vívás

2018.01.15. 13:40

Két fegyvernemben is remekeltek a megyei vívók

A tavalyihoz hasonlóan az idei pozsonyi Európai Kadet Körversenyen is aranyérmet szerzett a csabai Dékány Kinga által is fémjelzett magyar párbajtőrcsapat.

G. P.

Ez volt a harmadik körverseny, amin a lányok részt vettek, s az előző kettőt fölényes magabiztossággal nyerték. A 39 csapatot számláló mezőnyben az ausztrál, az ukrán kettes, majd az ukrán egyes csapat nagyarányú legyőzése után az előző évhez hasonlóan, meglepetésre az izraeli válogatottal mérkőztek az 1. helyért. A magyar csapat az első asszótól kezdve vezetett, s végül 11 találattal győzött.

Egyéniben a magyar ranglistát utcahosszal vezető Dékány Kinga a 16 közé jutásért az oroszok egyik legjobbja, Bavuge ellen három tussal veszített. A 241 fős mezőnyben elért 26. helyezése közepes teljesítmény.

Jobbról a második Dékány Kinga

A fiú párbajtőrcsapatnak az előző két alkalommal nem sikerült a legjobb 8 közé kerülni. A 43 csapatos mezőnyben most sikerült, egyebek között a csabai Keszthelyi Zsombor vezérletével a világranglista 3. román csapatot is legyőzve. Svájctól (19:20), majd a 3. helyért a franciáktól (30:45) is kikaptak, de a 4. hely így is nagy előrelépés az Eb előtt.

Egyéniben Keszthelyi azért szállt harcba, hogy a negyedikről a harmadikra lépjen előre a magyar ranglistán, s ezzel megteremtse a vb-indulás esélyét. A sikeres csoportküzdelmek után már a 256-os táblán vívnia kellett (288-an indultak), de túllépett a finn ellenfelén, a BVSC-s Bálindon (15:9), a német Murrun (15:12), a francia Manginon (15:7), majd a svájci Wichten (15:10) is. A 4 közé kerülésért 9:6-ra vezetett a későbbi első orosz Tolasov ellen is, ám ellenfele fordított. Az ilyen nagy versenyen életében először a nyolcas döntőbe jutó Zsombor 5. helye így is értékes, mert azt az egy évvel idősebbek között érte el, és a ranglista 3., vb-részvételt érő helyre lépett előre.

Balról az 1. Keszthelyi Zsombor

A gyulai Horváth Soma által vezérelt férfi tőrcsapat nagyon értékes ezüstéremmel tért haza Pozsonyból. Tizenhárom együttes közül legyőzték a kanadai kettes (45:23), a svéd (45:37), majd az elődöntőben a román (45:37) válogatottat is. A fináléban roppant szoros csatában egy tussal veszítettek az Egyesült Államok ellen, de szereplésük így is megsüvegelendő. Soma egyéniben (171 induló) a legjobb 64 közé jutásért búcsúzott.

Balról a második Horváth Soma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában