Közélet

2007.05.09. 18:25

Kétszáz embert bocsátanak el a megyei kórházból

Pontos adat még nincs, de körülbelül kétszáz embert küldenek el a gyulai székhelyű megyei kórházból, amelybe integrálták a tüdőkórházat. Az biztosnak tűnik, hogy utóbbiban továbbra is gyógyítanak majd.

Cs. I. - Cs. Á.

A békéscsabai és az orosházi kórházban nincs létszámleépítés, a gyulaiak viszont nem voltak ilyen szerencsések.

— Papírforma szerint összesen 246 kórházi dolgozót kell elküldenünk, a valóság azonban ennél valamivel kedvezőbb képet mutat a korábban be nem töltött helyek miatt — fogalmazott dr. Balog Erika. A fenntartó megyei önkormányzat intézmény-felügyeleti osztályának vezetője elmondta, a kényszerű változások az orvostól az ápolóig minden munkakört érintenek, de ezeket úgy kell végrehajtani, hogy az intézmény működését ne veszélyeztessék.

A leépítendők pontos számát, Balog Erika szerint, még azért nem lehet megmondani, mert ezt több tényező is befolyásolhatja. Alapvetően ugyanis bértömeget kell csökkenteni, itt pedig más súllyal esik a latba egy osztályvezető főorvos és egy takarítónő. A cél mindenestre az, hogy a folyamat a beteg és a dolgozó minél kisebb érdeksérelmével menjen végbe.

A várhatóan kétszáz körüli elküldött dolgozó helyben túl sok segítséghez nem jut, a regionális munkaügyi központ pedig gyakorlatilag tehetetlen. Némi vigaszt ugyan jelent a megyénél összeállított, önkéntességen alapuló adatbázis, ám a helyzetet alapvetően ez sem oldja meg. Ezt a listát az elbocsátottakból állítják össze, s üresedés esetén velük töltik be a helyeket.

A hányattatott sorsú, egykori tüdőkórház 215 dolgozójából 37-en készülhetnek elhagyni munkahelyüket, az viszont bizonyosnak látszik, hogy az idén százéves falak között a jövőben is valamilyen gyógyító, de legalábbis egészségügyi munka folyik majd. Ezzel együtt várhatóan több hónapig tart az átalakítás folyamata az immár a Pándy Kálmán kórházba integrált tüdőkórháznál csakúgy, mint az anyaintézménynél.

— A kényszerű, a kormányzat által ránk kényszerített döntések meghozatalánál döntően a betegek és a gazdasági ésszerűség szempontjait vettük figyelembe. A tüdőkórház épületében a jövőben is folyik majd egészségügyi tevékenység, ezzel együtt viszont biztosra vehető, hogy a megyei kórháznak lesz olyan telephelye, amit ki kell üríteni — tájékoztatott a megyei önkormányzat elnöke, Domokos László.

A megyei közgyűlés fideszes, szocialista és szabad demokrata tagjai is megpróbálnak Horváth Ágnes szakminiszternél engedményeket kicsiholni a tüdőkórház számára. A képviselők azt kérik, hogy a 49 aktív helyett a gazdaságos működést biztosító száz ágyat biztosítsák, egyelőre azonban érdemi előrelépésről nem tudtak beszámolni.

A Viharsarok két másik kórháza nem kényszerül elbocsátásokra, bár az már a márciusban nyilvánosság elé tárt ágyszámlistából kiderült, hogy nem Békéscsaba és Orosháza lesz a nagy vesztes. A megyeszékhelyen néhány éve elkezdődött az ésszerűsítés, így most belső átszervezéssel kezelhető a helyzet. A legkisebb vérveszteséget — nem utolsósorban kormánypárti politikusai hatékony lobbizásának köszönhetően — az orosházi kórház szenvedte el. Dr. Gervain Mihály igazgató elmondta, hogy elküldeni itt sem kell senkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!