Triatlon

2023.08.14. 15:38

Három klubnak szállítja a dicsőséget a békéscsabai Klokocs Kata

Az öttusához hasonlóan a legkeményebb sportágak egyike a triatlon, ami érthető: három különböző számban – úszásban, kerékpározásban és futásban – kell helyt állniuk a versenyzőknek. S akkor még nem említettük, hogy mindegyik sportágban szinte napi szinten kell gyakorolni, ami bizony embert próbáló edzésmennyiség.

Beol.hu

Klokocs Kata útban a győzelem felé

Fotó: Dj Mono

Igencsak kitartónak kell lennie tehát annak, aki eredményeket is szeretne felmutatni. Ilyen lány a békéscsabai Klokocs Kata, aki bár még csak 13 éves, máris megannyi országos utánpótlás-bajnoki címmel rendelkezik. Nemcsak triatlonban, hanem amúgy a triatlont sportágakra szétbontva is számtalan aranymedáliát gyűjtött be az elmúlt három év során.

Az elmúlt hétvégén Pécsett a gyermek korosztályú triatlon országos bajnokságán lett aranyérmes. Nem is akárhogyan: a 300 méteres nyílt vízi úszást követően hetedikként kezdhette meg a kerékpározást, ahol hamar utolérte az élbolyt, sőt, hamarosan az élre állt. Nem kevesebb, mint húsz másodperces előnnyel indította a futást, és a fórt – köszönhetően annak, hogy a legjobb futóidőt is ő érte el – tovább növelte, végül nagyon meggyőzően, a mezőnyt fél perccel maga mögé utasítva, magyar bajnoki címet szerzett. És itt megjegyezzük azt is, hogy húga, Klokocs Klári első évesként a vártnak megfelelően a középmezőnyben végzett.

Fotó: Vanik Zoltán

– De hogyan is kezdődött a sportkarrier?
– Óvodásként először az úszással ismerkedtem meg – mondja Klokocs Kata. – Jó alapokat adott, a tüdőt, szívet, vérkeringést alaposan megerősítette – fűzte hozzá korához képest nagyon szakszerűen. – De azért az is tény, annyira nem szerettem úszni. Ezért a vizes sportág mellett elkezdtem futni, majd a pandémia alatt apu segítségével egyre jobban belevágtunk a kerékpáredzésekbe. Először ez utóbbi sportágban sikerült magyar bajnoki érmeket szereznem, majd jött a mezeifutás, a duatlon, végül a triatlon is. A sikerek után végül megszerettem az úszást is.

– Sok munkát igényel a sportágad. Mennyit edzel egy nap?
– Nagy átlagban hetente négy úszó, három atlétikai és öt kerékpár edzésem van. Az uszodában körülbelül másfél órás a penzumom, miként az atlétikai pályán is. A kerékpár edzéseken 38-40 kilométert tekerek, az utóbbi időben már a bátyámmal együtt.

– Össze tudod egyeztetni ezt a nagy edzésmennyiséget a tanulással?
– Eddig nem volt gondom. Bár reggel nem szeretek korán kelni, ezért a napi edzések délutánra kerülnek, nyáron akár három tréning is vár rám. De ha kell, és nincs éppen valamilyen verseny, akkor hétvégén is mozgok. Nekem ez természetessé vált, ezért a tanulás és edzés összehangolásával sincsenek gondjaim.

– Számítottál arra, hogy megnyered az országos bajnokságot?
– Kicsit izgulós típus vagyok, most is nagy volt bennem a drukk, de bíztam magamban. No meg abban, hogy korábbi korosztályomban is nyertem már bajnoki címet. Bár az tény, bármi megtörténhet egy-egy versenyen. Egyszóval számítottam a mostani sikerre is.
S mi vár rá még a következő időszakban? Nos, ezen a hét végén rajthoz áll Ausztriában az Alpok-Adria kerékpáros viadalon. Augusztus második felében Lengyelországban triatlonosként rajtol el, a szövetség ezúttal a serdülők mezőnyébe nevezte. Szeptemberben pedig láthatjuk majd hazai környezetben is, ugyanis nyeregbe pattan a kritérium országos bajnokságon, ami nem mellesleg Klokocs István-emlékversenyként zajlik idén. Hosszútávú célja, hogy két év múlva elindulhasson az EYOF-on, mint bringás.

Kata, az aranyhalmozó

Klokocs Kata már két évvel ezelőtt is bajnoki arannyal zárta az akkori országos bajnokságot, igaz még az újonc II. korosztályban. Sőt, abban az esztendőben öt magyar bajnoki címet gyűjtött be, tavaly pedig hetet. Az idei is nagyon gazdag medáliatermést hozott, ötnél tart máris. S hogyan lehet ez? Nagyon egyszerű: tavasszal a duatlon ob-t nyerte meg, majd mezei futásban is legyőzhetetlennek bizonyult. Kerékpárban pedig korosztálya mezőny- és időfutam bajnoka lett. Most pedig jött a triatlonos arany.

És itt tegyük hozzá: a mezeifutó bajnoki címet a Békéscsabai Atlétikai Club színeiben érte el, ahol kezdetben Germán Tibor, manapság pedig Tóth Sándor az edzője. Kerékpárban a Debreceni KSI-nek hozta az értékes eredményeket. Úszótudását pedig korábban Valach Dávid, manapság pedig Petróczki Zsombor igyekszik fejleszteni.

És itt említenénk meg: az alma nem esett messze fájától, hiszen az édesapja, Klokocs István egykoron remek bringás, majd kerékpáredző volt. (A múlt idő sajnos igaz, nemrégiben elhunyt, a temetése néhány hete volt.) Ezért az sem véletlen, hogy a kerékpár a kedvence a triatlon három ága közül. Tavaly például ebben a sportágban hét bajnoki címet ünnepelhetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában