Hírek

2006.05.03. 18:31

Bíróságra került a maffiavezér

Nem kockáztatták az olasz rendőrök a „főnökök főnökének” bíróságra szállítását, így Bernardo Provenzano maffiavezér zárt láncú tévéhálózaton tűnt fel keddi bírósági tárgyalásán.

Tibay Gábor

Első ízben állt bírái elé kedden Bernardo Provenzano, a „főnökök főnöke”, a szicíliai maffia, a Cosa Nostra áprilisban letartóztatott 73 éves vezetője. A bíróságon való megjelenés képletesen értendő: a palermói tárgyalóteremben Provenzanot és Toto Riina-t, a maffia 1993-ban letartóztatott fejét – mint különlegesen őrzött személyeket – egyaránt csak képernyőn láthatták a tárgyalóteremben megjelentek: a hatóságok ugyanis nem kockáztatták meg bíróságra szállításukat.

[caption id="" align="alignright" width="160"] Bernardo Provenzano maffiavezér csak a zárt láncú tévéhálózaton keresztül jelenhetett meg a bírósági tárgyaláson.
[/caption]A most zajló perben Provenzanot, Riina-t és tucatnyi további maffiatagot Libero Grassi palermói textilgyáros 1991-es meggyilkolásával vádolják: a férfinak azért kellett meghalnia, mert visszautasította a „pizzo”, azaz a védelmi pénz fizetését. Özvegye újságíróknak úgy kommentálta a tárgyalás kezdetét: nagyszerű nap ez az igazságra. A zsarolásellenes harca és halála után nemzeti hősnek tekintett Grassi nyomán kedden palermói üzletek közös listát adtak ki azokról a vállalkozásokról, melyek nem hajlandók védelmi pénzt fizetni: a tiltakozáshoz több mint hétezer vásárló is csatlakozott. Piero Grasso ügyész szerint a szicíliai főváros vállalkozásainak nyolcvan százaléka fizet a maffiának – a korrupcióellenes szervezetek az olasz alvilág hasonló módon nyert bevételeit évi mintegy 33 milliárd euróra teszik.

Szintén kedden az olasz rendőrség bulldózerekkel vonult Provenzano korábbi rejtekhelyére, egy Corleone melletti farmra, titkos járatokat, bunkereket keresve a birtokon. A nyomozók még mindig dolgoznak az ott talált iratok és rejtjelesen írott dokumentumok megfejtésén. A számokkal kódolt listák többek között neveket – politikusok, közéleti szereplők, üzletemberek, maffiatagok neveit – tartalmazzák.

A több mint negyven évnyi bujkálással alighanem világrekordot döntő Provenzanot április 11-én tartóztatták le. Továbbra is kérdés, hogy mi okozhatta a hihetetlen késlekedést, holott úgyszólván köztudott volt, hogy a maffiafőnök több ízben utazott külföldre, prosztatarákját például 2003-ban Marseille-ben kezelték. Provenzanot amúgy távollétében több gyilkosságért és egyéb bűncselekményekért már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték: többek között az ő számlájára írták Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes vizsgálóbírók ellen elkövetett 1992-es robbantásos merényletet. Szakemberek nem zárják ki az utódlásért folytatott új maffiaháború kitörését annak ellenére sem, hogy a hírek szerint Provenzano már kijelölte utódját a 44 éves messinai bérgyilkos, Matteo Denaro személyében. A 13 éve bujkáló utódot állítólag kultikus tisztelet övezi a fiatal maffiózók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!