Krimi

2024.04.11. 05:00

Tizenhat örvösmedve-bocsot mentettek ki egy vadorzó házából

A szomszédok értesítették a rendőröket, miután sírni hallották a bocsokat.

MW

Az örvös medvék is a veszélyzetett állatok közé tartoznak

Fotó: AFP

Valószínűleg epelecsapolásra szánt örvösmedve-bocsokat mentettek ki egy vadorzó házából a múlt hónapban Laoszban. Egy veszélyeztetett fajok számára fenntartott otthonban helyezték el őket, ahol a nap huszonnégy órájában helyi és nemzetközi állatmentők gondoskodnak a 16 apróságról – adta hírül az MTI.

A Laosz egykori fővárosában, Luang Prabangban található medveotthont a Free the Bears (Szabadítsd ki a medvéket) nevű ausztráliai állatvédő egyesület működteti, amely Ázsiában helyi közösségekkel és kormányokkal működik együtt a veszélyeztetett örvös medve megmentésén és védelmezésén. 

Az örvös medvék ugyanúgy veszélyben vannak, mint a kisebb termetű, Délkelet-Ázsiában honos maláj medvék. Matt Hunt, a szervezet főigazgatója elmondta, hogy a menhely bővítésén gondolkodnak, ugyanis korábban soha nem fogadtak ilyen sok vagy ennyire fiatal medvéket.

Egyszerre ilyen sok örvös medve megmentésére még nem volt példa
Fotó: AFP

Mint a főigazgató elmondta, a bocsokat cumisüvegből etetik, és több hónapig a medveotthonban kell maradniuk, amíg elég nagyok nem lesznek az önálló élethez. Szerinte valószínűleg ez a valaha mentett legtöbb veszélyeztetett medvebocs.

A laoszi rendőrség március végén mentette ki a bocsokat, amikor házkutatást tartottak egy kínai állampolgár tulajdonában lévő házban. A szomszédok értesítették a rendőröket, miután sírni hallották a bocsokat. Mire a rendőrségnek sikerült kimenteni őket, egy kölyök már elpusztult – mondta el Matt Hunt.

A főigazgató szerint a rendkívül fiatal bocsokat feltehetően illegálisan vásárolták észak-laoszi vadászoktól, valószínűleg egy medveepefarm létrehozásához. Ezekben epét csapolnak az élő állatok epevezetékéből, hogy azt hagyományos kínai gyógyászati szerekhez használják fel. Az eljárás Kínában engedélyezett, de Laoszban, Vietnámban, Kambodzsában és más országokban a törvény tiltja.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!