Közélet

2008.04.02. 12:56

Szokjon le és mondjon le! - ismét össztűz az orosházi polgármesterre

Szócsata jellemezte a napirend előtti felszólalásokat a szerda reggel kezdődött orosházi képviselő-testületi ülésen. Az érdemi munka előtt dr. Faludi János visszautalt arra a polgármesteri fórumra, ahol Németh Béla vendégei is megszólaltak. Az önkormányzati képviselő sérelmezte, hogy az ott elhangzott becstelenítő támadás célpontja az a dr. Vastagh Pál volt, aki Orosháza díszpolgára.

cs. i.

Varga Zoltán, a szocialista frakció vezetője Németh Béla felelősségét vetette fel egy másik témában. Szerinte a Fetser János volt polgármester, országgyűlési képviselő, hathatós munkája nyomán megmentett orosházi kórházban határidőre, vagyis 2008 december végére el kellene készülnie a rehabilitációs és sürgősségi osztály bővítésének, ám alapos lemaradásban van a város. Felelőtlenségnek nevezte, hogy az ügy nem halad.

„Jól tenné, ha leszokna és lemondana!”

A polgármester egészségéért aggódva jegyezte meg a politikus, hogy a városháza épületében ugyan tilos a dohányzás, ám Németh Béla szobája ez alól kivétel. A jegyzőnőt arra kérte a frakcióvezető, jelöljön ki mindenki számára alkalmas helyet.
– A polgármester pedig jól tenné, ha leszokna és lemondana! - fejezte be mondandóját a politikus.

Németh Béla válaszában hangsúlyozta, ha valami pozitív történik, az testületi érdem, és neki ahhoz semmi köze. S ha valami nyögvenyelős, az már a polgármester bűne.
– Az egészségügyi struktúraváltáshoz szükséges pályázati források az utolsó negyedévben lesznek számunkra elérhetők, ez nem is olyan régen derült ki. A folyamatot az is akadályozta, hogy Orosháza költségvetése csak márciusban született meg. Munkához kell látnunk saját erőből. Tehát ez nem az én felelősségem, hanem a testületé – reagált Németh Béla, majd visszakérdezett: miért rajta kérik számon? A dohányzással kapcsolatban annyit mondott, ez az egyetlen szenvedélye.

Dr. Kalmár Mihály egészségügyi tanácsnok azt tanácsolta Varga Zoltánnak, jobb lenne, ha csendben maradna, mert az egészségügyi téma ennél sokkal bonyolultabb, mint amennyire leegyszerűsítette azt a szocialista politikus. Javasolta, hogy országyűlési képviselőként a Parlamentben térítse jó útra a renitenskedő honatyákat, azok járjanak jó példával az élen.

Terítéken volt az Orosháza-gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. is

Bozsár Lajos egy interpellációval készült. Kérdéseket intézett Németh Bélához az Orosháza-gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatójának a megbízási szerződésével kapcsolatban. A dokumentum ugyanis nem az előző vezető szerződése alapján született. A politikus szerint a vezérigazgató több törvényi előírást megszegett. A felvett prémiumelőleg jogosságát is firtatta. Valamennyi felvetésre válaszolt Németh Béla, ám a testület nem fogadta el. Bozsár Lajos zavarosnak nevezte a megfogalmazásokat, alaposabb vizsgálódásra tett javaslatot.

A témához többen is szerettek volna hozzászólni, ezért a bejelentések között folytatták.

Dr. Dancsó József alpolgármester felolvasta Tóth Gézának, a gyopárosi zrt. igazgatóság elnökének a levelét, aki arról írt, hogy döntéseiben mindig a társaság érdekeit tartotta szem előtt.

Az igazgatóság elnöke a közgyűlésnek tartozik beszámolási kötelezettséggel

A bejelentések között Németh Béla polgármester tanácsadójának a személye is napirendre került. Molnár Béla szerint az SZMSZ nem tartalmazza a tanácsadó foglalkoztatását.

Az elhangzottakra Németh Béla úgy reagált, nincs akadálya annak, hogy a felügyelő bizottság kivizsgálja, miként született a gyopárosi vezérigazgató szerződése. Hangsúlyozta viszont, alpolgármesterei is tudtak a fejleményekről, mert kezdetben voltak vezetői egyeztetések.

— Arról is, hogy ki legyen az új vezérigazgató Gyopároson, ilyen egyeztetéseken esett szó. Az igazgatóság elnöke pedig a közgyűlésnek tartozik beszámolási kötelezettséggel – mondta Németh Béla. Tanácsadójának felelmlegetésére reagálva pedig hangsúlyozta, ő nem több emberrel veszi körbe magát, egy segítsége van, akinek a munkájához nem férhet kétség, alkalmazása pedig jogszerű.

„Megérdemelne már Orosháza egy őszinte, igaz polgármestert”

A hosszú vita végén Molnár Béla kijelentette képviselőtársai nevében, hogy ők mostantól  dolgozni szeretnének.
– Megérdemelne már Orosháza egy őszinte, igaz polgármestert – mondta végezetül.

– Ezért a városért dolgozom, ahogy tették ezt őseim is, amikor 264 évvel ezelőtt ide települtek. Áldozatokra is képes vagyok – zárta le a bejelentések sorát Németh Béla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!