szükséges lépés

2018.03.08. 13:09

Mennyiségi helyett minőségi jutalékrendszert vár el az MNB

Hatályba lépett az Magyar Nemzeti Bank ajánlása a banki termékértékesítők javadalmazásáról, amely megakadályozná, hogy a közvetítők a fogyasztói igények helyett a saját profitérdeküknek megfelelően kínáljanak termékeket.

Forrás: mti

Az MNB csütörtöki közleménye szerint az ajánlásban megfogalmazott elvek alkalmazását 2019. januártól várja el a hitelintézetektől, pénzügyi vállalkozásoktól, hitelközvetítőktől, pénzforgalmi szolgáltatóktól és elektronikuspénz-kibocsátóktól.

A jegybanki ajánlás a javadalmazási politika kialakítására vonatkozó elveket tartalmazza, így többek között károsnak tartja a mennyiségi céloktól függő juttatást, szorgalmazza a minőségi szempontok – például a megfelelő ügyfél-tájékoztatás vagy a kevesebb fogyasztói panasz – értékelését. Nem szabják meg a fix és változó díjazás arányát, de elvárják, hogy a javadalmazás ne ösztönözze a helytelen termékértékesítést.

Az ajánlás megfogalmazására a jegybank szerint azért volt szükség, mert a közvetítők többsége nem alkalmazottként végzi az értékesítést, így az értékesített mennyiségétől függő javadalmazásban részesül.

Az ajánlás teljesítése mellett az érintetteknek továbbra is meg kell felelniük a közvetítőkre és a közvetítői díjazásra vonatkozó jogszabályok követelményeinek – olvasható a közleményben.

Borítókép: A Magyar Nemzeti Bank által 2017-ben kibocsátott érmék és bankjegyek múzeumi példányai az ünnepélyes átadáson a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. december 13-án

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában