Közélet

2009.11.24. 12:29

Politikai paktumról beszél az MSZP az orosházi kórház kapcsán

Gáz van az orosházi kórház körül címmel tartott sajtótájékoztatót Bogdánffy Csaba, az orosházi képviselő-testület szocialista frakciójának a vezetője.

cs. i.

Bogdánffy Csaba képviselőtársainak álláspontját kívánta megosztani a nyilvánossággal, mondván, az egészségügyi intézmény olyan nehéz gazdasági helyzetben van, amire nem volt példa dr. Gervain Mihály volt igazgató idején, 12 éven át.

— Az ország legjobb kórházai között tartották számon az orosházit, nem voltak adósságai. Tudomásunkra jutott, hogy a kórháznak 90 napot meghaladó kifizetetlen számlái vannak. Nem tudjuk, mi vezetett idáig. Nem tudjuk, miért kellett mennie Gervain igazgatónak. Vesszőfutása akkor kezdődött, amikor jubileumi jutalmak kifizetésére 20 milliót kért a fenntartótól, de nem kapott. MIután ellehetetlenítették, lemondott. A jelenlegi igazgató egy jobboldali politikai paktumnak köszönhetően került pozícióba, nem szakmai megfontolásból. Mi, szocialisták ezzel nem értettünk egyet. Az új menedzsment 7,5 milliós megbízásokat ad pályázatíró cégeknek, miközben a kórház pályázatainak sikere kétséges – sorolta Bogdánffy Csaba. A politikus szerint a pénteki testületi ülésen ismét téma lesz a kórház. Gazdálkodásáról lesz szó.

— Írásos előterjesztést nem kaptunk még. Gyanús, hogy pénzt kér majd az igazgató az önkormányzattól. Hogy milyen indokkal, mire, nem tudjuk — mondta a sajtótájékoztató végén.

Megkerestük dr. Kalmár Mihály főigazgatót, aki cáfolta, hogy bármilyen politikai paktum eredményeként kapott volna vezetői megbízást. Ő is pályázott, ahogy mások. De nem kívánt a múlttal foglalkozni, jelezte, sokkal égetőbb, megoldásra váró napi feladatai vannak a kórház menedzsmentjének, amit viszont a szocialista kormány eddigi finanszírozási politikája teremtett.

— Kell egy hozzáértő pályázatíró cég, mert úgy járunk, mint elődöm idején a sürgősségi pályázat, ami lehetett volna 350 milliós, de a hiányosságai miatt 270 millióra lefaragták. Vagy áldozunk a jó szakmai munkára, profikat alkalmazunk, vagy elvérzünk. Elég nagy baj, hogy itt tartunk. 240 milliós ki nem fizetett számlái voltak a kórháznak átvételkor, tudtunk 300 milliós tartalékról,ami eltűnt.

A jelenlegi kormány nem finanszíroz, csak támogat. Itt az influenza, fogytán a pénzünk, korlátozzák a betegellátást. A kapkodást érezzük, nem a megoldáskeresést. Dolgozóink idegesek, fáradtak, nem tudják,mi lesz holnap. Ez kinek a felelőssége?! Ma, Magyarországon csupán 10 kórház áll biztosan talpon, a többi 120-130 adósságokkal küszködik. Mi is közéjük tartozunk - nyilatkozta Kalmár doktor.

– Valóban napirenden lesz a kórház gazdálkodása, anyag is lesz. Szeretnénk az önkormányzattól kölcsönt kérni, 12 millió forintot, amiből kifizetjük a gázszolgáltatót. A decemberi plusz finanszírozásunkból visszafizetjük a kölcsönt. Van még tartalék a rendszerben, ám a működés racionalizálásához, ami 2007 óta várat magára, idő kell. Abban vannak tartalékok. Egyik napról a másikra nem lehet ezt megoldani. Mi viszont keressük a kiutat: bizonyos szolgáltatásokat kiszervezünk (mosatás), megszorításokat tervezünk más területeken is. Csak birjuk ki a választásokig! Reményeink szerint az új kormány konszolidálni próbálja majd az egészségügyet, ahogy tette a bankokkal – azokkal sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!