Közélet

2008.05.01. 18:28

A jövő héten feloszlathatja magát az orosházi képviselő-testület

Az orosházi önkormányzat szocialista frakciója a helyi képviselő-testület önfeloszlatását javasolja a soron következő testületi ülésen, május 8-án. Ezt a városszerte szóban és a helyi blogszférában terjedő hírt Varga Zoltán frakcióvezető annyiban erősítette meg, hogy az előterjesztés pontos tartalmáról a jövő szerdai, azaz május 7-ei frakcióülésen döntenek.

K. Gy.

A találgatásokat megerősítette Fetser János országgyűlési képviselő, volt polgármester április 30-ai beszéde, aki a fáklyás felvonulást megelőzően az elmúlt másfél esztendőt a káosz és semmittevés időszakaként jellemezte. Itt utalt arra az előterjesztésre, mely megoldást hozhat az Orosházán kialakult politikai válságra. Az előzmények jól ismertek: a Fidesz-MDF támogatással függetlenként választást nyert Németh Béla és a polgári frakciót többségét alkotó Fidesz viszonya megromlott, az MDF kilépett a frakcióból, illetve Dominkó Sándor MDF-es, társadalmi megbízatású alpolgármester is lemondott tisztségéről.

Azóta nyilatkozatháború, kölcsönös vádaskodások jellemzik a helyi jobboldali vezetés munkáját, mely több látványos témában csúcsosodott ki, egyebek közt az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. tulajdonlása, a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény vezetőjének eltávolítása, majd annak nyert bírósági pere, illetve a testületi üléseken folyamatosan zajló szócsaták is ezt erősítik meg.

Varga Zoltán lapunknak elmondta: ha Németh Béla nem mond le, a végső megoldáshoz kell nyúlniuk a város érdekében, ez pedig az önfeloszlatás, majd időközi választás kiírása. Az MSZP nem tart attól, hogy országos népszerűtlensége miatt esetleg rosszabb pozíciókat szerezhet a városházán, ugyanis, mint fogalmazott: más dolog a helyi és más a nagypolitika, az orosháziak össze tudják vetni, hogy mi történt 12 évig, amíg Fetser János irányította a várost, és mi történt az elmúlt másfél esztendőben.

A szocialisták kvázi nagykoalíciót is el tudnak képzelni a Fidesszel, természetesen szigorúan bizonyos ügyek mentén, ha majdani felállás esetleg ezt szükségessé teszi. A frakcióvezető kérdésükre elmondta: bár a szocialisták csak tíz szavazatot jelentenek a testületben, bízik benne, hogy az előterjesztés megkapja a szükséges 12 szavazatot.

A helyi nyilvánosság - beleértve a netes közösséget is - szerint Fetser János visszatérése várható a polgármesteri székbe, az egyéni körzetekben viszont érvényesül a Fidesz dominanciája, így az országoshoz hasonló "kisebbségi kormányzás" alakulhat ki a városban.

Az önkormányzati törvény értelmében "A képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel kimondhatja a feloszlását. A képviselő-testület az új képviselő-testület alakuló üléséig, a polgármester az új polgármester megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolj a hatáskörét. A képviselő-testület feloszlása nem mondható ki a választást követő hat hónapon belül, illetőleg az általános önkormányzati választásokat megelőző év október l. napját követően. Az időközi választás költségét az önkormányzat viseli."

Az időközi választásokról pedig így rendelkezik a jogszabály: "Az időközi választást az ok felmerülésétől számított 30 napon belül az illetékes választási bizottság tűzi ki. Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre, a képviselő-testület feloszlatása vagy feloszlása esetén három hónapon belülre kell kitűzni. Nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választások évében április 1-je és az általános választás napja között. Az időközi választásra az általános választás szabályait kell alkalmazni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!