Kultúra

2009.03.20. 00:22

A nagy könyvelhagyó nap - egy éve bolyonganak az elveszített könyvek

Jubilál az országos visszhangot kiváltó orosházi kezdeményezés: a jövő héten lesz egy éves a Veszíts el egy könyvet mozgalom. Ez alkalomból március 25-én könyvelhagyó napot tartanak.

BEOL

Március 25-én lesz éppen egy éve, hogy az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár elindította országos olvasásnépszerűsítő akcióját, a Veszíts el egy könyvet! játékot.

A játék lényege röviden: ha valaki szeretne bekapcsolódni az elveszítésbe, fog egy jó könyvet (lehetőleg sajátot...), beleragasztja az internetről letöltött elveszítési nyilatkozatot, lesétál vele - például - egy forgalmas parkba, otthagyja egy padon, majd a neten erről beszámol mindenkinek. Valaki más megtalálja, visszajelez a honlapon, aztán később ő is ott felejti valahol.

Az évfordulón lesz mit ünnepeln: a játék új honlapra költözik, miközben március 25-re országos könyvelhagyó napot szerveztek a könyvtár munkatársai - nyilatkozta Buzai Csaba könyvtáros, a játék főszervezője. Az eddigi szerény fórumról egy nagyon sok lehetőséggel kecsegtető, most épülő új honlapra kerül át a játék, melynek neve Könyvtárportál, elérhetősége pedig végtelenül egyszerű: konyvtar.hu.


Az ötlettel rokonszenvezők március 25-én egy nagy könyvelhagyó napon ünnepelhetik majd meg az első évfordulót. A szervezésbe az orosházin kívül tizennégy másik könyvtár is bekapcsolódott, így ezeken a településeken biztosan lesznek elveszített könyvek. A játék évfordulójára ismét dedikált könyvet ajánlott fel Kiss Ottó, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Závada Pál, Verasztó Antal, Serdián Miklós György és Rácz Péter is.

A szervezők ezúton is arra biztatnak mindenkit: aki teheti, veszítsen el egy könyvet március 25-én. A cél, hogy a születésnapon minél több színvonalas regény lepje el az utcákat és tereket nem csak Magyarországon, de a határokon kívül is magyarok lakta településeken. A teendő lényegében ugyanaz, mint ami eddig is volt: a könyvbe bele kell ragasztani az internetről letöltött "elveszítési nyilatkozatot", melyben minden - a gyanútlan megtaláló számára fontos - tudnivaló elolvasható, majd egy forgalmas helyen ott kell felejteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!