Kultúra

2012.09.20. 12:53

Mazán-grafikával bővült a Munkácsy-múzeum gyűjteménye

Mazán László Az új tanár címet viselő képével bővült a békéscsabai Munkácsy Mihály múzeum gyűjteménye – számolt be róla csütörtökön dr. Szatmári Imre múzeumigazgató.

L. B.

Mint elmondta, egy budapesti férfi írt e-mailt az intézménynek, hogy a hagyatékában talált egy Mazán László-grafikát, amit eladásra kínált. Így került a megyeszékhelyre, 50 ezer forintért.

- Vékony tollal rajzolta meg az alakokat, a mű akvarellel készült – mutatta be a művet Gyarmati Gabriella művészettörténész. Hangsúlyozta, a Munkácsy Mihály múzeum egy komplett gyűjteménnyel rendelkezik Mazán László életművéből, huszonöt kisgrafikával és három nagyobb festménnyel. Mindegyik azonos hangvételű.

- Mazán László műveiben érezhető az irónia, a groteszk látásmód és a karikírozás szándéka – folytatta Gyarmati Gabriella, hogy a művész azért sokszor túlzásokba is esett. A képek önállóan is megállnák a helyüket, de legtöbbször politikai élclapokban szerepeltek illusztrációként. Arról nem tudni, hogy Az új tanár megjelent-e valahol.

Hogy mikor készülhetett, egyelőre ugyancsak kérdéses, de biztosan 1935 és 1938 között. A képen egy fiatal tanár próbálná a latin nyelvtan rejtelmeibe beavatni a lányosztályt, de a beszédes gesztusokkal és mimikával ábrázolt fiatal hölgyeket - Gyarmati Gabriella szerint „a csinibabákat” - ez egyáltalán nem érdekli: fésülködnek, rúzsozzák, púderezik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!