Közélet

2009.07.05. 17:06

Mit csináltak Békés megye országgyűlési képviselői?

A pénzügyi és gazdasági válság hatásainak enyhítésére indított kezdeményezéseket tartja legfontosabb eredményének a Békés megyei kormánypárti és ellenzéki képviselők többsége. Ezen kívül sokan a térség, valamint szűkebb lakóhelyük fejlődéséért tett erőfeszítéseiket emelték ki az elmúlt parlamenti ülésszakot értékelő összeállításunkban. Politikusaink válaszaiból az is kiderül, hol és mivel töltik nyári szabadidejüket.

BEOL

Babák Mihály (Fidesz): — Igyekeztem a megyét érintő fontos kérdésekben felszólalni. A válság kezelésével, a gazdaságélénkítéssel, az adórendszer átalakításával, a szociális kérdésekkel kapcsolatban érveltem a legtöbbet. Szomorúan látom, hogy a kormány már elkötelezte magát Brüsszelnek és a Világbanknak. Ezért a parlamenti vita gyakran formaság, minden értelmes kezdeményezést elvetnek.

Feleségemnek — munkájából adódóan — nyáron nincs lehetősége hosszabb szabadságot kivenni, ezért vélhetően nem utazunk sehová. Szarvason sok szép hely van, majd sétálunk a ligetben, az arborétumban és elmegyünk a fürdőbe.

Dr. Dancsó József (Fidesz): — Parlamenti munkám legfontosabb eleme az elmúlt ciklusban a gazdasági válság pénzügyi következményeinek enyhítése, az emberekre háruló terhek csökkentése volt. Sok törvény ellenzéki gazdájaként igyekeztem a kormányzatot a lehető legjobb megoldások felé terelni.

Tótkomlóson öt utca aszfaltozását ünnepeltük, az autóbusz-pályaudvar felújítása is jól halad, ahogy a nagyszénási csatornaberuházás előkészítése. Orosházán az autóbusz-pályaudvar rekonstrukciója zajlik, elkészült Gyopárosfürdő projektjének második fordulós pályázata.
Nyáron egy hetet szeretnék a családommal valamilyen vízközeli helyen tölteni.

Domokos László (Fidesz): — A kormány semmit nem tett azért, hogy kivezesse az országot a válságból, válaszuk a válságra a megszorítás volt, ami tovább nehezítette az országban élők helyzetét. Az embereknek pedig munkahelyre, kiszámíthatóságra, biztonságra van szüksége. Egy új választással, hiteles kormánnyal az ország már elindulhatott volna kifelé a válságból.

Olyan időket élünk, amikor nyáron sem lehet figyelmen kívül hagyni a közélet eseményeit. Pihenésre azonban mindenkinek szüksége van. Családommal idei úti célunk a Balaton és természetesen a Körösök völgyének csodálatos világa.

Erdős Norbert (Fidesz): — Parlamenti munkámban komoly eredménynek tartom, hogy sikerült mérsékelni a mezőgazdasági gépeket használó gazdákra nehezedő terheket, így egyszerűbben közlekedhetnek majd. Megoldást találtunk a bélmegyeri földtulajdonosokat és a libatömőket sújtó problémákra is.

Komoly siker a térségben, hogy Békés több mint félmilliárd forintot nyert a járóbeteg-ellátás korszerűsítésére. A kerékpárút- és közútfejlesztések, a Kamut—Murony, Békéscsaba—Mezőberény négyes kereszteződésben hamarosan megépülő körforgalom egyaránt előrelépés.
Idén családommal Görögországba utazunk nyaralni.

Fetser János (MSZP): — Legnagyobb sikeremnek tartom a 47. számú főút Békéscsaba—Orosháza közötti szakaszának 11,5 tonnás tengelyterhelésre fejlesztését, az előkészítő munka jól halad. Az Orosháza—Pusztaföldvár közötti utat már élvezik a közlekedők. Hamarosan látható lesz a csorvási városközpont rehabilitációjának a végeredménye. A közéleti szereplés elkoptatja az embert, erősen gondolkodom a folytatáson.

