Nyitány a CEV-kupában

2023.11.07. 13:33

A lengyel bajnoki éllovas ellen kezd a Békéscsaba

Szerdán este 18 órai kezdettel a lengyelországi Bielsko-Bialában játssza következő tétmérkőzését a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata, amely a második számú európai klubsorozatban, a CEV-kupában a BKS Bostik ZGO Bielsko-Biala ellenfeleként meccsel a legjobb 32 között. A csapat kedden kora reggel kelt útra Lengyelországba, hogy ma este már a helyszínen készüljön a mérkőzésre.

Gajdács Pál

Tavaly őszi Békéscsaba-SSC Palmberg Sechwerin mérkőzés

Fotó: Imre György-archív

A Békéscsaba többször indult nemzetközi sorozatban, először 2014-ben a Challenge-kupában. Háromszor is (2017, 2018, 2023) elhódította a Közép-európai Ligát, 2017-ben Bajnokok Ligája-selejtezőt játszott, a 2018–2019-es szezonban pedig a CEV-kupa elődöntőjébe jutott, amikor az olasz sztárcsapat, a Busto Arsizio búcsúztatta el.

A második számú európai kupasorozatban a 2015–16-os szezonban járt először a magyar csapat, akkor rögtön ki verte a görög Olympiakosz Pireuszt, a következő körben az orosz Dinamo Krasznodar (orosz) ütötte el a továbbjutástól az akkor még a szerb Szasa Nedeljkovics által edzett csapatot.

A csabaiak az előző kiírásban is mentek egy kört ebben a sorozatban, a bosnyák Bimal-Jedinstvo Brcko nem jelentett akadályt a viharsarkiaknak. A 8 közé jutásért azután a német SSC Palmberg Schwerin állította meg, amely a békéscsabai mérkőzést 3:2-re, a németországit 3:0-ra nyerte meg.

A legújabb fejezetet szerdán nyitja a CEV-kupában a Swietelsky-Békéscsaba a lengyel, észt és brazil válogatott játékosokkal felálló, a lengyel pontvadászatot vezető BKS Bostik ZGO Bielsko-Biala otthonában.

A békéscsabaiak ellenfele a nagyon erős lengyel élvonal, a Tauron Liga tagja, az előző évi bajnokságban a negyedik helyen végzett, ami az elmúlt 10 év legjobb eredménye volt számukra. Idén viszont öt győzelemmel, szettveszteség nélkül állnak a tabella élén, holtversenyben az ország egyik kirakatcsapatával, a Chemik Policéval. A gárda egy igencsak komoly skalpot is begyűjtött már a friss szezon során, bő két héttel ezelőtt a másik sztárcsapatnak, a Tauron Liga címvédője, az LKS Commercecon Lodz otthonában aratott 3:0-s győzelmet.

A klub nyolc bajnoki címmel, hét kupa- és két szuperkupa-győzelemmel büszkélkedhet, azonban 2011 óta nem sikerült trófeát szereznie.

 A keret bővelkedik a nemzetközileg is jegyzett, válogatott játékosokban, elég ha a friss Nemzetek Ligája-bronzérmes Julia Nowickára és Joanna Pacakra, az észtek kiválóságára, Kertu Laakra, vagy a rutinos brazil ütőre, a pánamerikai bajnok, korábbi U20-as világbajnok, World Grand Prix- és Universiade-győztes Regiane Bidiasra gondolunk. A csapatot az a Bartlomiej Piekarczyk irányítja, aki korábban az U20-as és U23 lengyel válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, 2022 óta pedig a felnőtt női nemzeti együttes stábját erősíti.

A lengyel röplabdakultúrát aligha kell bemutatni, a férfiválogatott megnyerte a legutóbbi Európa-bajnokságot és a Nemzetek Ligáját is, 2018-ban világbajnoki címet ünnepelhetett, sőt 2014-ben hazai pályán ült fel a világ trónjára azok után, hogy a torna nyitómeccsén a varsói Stadion Narodowyban, azaz a Nemzeti Stadionban 61 500 fanatikus előtt győzte le Szerbiát. A nők sem kevésbé sikeresek, számos vb- és olimpiai érem mellett két Európa-bajnoki arany díszíti a medálkollekciójukat.

A szerdai mérkőzés helyszíne, Bielsko-Biala a mintegy 168 ezer lakosával a 22. legnépesebb település Lengyelországban, és hozzávetőlegesen háromszor annyian élnek ott, mint Békéscsabán. Dél-Lengyelországban, a Sziléziai vajdaságban helyezkedik el, körülbelül 30 kilométerre a cseh–szlovák–lengyel hármashatártól és 90 kilométerre Krakkótól.

A békéscsabai együttes busszal vágott neki kedd hajnalban a nagyjából 630 kilométeres távnak, hogy este már a helyszínen eddzen egyet.

A találkozó szerdán 18 órakor veszi kezdetét (a visszavágót november 15-én, szerdán rendezik a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban), a két játékvezető a cseh Zdenek Grabovszkij és az ukrán Serhiy Hulka lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában