Közélet

2009.02.19. 18:28

Csabai közgyűlés: van költségvetés, de megszűnik két helyi járat

Heves viták és politikai csatározások nélkül sikerült elfogadnia Békéscsaba közgyűlésének csütörtökön a város ez évi költségvetését. Kiírták az új jegyzői pályázatot, s arról is döntöttek, hogy felül kell vizsgálni az egyablakos ügyintézési rendszer terveit.

G. E.

Dr. Benedek Mária távozását követően szükségessé vált új jegyzői pályázat kiírása a megyeszékhelyen. Ezt a csütörtöki testületi ülésen a képviselők többsége elfogadta. A kiírás értelmében a megyeszékhely leendő jegyzőjének a szükséges végzettség mellett legalább kétéves közigazgatási gyakorlattal kell rendelkeznie és vagyonnyilatkozat tételére is kötelezik. Az elfogadott határozat szerint a pályázó számára előnyt jelent az angol vagy német nyelv ismerete, uniós, környezetvédelmi, közgazdasági vagy műszaki szakirányú végzettség is. Az ekképpen kiválasztott, ideális jelölt leghamarabb április 3-ától töltheti be a hivatalvezetői munkakört.

A 2009-es év költségvetését a szavazást megelőzően több, jobboldali képviselői is elismerően méltatta. Dr. Kerekes Attila szerint egyenesen oázis ez a mai vészjóslói gazdasági környezetben, de a barátságos jelzőt is használta a fideszes városatya a büdzsével kapcsolatban. Pap János (SZDSZ) egy független pénzügyi szakértő elemzését hiányolta, míg Baji Lajos (MSZP) aggályosnak tartotta, hogy a kibocsátott 4 milliárdos kötvényállományból 850 millió forintnyit már felhasznált a város, bár ezt kizárólag nagyberuházások önerejére szánták. Vantara Gyula az óvatos jelzővel illette a költségvetést, s erre a fegyelemre szerinte a várható kormányzati megszorítások miatt volt szükség. A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg 23,9 milliárd forintra pályázik Békéscsaba, s ennek önereje 4,3 milliárd is lehet.

A testületi ülésen több képviselői kérdésből is úgy tűnt, hogy a döntéshozók elbizonytalanodtak az ügyben, van-e szükség az ingtegrált ügyfélszolgálati rendszerre. Mint ismeretes, a kényszerűségből távozó jegyzőnő által menedzselt újítás lényege, hogy a polgárok egy helyen intézhessék ügyeiket. A dolog egyik szépséghibája, hogy a legjelentősebb közüzemi szolgáltatók egyelőre nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul eddig már 16 millió forintot fizetett ki a város a Party étterem helyén kialakítandó ügyfélfogadó helyiségre. Dr. Szvercsák Szilvia aljegyző kérdésekre válaszolva elmondta, hogy dr. Benedek Máriától „örökölte” az ügyet, melynek kapcsán már több belső vizsgálatot is lefolytattak. Tény, hogy nem kellő körültekintéssel zajlott az előkészítés, s az építkezés során pluszköltségek is felmerültek. A testület döntése szerint áprilisig újra áttekintik, ha kell, módosítják az elképzeléseket.

Megszűnik két helyi buszjárat, csökken a futásteljesítmény

Százhúszezer kilométerrel csökken 2009-ben a helyi autóbusz-közlekedés futásteljesítménye Békéscsabán — erről döntött csütörtökön a testület. A Körös Volán Zrt.-nél április 1-jével hatályba lépő intézkedéssel megszűnik az eddig részben párhuzamosan közlekedő 14-es és 19-es helyi járat. Ezek utasait más járatok gyakoribb, vagy hosszabb útvonalon történő közlekedtetésével szállítja majd a társaság.

A járatcsökkentés előzménye volt, hogy a közgyűlés januári ülésén a Körös Volán többlettámogatási igényéről tárgyalt. A városi képviselő-testület ennek kapcsán rendelte el a helyi közforgalmú autóbusz-közlekedés 120 ezer kilométeres futásteljesítmény-csökkentését. Az ígértek szerint a Körös Volán járatai továbbra is igazodnak a vonatok menetrendjéhez, s az átszervezéssel nő a buszok kihasználtsága is.

A járatcsökkentés előzménye volt, hogy a közgyűlés januári ülésén a Körös Volán többlettámogatási igényéről tárgyalt. A városi képviselő-testület ennek kapcsán rendelte el a helyi közforgalmú autóbusz-közlekedés 120 ezer kilométeres futásteljesítmény-csökkentését. Az ígértek szerint a Körös Volán járatai továbbra is igazodnak a vonatok menetrendjéhez, s az átszervezéssel nő a buszok kihasználtsága is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!