a legjobb külföldi egyetemeken

2021.07.12. 12:12

Szeptembertől 47 tehetséges fiatal tanulhat a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal

Szeptembertől 47 tehetséges magyar fiatal kezdheti meg tanulmányait a világ legjobb külföldi egyetemein a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin azt mondta, hogy a sikeresen pályázók között 34 új ösztöndíjas van, 13-an pedig tavaly már ezzel az állami támogatással tanultak külföldön, idén pedig újra sikeresen pályáztak.

Az Egyesült Királyságban tizenhét, az Egyesült Államokban négy, Hollandiában hét, Svájcban két, Dániában, Belgiumban, Portugáliában és Franciaországban pedig egy-egy tehetséges magyar fiatal tanulhat. A legtöbben tudományos területen, természettudományi és műszaki szakon tanulnak majd tovább, de például gazdasági és művészeti területen is vannak ösztöndíjasok – ismertette.

A miniszter beszámolt arról is, hogy az ösztöndíj kiválasztó táborában, Balatonszárszón 68 pályázó vett részt, akik közül ezután egy háromtagú bizottság választotta ki a nyerteseket.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj részeként az állam nemcsak a tandíjat, hanem a fiatalok minden egyéb költségét is állja

- emlékeztetett.

Elmondta: a támogatás célja, hogy a tehetséges fiatalok a legjobb központokban gyarapíthassák tudásukat, majd azt Magyarországon kamatoztassák. Ennek megfelelően akik egy-két évet tanulnak külföldön ezzel a támogatással, azoknak öt éven belül, akik ennél többet, azoknak tíz éven belül a támogatás idejének megfelelő ideig Magyarországon kell tanulniuk, dolgozniuk.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy idén az MCC is csatlakozott az ösztöndíjhoz, így az intézmény támogatásával az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Dániában, Franciaországban és Portugáliában tanulhatnak majd magyar fiatalok. A támogatást elnyerők általában társadalomtudományi és gazdaságtudományi területeken tanulnak majd.

Közölte azt is, hogy

az MCC az anyagi támogatáson túl az ösztöndíjasoknak szakmai mentorprogramot is biztosít, amellyel a külföldön töltött idejük még hasznosabb lehet, és tanulmányaik után könnyebben elhelyezkedhetnek Magyarországon.

Ádám Veronika biokémikus, a Stipendium Peregrinum („vándordiák-ösztöndíj”) bírálóbizottságának egyik tagja arról beszélt: a nyertesek kiválasztásakor azt vették figyelembe, hogy a tehetség mellett kiben van meg a készség arra, hogy figyeljen másokra, kapcsolatba lépjen a közösségével, valamint Magyarországgal.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója azt mondta: kivételes dolog, hogy a kormány támogatja azokat a fiatalokat, akik külföldön szeretnének tanulni. Emellett az ösztöndíjprogram rugalmasságot biztosít a résztvevőknek, hogy azzal foglalkozzanak, amivel szeretnének – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában