Közélet

2008.10.30. 18:15

Szennyvízvita, foghíjas szakbizottság a csabai közgyűlésen

Nem hajlandó a szennyvízberuházással kapcsolatos bizottsági munkában részt venni a jövőben a békéscsabai képviselők jelentős része.

F. M.

A szennyvízprojekt közbeszerzői tanácsadó és kommunikációs feladataival megbízott fővárosi ügyvédi irodával a kapcsolat megszakítására szólította fel a városházát a szocialista frakció mai közgyűlésen. A több óráig tartó napirend előtti szócsatában Mezei Zsolt szocialista képviselő kifejtette, a társaság több pontban szerződést szegett, ezzel máris hátráltatva a 18 milliárd forintos projekt menetét.

A 2013-as határidő így is szoros, túllépése esetén jelentős, akár milliárdos nagyságrendű összegtől esne el az önkormányzat. Az azonnali szerződésbontás javaslatát a testület 15 tartózkodással elutasította.

Az ellenzék az ügyvédi irodával kötött korábbi szerződések tartalmát is firtatta, de azonnali betekintést nem kaptak a kért dokumentumokba. A vita során Herczeg Tamás fideszes képviselő december elsejei határidővel lemondott az önkormányzati közbeszerzési döntéshozó bizottság elnöki posztjáról. Később Mezei Zsolt frakcióvezető jelentette be, hogy amíg nem tisztázódik a helyzet, a szocialista képviselők egyike sem vesz részt a szennyvízberuházással kapcsolatos bizottsági munkában.

Ugyanezt az utat követi az SZDSZ-es Vámos József és Pap János. A fideszes Szente Béla ugyanakkor személyes és nem szakmai indokokra hivatkozva vonta ki magát a kérdéses bizottság munkájából.

A politikai csörteváltás során dr. Ferenczi Attila, a Fidesz-frakció tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a személyes támadások helyett az érdemi munkával kellene inkább foglalkozni. Az ellenzéknek pedig felrótta, hogy ígéretükkel ellentétben a legutóbbi alkalommal a jegyző ellen felhozott vádakat sem támasztották alá a mostani közgyűlésen bizonyítékokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!