Az igazság órája

2023.08.26. 12:26

Szakértő: ömlik az orosz arany Dubajba (videó)

Oroszország ide irányította át nyersanyagforgalmának egy részét.

MW

Látogatók csodálják a kilátást a dubai óriáskeréken

Forrás: AFP

Fotó: Giuseppe CACACE

Most már a tények, a külkereskedelmi statisztikák ismeretében is kimondható: nem működnek a szankciók – mondta Bendarzsevszkij Anton Az igazság órájában, a Hír FM és az Alapjogokért Központ közös műsorában. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója hangsúlyozta:

Oroszország bármihez hozzájut, amihez szeretne, legyenek azok a polgári lakosság ellátásához vagy a fegyvergyártáshoz szükséges termékek, alkatrészek vagy nyersanyagok.

Bendarzsevszkij Anton kifejtette: a közvetítő cégeket olyan országokban jegyzik be, amelyek nem csatlakoztak a szankcióhoz. Ezek megrendelik az embargós termékeket – mondjuk egy nagy szállítmány chipet egy amerikai cégektől. Az amerikai cég azt látja, hogy egy kínai vagy indiai vevőről van szó, elküldi a szállítmányt, az befut egy kínai kikötőbe, ez jelenik meg a nyilvántartásokban, mindenki boldog. A hajó pedig megy tovább Vlagyivosztokba, Oroszországba.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra: a nemzetközi szankciók miatt az orosz oligarcháknak nem marad más lehetőségük, mint betagolódni a rendszerbe. A pénzüket, a tőkéjüket nem tudják kimenekíteni, sőt a külföldi erőforrásaik szankciók alatt állnak. Számukra rövid vagy középtávon az egyetlen opció, ha marad a jelenlegi rendszer, amelyhez alkalmazkodniuk kell, különben még az orosz érdekeltségeiket is elveszíthetik, ha nem követik a politikai irányt.

Tatár Mihály, az Oeconomus vezető elemzője emlékeztetett arra: amikor a hidegháború idején az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió gazdasági harcot vívott egymással, akkor még nem volt a képben Kína. Ez óriási különbség.

Oroszország ma Kínából minden igényét ki tudja elégíteni, amire az Ukrajna ellen folytatott háború folytatásához szüksége van.

A vezető elemző kifejtette: a valóságot nyugaton is látják, Londonban van most egy mondás, hogy ha eredeti orosz népdalt akar az ember hallgatni, akkor menjen el Dubajba. Oroszország a nyersanyagforgalmának egy részét átvitte ide. Dubaj aranykereskedelme három éve alatt például megháromszorozódott, a város részben orosz kereskedőállammá vált, gazdag oroszok tízezrei költöztek át az Egyesült Arab Emírségekbe.

Az igazság óráját itt hallgathatják meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!