Kultúra

2012.10.12. 18:47

Történelmüket ünnepelték a körösladányiak

Körösladány végleges megtelepedésének háromszázadik évfordulója alkalmából tartottak emlékülést pénteken délután a helyi Dr. Asztalos Miklós Művelődési Ház nagytermében.

P. G.

Az eseményt Kardos Károly, a település polgármestere nyitotta meg, majd Körösladány régészeti emlékeiről dr. Szatmári Imre, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója tartott előadást, amiben teljes részletességgel ismertette a legérdekesebb, legfontosabb archeológiai tényeket.

Kazinczy István, a Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza vezetője a település történelemben betöltött kiemelkedő eseményeiről és szerepeiről szólt. Egyebek mellett kitért az 1552-es körösladányi zsinat jelentőségére, illetve az ugyancsak itt szerveződő, 1553-as főúri összeesküvésre, amelynek célja az volt, hogy előkészítsék János Zsigmond újbóli trónra kerülését.

Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója a „Hétköznapi élet a végleges megtelepedés évszázadában” címmel festett képet a korabeli mindennapokról. Az emlékülés végén a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága Munkácsy Mihály Múzeumának muzeológusa, Kocsor János tartott előadást, amely Körösladány társadalmának és gazdaságának 1867 és 1914 közötti főbb vonásairól szólt.

Körösladány története a Wikipédián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!