Nyáron maradok a kertemben, azt rendezem, lakásfestést is tervezek. Három lányunokám is egyre jobban igényli a jelenlétemet. Hetente 1-2 napon teniszezek a barátaimmal.

Földesi Zoltán (MSZP): — Közoktatási kérdésekben szólaltam fel a legtöbbször, lévén ez a szakterületem. Úgy érzem, érveim is hozzájárultak ahhoz, hogy a módosítás előtt álló közoktatási törvényjavaslatban kellő hangsúlyt kapjon a tanulók esélyegyenlősége. Sok munkát adtak a válsággal összefüggő problémák is, szorgalmaztam, hogy a devizahitelesek kapjanak megfelelő védelmet.

Nyáron szeretnék minél több időt Békésszentandráson, a Körös-parti nyaralónkban tölteni. Július 24-én ünneplem az 50. születésnapomat, a feleségemmel ezt egy külföldi utazással is emlékezetessé kívánjuk tenni.

Dr. Karsai József (MSZP): — Úgy érzem, eddigi, hétéves képviselőségem legkeserűbb félévét zártam. Több dolgot nem szavaztam meg a parlamentben, ami azután a végszavazáson átment. Ilyen volt például a kidolgozatlan áfaemelés. Azt senki sem mérte fel, hogy többek között ennek hatására is a hónap végére elfogy a családok pénze. Ez igazából télen és kora tavasszal robban majd, amikor a tetemes gáz- és villanyszámlát kell fizetni.

Nyárra egyébként aratást tervezek, illetve minél több időt szeretnék tölteni az unokámmal és szüleivel. Egy hétvégi nyaralás is belefér majd a programba.

Molnár László (MSZP): — Idén több törvénytervezet kidolgozásában vettem részt, sok esetben feleltem a szakmai irányításért. Ezek közül talán a legfontosabbak a devizahitelesek megsegítésére, védelmére irányuló jogszabályok. A pénzügyi és költségvetési bizottság tagjaként legfőképpen a pénzügyi tartalmú törvények megalkotása fűződik többek között az én nevemhez is. A megye leendő gyorsforgalmi útjáról sem feledkeztem meg, egyik szememet mindig az M44-esen tartottam.
Két hetet külföldön töltök a családommal, illetve vélhetően kitelepülünk szarvasi nyaralónkba és elutazok a Balatonhoz is.

Nagy László (MSZP): — Az elmúlt időszak legfontosabb eredményének az Út a munkához program elindulását tartom. Ez a kezdeményezés az olyan elmaradott térségekben, mint amilyen Békés megye is, különös jelentőséggel bír. A megyét érintve szembetűnő, hogy szinte valamennyi településen átadtak egy-egy beruházást, vagy bejelentették, hogy egy-egy komolyabb fejlesztéshez támogatást nyertek el. Úgy tűnik, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásai éppen az elmúlt hónapokban váltak kézzelfogható valósággá térségünkben is.
Egy hétre szeretnék elmenni nyaralni, a konkrét helyszínről még nem döntöttem.

Perjési Klára (MSZP): — A körülményekhez képest megfelelő időszakot zártunk, a válság ellenére sikerült kezelni a magas államháztartási hiányt. Kudarc viszont az ország politikai közhangulata, ez ugyanis szerintem agresszívvá vált, így bizonytalan, kiszámíthatatlan lehet a jövő. Személyes sikerként könyvelem el, hogy a magas banki szolgáltatások költsége ügyében lépett a kormány. Kezdeményezésemre született javaslat arról, hogy a pályázatoknál növeljék az uniós támogatás arányát.
Nyáron öt napig Észak-Magyarországon nyaralok, de Gyulán is sok időt töltök majd. Augusztus elejére várjuk negyedik unokám érkezését.

