Közélet

2013.04.02. 08:21

Hova lett egy városnyi ember Békés megyéből?

A népszámlálás hivatalos adatai szerint tíz év alatt kilenc százalékkal csökkent Békés megye lakossága. A kedvezőtlen folyamatok mögött összetett okok állnak - derül ki a szakemberekkel beszélgetve.

L. B. - P. G. - Beol.hu

Mint arról korábban már írtunk, mindössze Pest, valamint Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosság az utóbbi tíz évben, Békés megyében — ahol a legdrasztikusabb a fogyás — 9 százalékkal kevesebben éltek ebben az időszakban.

— Diploma után megpróbáltam a kereskedelmi főiskolai végzettségemmel és két nyelvvizsgámmal a megyében elhelyezkedni. A recepciósságig jutottam, így, bár nagyon szerettem itt élni, Budapesten próbáltam szerencsét — mondta lapunknak a harminchárom éves békéscsabai kötődésű Kovács Róbert Attila. — A kezdetektől sokkal többet keresek, mint Békésben.

— A megye helyzete demográfiai szempontból évtizedek óta kedvezőtlen — nyilatkozta Velkey Gábor szociológus. Mint elmondta, a népességfogyáshoz a vándorlási veszteség és az elöregedés, vagyis az idősek arányának növekedése egymást erősítve járul hozzá. A migrációs veszteség elsősorban az aktív és azon belül is a fiatalabb korosztályt érinti, továbbá különösen magas arányt mutat a kvalifikáltabb és az olyan szakmával rendelkezők esetében, akik számára a megye nem kínál perspektivikus foglalkoztatást.

— A megye alapvetően határ menti, periférikus fekvésű. A számok itt sem rosszabbak, mint az ország más periférikus térségeiben — fogalmazott Velkey Gábor. Békés egészének kedvezőtlenebb adatai főként abból következnek, hogy a fő közlekedési folyosóktól az egész megye távol esik, és a megyeszékhely sem tud olyan szintű ellensúlyozó hatást kifejteni, mint egy 100 ezer vagy 200 ezernél nagyobb lakosságszámú központ. A határon túli és a határon belüli nagyobb városok, Arad és Nagyvárad, illetve Debrecen és Szeged pozitív kisugárzása pedig már nem éri el Békés megyét.
— A kedvezőtlen migrációs folyamatokat tovább erősíti a családok életciklusában megfigyelhető általános változás — tette hozzá Velkey Gábor. A fiatalok hosszabb ideig vesznek részt a különböző képzéseken, a szülői háztól is később szakadnak el. A házasság és a gyermekvállalás időszaka ezért hosszú évekkel kitolódik. Ez a folyamat az elmúlt évtizedben gyorsult fel, így hatása a kedvezőtlen születési adatokban már megjelenik, azonban később részben kiegyenlítődik, hiszen a szülések jó része csupán későbbre halasztódik.

A várható következményekkel kapcsolatban a szociológus kiemelte, a megye településszerkezete miatt egyelőre nem kell attól tartani, ami hazánk jó néhány aprófalvas térségében már megtörtént, vagyis, hogy egyes kis településeken szinte már csak idősek és/vagy romák élnek.

A demográfiai változásokkal a várható élettartam is növekszik. A produktív időszak is kitolódik, az emberek tovább vesznek részt a gazdasági és a társadalmi életben egyaránt. Ez visszahat az intézményi szolgáltatások iránti igényre is, az idősek számára nyújtott szolgáltatások iránti kereslet érdemben növekedni fog. A kedvezőtlen folyamatok ellensúlyozása csak a megye foglalkoztatási helyzetének érzékelhető javulása esetén következhet be, a településszerkezeti hátrányokat azonban egy kedvező foglalkoztatási fordulat sem változtathatja meg.

A kormány tavaly vezette be a lakhatási támogatást, mely azt a célt fogalmazta meg, hogy a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságát elősegítse. A mobilizáció lényege volt, hogy támogatást nyújt azoknak, akik állandó lakóhelyüktől több mint 100 kilométerre vállalnak munkát, vagy tömegközlekedéssel az oda-visszaút több mint hat óra lenne.

- Békés megyében tavaly október 1. és idén március 8. között harminchárman kötöttek meg ilyen hatósági szerződést – számoltak be a munkaügyi központban. Tizennyolcan Budapesten vagy Pest megyében, hárman-hárman Bács-Kiskunban és Győr-Moson-Sopronban, ketten Csongrádban, egy-egy megyei pedig Fejér, Baranya, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyében vállalt munkát.

A munkaügyi központban elmondták, tíz elutasító határozat, eljárást megszüntető végzés született, mivel a támogatás megállapításának feltételei nem álltak fenn. A támogatás révén Békés megyében négyen vállaltak munkát: egy fa- és könnyűipari technikus, egy minőségbiztosítási technikus, egy növénytermesztésben foglalkoztatott, illetve egy ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!