Közélet

2006.01.26. 11:06

A hatalom nem érdekli a fiatalokat

A Békéscsabán tanuló 14-17 éves fiatalok legfontosabb értékei a személyes kapcsolatrendszerhez kötődnek. A család, a barátság és a szerelem vezeti az értékek rangsorát.

(c)

— Az ifjúságkutatás eredményei szerint a fiatalokat elenyésző számban érdekli a hatalom — hangsúlyozta Herczeg Tamás. — A személyes kapcsolatokat, valamint a szabadságot, a békét, a sportot ennél jóval fontosabb értéknek tartják. Meglepően kevesen tették le voksukat a gazdagság, a hagyományok és a nemzet szerepének fontossága mellett.
Herczeg Tamás hangsúlyozta: ez a korosztály a felnőttekhez viszonyítva jóval nagyobb százalékban ítéli meg optimistán a jövőjét. A válaszadók fele nem kötődik vallási felekezethez, templomba a tanulók mindössze 23 százaléka jár. Közöttük is a legnagyobb számban azok vannak, akik csak nagy ünnepeken mennek templomba.
A legtöbb fiatal a házasságkötést és az autóvásárlást 25 éves korában véli a legvalószínűbbnek. A gyermekvállalást 30 éves korukra kalkulálják a legnagyobb számban.
A fő társadalmi veszélynek a fiatalok a bűnözést és a drogot tartják, az információözönt nem élik meg gondként. Példaképük sokaknak nincs, legtöbben a diszkóért rajonganak, őket a motor-, a számítógép- és internet- és a futballimádók követik. A megkérdezett fiatalok 30 százaléka dohányzik, közülük a legtöbben 14 éves korukban gyújtottak rá az első cigarettára. A diákok 18 százaléka fogyasztott már kábítószert.
Herczeg Tamás elmondta: az ifjúságkutatás eredményeit a minap mutatták a békéscsabai városháza dísztermében az érdekelteknek. A szakemberek szerint a tanulmány jól hasznosítható Békéscsaba középtávú ifjúsági koncepciójának elkészítésénél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!