Dr. Spiák Ibolya (Fidesz): — Sokat dolgoztam az elmúlt parlamenti évben. Tagja vagyok az egészségügyi bizottságnak, a kábítószerügyi eseti bizottságban alelnökként tevékenykedem. Számos interpellációm, kérdésem volt főként egészségügyi, illetve a kistérséget érintő kérdésekben. Szakmai felvetéseim egyikének-másikának volt foganatja, a kormánypárt elfogadta, továbbgondolta azokat. A kistérségi ügyeket azonban lesöpörték az asztalról. Itthon sokat voltam a választók között: fórumokat, fogadóórákat tartottam. Sokan keresnek panaszaikkal.
Családommal idén is Szilvásváradon nyaralunk.

Tóth Károly (MSZP): — Sikertelennek értékelem az elmúlt parlamenti ülésszakot, részeredményekkel. Sikertelennek azért, mert a társadalom bizalmát nem tudtuk visszaszerezni. Részeredmény a válság kezelése, a forint stabilizálása. Pozitívum, hogy nem került le a napirendről az M44-es gyorsforgalmi út építése. Nemrég benyújtottam egy javaslatot is a frakciónak, melynek lényege, hogy a devizahitelesek törlesztőrészletei ne nőjenek nagyobb mértékben, mint ahogy azt az árfolyamváltozás indokolja. Elképzeléseimet elfogadták, de konkrét lépések még nem történtek.
Pihenésként egy hetet Keszthelyen töltök, utána vár a munka.

Varga Zoltán (MSZP): — Az utóbbi időben azok a felszólalásaim voltak a legemlékezetesebbek, amelyeket már önkormányzati miniszterként tettem. A második félévben még aktívabb leszek, hiszen akkor kerül napirendre az adótörvény, amely hazánk minden települését érinteni fogja.
Attól tartok, nyáron sem sok időm jut majd pihenésre. Úgy tervezem, a lehető legtöbb időt töltöm a családommal. Elsősorban otthon leszünk majd és esetleg egy rövidebb, balatoni kiruccanás jön még szóba. Külföldi utazást pillanatnyilag nem tervezünk.

Velkey Gábor (SZDSZ): — Több törvény és országgyűlési határozat előkészítésében vettem részt. Az egyik legfontosabb a klímatörvény, aminek az a célja, hogy a zöldenergia nagyobb szerephez jusson. A másik a tisztességes kereskedelmi magatartásról és az agrárpiac védelméről szól, most ugyanis a kereskedők visszaélnek az erőfölényükkel. A felnőttképzési törvény módosítása is fontos. Most a képzések hatékonysága megkérdőjelezhető, így pedig kidobott pénz, amit erre költ az állam. Nyáron a családommal Békésszentandráson töltök néhány napot és kenuzni is szeretnénk elmenni.

Veress József (MSZP): — Fontos feladatnak tartottam annak segítését, hogy az észak-békési választókörzet és a megye egésze enyhíteni tudja a kialakuló pénzügyi-gazdasági válság hatásait, minél több munkahelyet meg tudjon őrizni. Ezt jól szolgálhatja a Békés megyei befektetésösztönzési mintaprogram. Egyik interpellációm nyomán a Pénzügyminisztérium vezetői megígérték, hogy az adójogszabályok átalakítása során biztosítani fogják, ne kelljen adózniuk a „mellékállásban” vállalkozóknak.
Még nem tudom, hova sikerül eljutnom a nyáron, mivel időközben idős és beteg édesanyám egyedül maradt. Vele szeretnék több időt tölteni.

Vígh Ilona (Fidesz): — Felháborított, hogy a válság közepette az átmeneti kormány a nyugdíjasokkal és a nyugdíjhoz közel állókkal, valamint a gyermeket vállaló családokkal fizetteti meg saját elhibázott döntéseinek árát. Ezért éreztem szívügyemnek a nyugdíjkorhatár-módosítással kapcsolatos vitában a parlamentben is kifejteni véleményemet. Szót emeltem a családi pótlék befagyasztása és a gyed határidejének csökkentése ellen is. Javasoltam, hogy a jelenleg túlbürokratizált döntéshozási rendszert egyszerűsítsük, azon lehetne spórolni.
Ha minden jól alakul, néhány napra baráti társasággal Horvátországba utazunk pihenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!