Közélet

2013.10.21. 16:26

Így ünnepel 23-án Békés megye

Ünnepségek, megemlékezések Békés megyében Békéstől Vésztőig.

BEOL

Békés. Az október 23-ai városi ünnepséget a Forradalmi Emlékműnél, a Széchenyi téren tartják. 9.45-től a városi ifjúsági fúvószenekar ad térzenét. 10 óra után Izsó Gábor polgármester mond beszédet, majd ünnepi műsor a Jókai színház művészeinek előadásában.

Békéscsaba. Békéscsabán a központi ünnepségnek a Nagy Imre tér ad otthont. 11 órától Bartus Gyula, Életek árán című misztériumjátékából hallhatnak részleteket a jelenlévők. Ezt követően Vantara Gyula polgármester tart megemlékező beszédet, majd állampolgársági eskütétel, koszorúzás, mécsesgyújtás alkotja a programot.

Békésszentandrás. Október 23-án 10 órakor a hősök szobránál mond ünnepi beszédet Gaál Roland, a járási hivatal vezetője, majd koszorúzás.

Csanádapáca. Október 23-án 11 órától megemlékezés a katolikus templom kertjében. Az ünnepi műsor után koszorúznak az ''56-os kopjafánál.

Csorvás. Október 23-án 10 órától a katolikus ótemetőben lévő kopjafánál művészi programmal egybekötött koszorúzási ünnepséget rendeznek.

Dévaványa. Az ünnepi rendezvény október 23-án 16 órakor kezdődik a katolikus templomban, ahol mások mellett Erdős Norbert országgyűlési képviselő, megyei kormánymegbízott is beszédet mond. Az ünnepség a Hősök terén koszorúzással folytatódik.

Ecsegfalva. Október 23-án 10 órakor a II. világháborús emlékműnél mond ünnepi beszédet Kovács Mária polgármester.

Füzesgyarmat. Október 22-én, kedden 17 órakor a kopjafánál tartanak megemlékezést. Beszédet mond dr. Kovács József országgyűlési képviselő, műsort ad Tomanek Gábor és Nagy Erika színművész. Október 23-án 11 órakor az unitáriusok a templomban istentiszteletet tartanak.

Gyula. Gyula-Gyulaváriban 9.30-tól az 1956-os kopjafánál tartanak ünnepséget, ahol beszédet mond Kocsis János. Közreműködnek a Bay Zoltán Általános Iskola Tagintézményének tanulói. 11 órától az Október 23. téren, az 1956-os emlékműnél folytatódik az ünnepség, ahol beszédet mond dr. Szánthó Gyula, nyugalmazott főiskolai docens. Közreműködik Kautczky Armand színművész és az „56 hangja” énekegyüttes. 

Az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt gyulai szervezetei kedden délután 4 órakor az Október 23-a téren, az ’56-os szobornál emlékeznek meg az 1956-os forradalom kitörésének évfordulójáról. Beszédet mond Bod Tamás.

Köröstarcsa. 9 órától ünnepi megemlékezés a Kossuth téren. Az iskolások műsora után Dankó Béla országgyűlési képviselő mond ünnepi köszöntőt. 10.30-tól emlékfa-ültetés, beszédet mond Smiri László polgármester.

Körösladány. 11 órától a művelődési házban kezdődik az ünnepi program. Beszédet mond Dankó Béla országgyűlési képviselő. Ezután az általános iskola színjátszóinak adnak ünnepi műsort, majd koszorúzás az 1956-os szobornál.

Medgyesegyháza. Október 22-én 16 órakor a művelődési házban Ruck Márton polgármester ünnepi beszédet mond, utána koszorúzás az önkormányzat falán lévő emléktáblánál.

Mezőberény. A köztemetőben délelőtt 9 órakor kezdődik a megemlékezés, ahol Szekeres Józsefné alpolgármester mond ünnepi beszédet. 10 órától ünnepi testületi ülés a városházán, ahol a „Mezőberényért” kitüntetést is átadják.

Mezőhegyes. Október 23-án 9 óra 30-kor emlékfutás, majd 10 órától 56 kilométer két keréken címmel biciklis emléktúra indul. 10 órakor kezdődik a koszorúzási ünnepség az ''56-os kopjafánál. Ünnepi beszédet mond dr. Blazovich László egyetemi tanár.

Mezőkovácsháza. Október 23-án 9 óra 30-tól a katolikus templomban mise, majd 10 órától műsor a Csanád Vezér általános iskola diákjai és a Hunyadi János Közoktatási Intézmény tanuló közreműködésével. Beszédet mond dr. Turcsán Zsolt polgármester a művelődési ház melletti emléksétányon.

Nagyszénás. Október 23-án 9 órától ünnepi műsor a művelődési házban, 10 órakor koszorúzás a katolikus templom kertjében lévő emlékműnél, 10 óra 30 perckor Szénási Mihály kiállításának a megnyitója a művelődési ház kiállítótermében.

Orosháza. Október 23-án 10 órától a történelmi emlékparkban tart megemlékezést Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese.

Sarkad. Október 23-án 10 órakor a Béke sétány 4. szám alatt, a központi orvosi rendelő előtt elhelyezett ’56-os emlékhelynél tartanak megemlékezést. Műsort adnak az Ady Endre-Bay Zoltán középiskola tanulói, beszédet mond Sárosiné Sárközi Andrea tanügyigazgatási referens.

Szarvas. Október 22-én 18 órától a Cervinus Teátrum színháztermében köszöntőt mond Babák Mihály polgármester, majd ünnepi beszédet mond dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. Koszorúzás a templomkertben, az ''56-os emlékműnél, majd mécsesgyújtás és főhajtás a történelmi emlékúton az ''56-os emlékoszlopnál.

Szeghalom. Október 23-án 10 órakor a református templomkertben elhelyezett 1956-os kopjafánál beszédet mond Macsári József polgármester, irodalmi műsorral jelentkezik a Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola.

Tótkomlós. Október 22-én 16 órától a természet háza báltermében ünnepi műsor, majd kitüntetések átadása.

Újkígyós. Az ünnepi program ma 17.30 órakor kezdődik Újkígyóson, a Gazdakör székházánál megkoszorúzzák az ''56-os emléktáblát. Ezután a Barbárok kézfogása című film ősbemutatóját tartják a városháza tanácskozótermében. Október 23-án a Szűz Mária Szent Neve Templomban 9 órakor tartandó szentmise után 10 órától a Petőfi Sándor Művelődési Házban kezdődik az ünnepi megemlékezés.

Vésztő. Október 23-án 10 órakor istentiszteletet tartanak a református templomban, 10.45 órakor koszorúznak. 11 órakor városi ünnepséget rendeznek a Sinka István művelődési központban, beszédet mond dr. Kocsis Attila egyházkerületi diakóniai igazgató. Molnár Sándor polgármester átadja a városi kitüntetéseket. A Kis Bálint Református Iskola ad műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!