Könyvbemutató

2023.12.14. 20:48

Hetvenöt év egy kötetben, avagy így fociznak Gyulán – galériával

A Gyula Város Hargitai József Nagypályás Labdarúgó Bajnokságának történetéről készült kötetet mutatták be szerdán a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

Gajdács Pál

Dr. Czirok Sándor, Kurtáné Cselei Ágnes, Kurta János, Óré András és Hoffmann Ferenc a könyvbemutatón.

Fotó: Kiss Zoltán

A Kurta János és Kurtáné Cselei Ágnes által jegyzett „A Gyulai városi nagypályás labdarúgás 75 éves története 1948–2023” címmel publikált 240 oldalas színes és fekete-fehér képekkel gazdagon illusztrált kiadvány a régi és mai idők városi bajnokságát mutatja be.

Dr. Görgényi Ernő polgármester beszélt a nagypályás bajnokságról, annak történetéről és köszönetet mondott a szerzőknek és a támogatóknak a kötet létrejöttéért.

Kurtáné Cselei Ágnes elmondta, hogy a kötetben – amely két éves munka eredménye – a 2013-ban a „100 éves a gyulai labdarúgás 1913-2013” című könyvben a bajnokság addigi történetéről közölt rész, illetve a 2013-tól napjainkig történt eseményeket leíró 80 oldalas fejezet olvasható. A városi bajnokság Hargitai József nevét vette fel, aki nagy szerepet vállalt annak létrejöttében és abban, hogy megélhette a 75 esztendőt, elévülhetetlen érdemei voltak. 

A könyv másik szerzője, Kurta János 1990-től 33 évig volt benne a versenybizottság elnökségében, ahol a közelmúltig az elnöki tisztséget is vitte. Tőle tudhattuk meg, hogy a pontvadászatban nemcsak gyulai, hanem békéscsabai, békési, de mezőhegyesi csapatok is versengtek, mi több, bajnokok is lettek. A Gyulai Húskombinát együttese pedig a Magyar Népköztársasági Kupa főtáblájára is eljutott.

Dr. Czirok Sándor lektor kitért a könyvben szereplő játékosokra és felelevenített néhány történetet is.  Hoffmann Ferenc vállalkozó, aki Görgényi Ernő és az önkormányzat mellett támogatta a könyv megjelenését – maga is futballozott a bajnokságban, megjegyezte, hogy a névadó Hargitai Józseffel rokoni szálak fűzték össze, aki a nagybátyja volt.

A bajnokságban 1975-től (!) futballozó Orbán Ambrus számokat említett: az elmúlt 75 évben mintegy 200 csapat, több ezer labdarúgója lépett pályára. A bajnokság abszolút rekordere a Délép csapata volt, amely 1980 és 1987 között zsinórban hétszer lett bajnok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában