Ország-világ

2021.02.03. 20:09

NEAK: hazudott a Népszava a háziorvosok oltási felkészítéséről

A baloldali lap tudatosan terjesztett álhíreket és keltett zavart a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint.

Mint a NEAK közölte, sajnálattal látják, hogy egyes szerkesztőségeknek nem az a céljuk, hogy hiteles tájékoztatással segítsék a koronavírus elleni küzdelmet és a védőoltási programot, hanem az, hogy tudatosan álhíreket és zavart keltsenek.

A Népszava „A vakcina elosztás az új akadály” című cikkében valótlan állításokat fogalmazott meg a háziorvosok számára múlt pénteken megküldött oltandó páciensek listájával kapcsolatosan

– írták.

A háziorvosok minden szükséges tájékoztatást megkaptak és megkapnak a regisztrált legidősebbek oltásával kapcsolatban, ezt igazolja az is, hogy a háziorvosok döntő többsége rendben felkészült az oltásra – emelte ki az alapkezelő.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő világossá tette:

az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően auditált, többszörösen titkosított csatornán, az úgynevezett e-Jelentés programon keresztül kommunikál a háziorvosokkal a TAJ-szintű adatok tekintetében. A háziorvosok jól ismerik ezt a hosszú évek óta működő rendszert, hisz havonta több alkalommal is használják a kétirányú kommunikációhoz.

A NEAK a vonatkozó jogszabályok alapján nem is közölhetne TAJ-szintű adatokat más módon, ezért szürreálisnak tartják és visszautasítják a cikk által megszólaltatott háziorvos nyilatkozatát a „világhálón keringő sajtpapírokról”

– emelték ki.

A NEAK által kiküldött tájékoztató levél részletes javasoltakkal és meghatározott oltásszervezési folyamattal kívánta segíteni a háziorvosok példaértékű munkáját.

Sajnálatos, hogy ilyen jellegű cikkek jelenhetnek meg, hisz azon túl, hogy valótlan állításokat tartalmaznak, megpróbálnak zavart okozni az oltásszervezés rendszerében

– tették hozzá.

„Amennyiben egy háziorvosnak kérdése merülne fel az oltandó páciensek listájával, vagy bármilyen egyéb, a hatáskörünkbe tartozó kérdéssel kapcsolatban, kérjük, forduljon bátran a NEAK munkatársaihoz” – hívták fel a figyelmet. „Ígérjük, hogy korrekt és helytálló választ fog kapni” –tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában