olimpiai bajnok

2018.02.19. 17:24

Csabán menzázott a világhírű pólós

Hosszú sorokban álltak a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium ebédlőjében a gyerekek, várva, hogy kiporciózzák számukra az adagot. Megszokott pillanat ez az iskolában déltájt, az viszont már nem annyira, hogy a sorba egy olimpiai bajnok sportoló is beállt. Dr. Kiss Gergely hétfőn kipróbálta a menzás étkezést, hasonló élményben bizony nem mostanában volt része.

Gajdács Pál

Békéscsaba önkormányzata 5,7 millió forintot nyert az Emmi Sportért Felelős Szakállamtitkársága által kiírt pályázaton. A pályázat egyik alprojektje a „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezésű programsorozat. A program keretében elsőként dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó látogatott el a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumba. A bajnok hétfőn járt Békéscsabán, s a belvár menzáján „kezdett”.

Amikor a szervezők előzetesen arról érdeklődtek nála, hogy van-e valamilyen kívánsága, meglepő választ adott, hiszen kifejezett kérése volt, hogy a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban, a gyerekekkel ebédelhessen meg. Amikor arról érdeklődtünk, hogy a levesüket kanalazó diákok tudják-e, hogy ki ez a kétméteres kolosszus, dr. Malatyinszki Anita, a belvárosi iskola igazgató-helyettese így válaszolt: – Tudják, hiszen sokan már azt beszélték, hogy ki hány autogramot kér az olimpiai bajnoktól. Egyébként felkészültünk, több száz autogramkártya vár aláírásra, de lehet, hogy még az is kevés lesz – mondta az igazgató-helyettes.

Sydney, Athén és Peking olimpia bajnoka, az egyszeres világbajnok és kétszeres Európa-bajnok budapesti születésű, de az egyebek között karcagi gyökerekkel rendelkező, jogász végzettségű 40 éves sportoló délután több, az iskola diákjai számára szervezett programon vett részt.

Kiss Gergely és Szarvas Péter Fotó: L. P.

Kora délután a felső tagozatosokkal és a gimnazistákkal találkozott, a gyerekek Kiss Gergely pályafutásából láthattak filmbejátszást. A délutánt értékes nyereményekért zajló kvízjáték tette még izgalmasabbá. A belvárosi uszodában úszók kérdéseire válaszolt, majd a tornateremben az alsósok rohamát állta legalább akkora sikerrel, mint annak idején az ötkarikás játékokon az ellenfeleiét. Közös sportolás keretében beszállt a kötélhúzásba, célbadobásba és floorballba is.

A késő délutáni záróeseményen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a város nevében a világhírű sportolót, aki az önkormányzat és a Csaba Csirkefogók Vízilabda Klub jóvoltából megrendezett élménybeszámoló keretében villantott fel eredményekben gazdag pályafutásából néhány momentumot.

Az olimpiai bajnok az aranyérmeit is magával hozta, s be is mutatta azokat. A helyszínen lehetőség volt Kiss Gergő „Életem a játék” című önéletrajzi könyvének megvásárlására, amit a főszereplő természetesen dedikált is.

Egy biztos, hogy a fél napos békéscsabai programon a diákok egy olyan szimpatikus, szerény sportemberrel ismerkedhettek meg, akit viselkedése, a sporthoz való hozzáállása alapján méltán lehet példaképül állítani.

Kiss Gergely és Bíró Csaba, az önkormányzat szakbizottságának elnöke Fotó: I. Gy.

A „Sportolj együtt olimpikonokkal!” alprojekt következő vendége Jónyer István négyszeres világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező. Jónyer a program keretein belül a Gerlai Általános Iskolába látogat majd el február 21-én 10 óra 30 perc körül. Ezt a programot az iskolások részére szervezik, az nem lesz nyilvános.

A Klauzál térről a világhírig

Dr. Kiss Gergely egy olyan helyen – a főváros VII. kerületében, a Klauzál téren – cseperedett fel, ahol a közelben egy játszótéren kívül semmilyen lehetőség nem állt a mozgásigényes gyerekek rendelkezésére. Mégis sportolónak állt, s ebben nagy része volt az egyik másod-unokatestvérének, akinek nyomán a BVSC-ben elkezdett vízilabdázni.

Edzői hamar felismerték tehetségét, remek adottságait és mire eljutott a felnőtt válogatottba már junior-, és ifjúsági Európa-, valamint junior világbajnoknak mondhatta magát. Ezután kezdődött el a nagy diadalmenet Kemény Dénes legendás válogatottjával, mellyel három olimpián is a dobogó tetejére állhatott, de szinte nem volt olyan világverseny, ahonnan ne tért volna haza valamilyen színű medállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában