

 Az oroszok el akarják foglalni Zaporizzsja várost

Volodimir Zelenszkij azt mondta, úgy véli, hogy az orosz csapatok el akarják foglalni Zaporizzzsja városát, az ország délkeleti részén található nagy ipari csomópontot, ami lehetővé tenné, hogy az oroszhadsereg közelebb kerüljön a központi területekhez. „Több vannak, erősebbek, de minden esélyünk megvan, hogy tovább harcoljunk" – mondta az ukrán elnök.

Nem a legjobb ötlet nyugati hadihajókat küldeni az ukrán kikötőkbe

Mark Milley, az amerikai haderő volt vezérkar főnöke óva int attól, hogy az ukrán kikötőket nyugati hadihajók odairányításával kezdjék el biztosítani. Nagy-Britannia hadihajókat küldene az ukrán kikötőkhöz azzal a céllal, hogy segítsenek kijutni a gabonát szállító hajóknak a blokád alatt álló vizekről, egyben aknamentesítené a területet. Erre kontrázott rá James G. Stavridis, az Egyesült Államok haditengerészetének nyugállományú admirálisa, aki a napokban azt javasolta,  hogy – hasonlóan az irak-iráni háborúban alkalmazott megoldáshoz – az ENSZ vagy a NATO irányítása alatt álló csatahajók kísérjék ki az ukrán kikötőkből a gabonaszállító teherhajókat. Mark Milley egyáltalán nem volt elragadtatva a javaslatoktól – írja a Mandiner.

 

Az ukrán elnök elismerte, hogy Szeverodonyeckben fölényben vannak az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Szeverodonyeck városában továbbra is harcok folynak, ugyanakkor elismerte, hogy az oroszok számbeli előnyben vannak. Legutóbbi nemzeti beszédében Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna erőinek „minden esélye" megvan a visszavágásra, és „erősen kitartanak".

Amerikának hála a román csodát is bevethetik az ukránok: érkeznek a Dacia Dusterek

 

Hadbíróság vár az ukrán katonákra akik nyilatkoztak a katonai vezetés dilettantizmusáról

Pár órával egy The Washington Postnak adott interjú után az Ukrán Biztonsági Szolgálat letartóztatott két ukrán önkéntes katonát. Bűnük az volt, hogy bírálták a hadvezetést és a katasztrofális ellátmányt. 

A nyugati média a háború kitörése óta idealizált képet fest az ukrán hadsereg elszántságáról, győzelmeiről és bátorságáról, ellenben elhallgatja és kisebbíti (több esetben direkt cenzúrázza) a kudarcokat, veszteségeket vagy éppen a harci morál csökkenését. A közvélemény időnként teljesen hamis képet kap a háborúról és annak valós történéseiről, miután szinte csak az ukrán sikerekről tálalják elé a híreket – írja a Mandiner. Most fellebben a függöny.

Fehéroroszország 45 ezerről, 80 ezerre növelné a hadseregét

Az ukrán vezérkar szerint Fehéroroszország a hadsereg létszámának 45 000-ről 80 000-re való növelését tervezi. Illetve arról is beszámolt, hogy Ukrajnát továbbra is rakéták és légicsapások fenyegetik Fehéroroszország területéről.

Eddig 263 gyerek halt meg Ukrajnában a háború alatt

Február 24. óta 263 gyerek meghalt, 467-es pedig megsebesültek a harcok miatt Ukrajnában. Legutóbb, június 3-án egy 8 éves fiú halt meg Mariupolban, a tengerparton egy akna miatt – írja a Kyiv Independent.

Ezek a legfrissebb fejlemények a luhanszki harcokról

Jelenleg az ellenség továbbra is támadja Szevierodonyecket, a harcok folytatódnak. Az orosz rohamot Novoohtirka és Voronove irányába is visszaverték az ukrán csapatok. Bilohorivka térségében az oroszok szabotázs- és felderítőcsoportokat használnak – tudatta a Telegarmmal Szerhij Haidai, Luhanszk ukrajnai kormányzója. Az elmúlt nap során az ukránok tíz ellenséges támadást visszavertek, egy harckocsit, három tüzérségi rendszert, két páncélozott harcjárművet, egy autót és két lőszerraktárt semmisítettek meg. A légvédelmi egységek lelőttek két Orlan-10 drónt is.

Az állításokat független módon nem ellenőrizték.

Az angolok szerint Oroszország újabb támadásra készül az északi tengelyen

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kiadta napi értékelését az ukrajnai helyszíni helyzetről. Amely szerint a hétvégén az ukrán erők visszafoglalták Szeverodonyeck egyes részeit, bár az oroszok valószínűleg továbbra is megszállják a keleti körzeteket. Oroszország hosszútávú terve valószínűleg továbbra is az, hogy elvágja a Szeverodonyeck területét északról és délről egyaránt. Oroszország májusig erősödött a déli, Popászna tengelyen, de a térségben elért haladás az elmúlt héten megtorpant. Az Izjum melletti heves lövöldözésről szóló jelentések arra utalnak, hogy Oroszország újabb támadásra készül az északi tengelyen.

Oroszországnak az angolok szerint áttörést kell elérnie ezen tengelyek legalább egyikén, hogy a taktikai előnyöket műveleti szintű sikerré alakítsa át, és megszerezze az ellenőrzést az egész Donyeck régió felett.

Heves harcok dúlnak Szeverodonyeck városában

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az ukrán csapatok sikeresen visszaverték az orosz offenzívát Nahirne, Berestov, Krinyicsne-Rota városoknál. A hírek szerint ukrán helikopterek is csapást mértek az ellenséges erők csoportjaira Herszon régióban, illetve repülőgépekkel – Nyikolájev régióban lévő lőszerraktárakra is csapást mértek.

 

9600-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4668 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4932-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden. A beléptetettek közül a rendőrség 147 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől hétfőn 413 ember, köztük 159 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.

Három brit zsoldos áll bíróság elé Donyeckben

Három brit férfit állítanak bíróság elé a szeparatista Donyecki Népköztársaságban, akiket azzal vádolnak, hogy zsoldosként harcoltak Ukrajnáért – mondta a magát függetlennek kikiáltó régió elnöke. Akár ki is végezhetik őket, a vádak között ugyanis szerepel a hatalom megszerzésének kísérlete is, amiért halálbüntetés jár. Sok katonai tapasztalattal rendelkező külföldi utazott Ukrajnába és Oroszországba a világ minden tájáról, hogy pénzért harcoljon a háborúban.

Holttesteket cseréltek

Miközben még nem fejeződött be az Azovstal acélműből a holttestek elszállítása és azonosítása, Zaporizzsja régióban megtörtént az első hivatalos holttestcsere. Az ukrán és az orosz oldal is 160-160 holttestet kapott vissza. Anna Holovko, az Azov ezred szóvivője azt mondta, hogy az ukrán áldozatok mindegyike az Azovstalból származott, közülük 52-en az Azov ezred tagjai voltak.

Orosz megtorló szankciók

Oroszország megtorló szankciókat szab ki 61 amerikai tisztviselővel, üzletemberrel szemben. Az orosz külügyminisztérium ezt június 6-án tette közzé, döntésének indoklásaként „az orosz politikai és közéleti személyiségekkel, valamint a hazai vállalkozások képviselőivel szembeni egyre erősödő amerikai szankciókra" hivatkozva. A szankcionált személyek között van Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Jennifer Granholm energiaügyi miniszter, valamint az amerikai védelmi és médiaipar vezetői, például Edward Bastian, a Delta Air Lines vezérigazgatója és Jeffrey Sprecher, a New York-i tőzsde elnöke. A szankcionált személyeknek tilos belépniük Oroszországba.

Lefoglalhatják Abramovics két luxusrepülőjét

Egy manhattani bíróság parancsot adott ki Roman Abramovics két luxusrepülőjének lefoglalására az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók alapján. A gépek egy 350 millió dolláros Boeing 787 Dreamliner – a világ legkiválóbb légitársaságai által használt élvonalbeli repülőgép – és egy 60 millió dolláros Gulfstream G650 ER.

A hatóságok szerint a Gulfstream március 12-én Isztambulból Moszkvába repült, másnap indult Tel-Avivba, majd március 15-én ismét Isztambulból Moszkvába utazott. A Boeing március 4-én repült Dubaiból Moszkvába. Mivel a gépeket Amerikában gyártották, a repülésekre pedig a szankciók bevezetése után került sor, a Kereskedelmi Minisztérium engedélyére lett volna szükség a használatukhoz. Engedély hiányában járatonként 328 000 dollárig terjedő pénzbírság szabható ki.

Ukrán csapatok érkeznek az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Államok után Nagy-Britannia is rakéta sorozatvetőket küld Ukrajnának. Az eddigi információk szerint 4 db amerikai HIMARS mellett 3 db brit M270-es érkezik az ukrán frontra. Ezek a rendszerek ugyanazokkat a rakétákat képesek használni. Ukrán csapatok érkeznek az Egyesült Királyságba, hogy megtanulják a fegyver használatát, amelyet háromfős legénység tud kezelni. Olekszij Arestovics, az ukrán elnök kabinetfőnökének katonai tanácsadója szerint 60 db ilyen rakétavetőre lenne szükségük a háború megfordítására. Az amerikai és brit fegyverszállítás hírére Vlagyimir Putyin orosz elnök is reagált – írja az Origo.

 

Az ukránok szerint az oroszok feladhatják Melitopolt

Az orosz csapatok „majdnem az összes" katonai ellenőrzőpontot elhagyják Melitopol környékén az ukrán előretörések közepette. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere azt mondta, hogy az ukrán erők sikeres offenzívát hajtanak végre Zaporizzsja megyében. Vasárnapi jelentések szerint Zaporizzsja megye csaknem 60%-át ideiglenesen megszállták az orosz erők.

Több mint 20 települést lőttek az ukránok szerint az oroszok

Az Ukrán Egyesített Erők parancsnoksága azt közölte, hogy június 6-án 10 orosz támadást vertek vissza, megsemmisítettek egy harckocsit, három tüzérségi rendszert, két páncélozott harcjárművet, egy járművet és két lőszerraktárat. Az orosz erők több mint 20 települést lőttek Donyeck és Luhanszk megyékben, és 48 polgári infrastruktúrátt semmisítettek meg. Az ukrán légierő két Orlan-10-es pilóta nélküli légijárművet is lelőtt Donbászban.

Taktikaváltásra kényszerültek az orosz hadihajók

Az ukrán haditengerészet közölte, hogy több mint 100 km-re visszaszorította az orosz hadihajók flottáját a Fekete-tenger partjaitól. Az orosz hajók „taktikaváltásra kényszerültek", miután hetekig haditengerészeti blokádot hajtottak végre Ukrajna partjainál – közölte az ukrán fegyveres erők haditengerészeti parancsnoksága.

Orosz hadihajók helyzete a hétvégén:

 

Gabonaexport

A partnerprszágoktól kapott fegyverek adhatják a legnagyobb garanciát az ukrán gabonaexport újraindítására – mondta az ukrán elnök. Az orosz információs narratíva szerint Ukrajna lesz a felelős az afrikai, ázsiai és európai élelmiszerhiányért, amiért nem exportál, de mindenki tudja, hogy ez az állítás hazugság. Zelenszkij elnök bejelentette, hogy folyamatosan tárgyalnak az ENSZ-szel, Nagy-Britanniával és Törökországgal, hogy hogyan lehetne kialakítani egy biztonsági folyosót a teherhajók számára, amivel a kikötőkben rekedt 22-25 millió tonna gabona a legegyszerűbben elszállítható. A legerősebb garanciákat a fegyverekben látja, amelyeket Ukrajna nem fenyegetésre használna, hanem annak demonstrálására, hogy képes gyorsan reagálni az esetleges orosz provokációkra.

A legforróbb pontok

Az ukrán elnök beszámolója szerint a leghevesebb utcai harcok jelenleg Szeverodonyeckben zajlanak. De Liszicsanszk, Szlovjanszk, Bahmut, Szvjatogorszk, Avdiivka, Kurakhove is folyamatos támadás alatt áll. Az orosz hadsereg megpróbál további erőket bevetni a Donbász irányába, de az ukrán ellenállás mindent megtesz a védelemért – fogalmazott Volodimir Zelenszkij. 

A globális figyelem élén

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra emlékeztetett, hogy a politikai vezetők mellett az üzleti és kulturális élet szereplői, de a hétköznapi emberek is sokat tehetnek azért, hogy a globális figyelem élén maradjon Ukrajna. Az, hogy az emberek egymás között is beszélnek Ukrajna problémáiról, sokat segítenek abban, hogy a nagypolitika Ukrajnának nyújtott támogatása ne csökkenjen. Példaként említette, hogy a napokban Spanyolországban postai bélyeget adtak ki Ukrajna támogatására, ami önmagában nem változtat a háború menetén, de jelképként az Ukrajna harcára fordított figyelem szimbóluma.

Borítókép: Ukrán katonák amerikai M777 ágyúval lövik célpontjaikat Kelet-Ukrajnában 2022. június 6-án / MTI / EPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában