Súlyemelés

2023.03.16. 12:12

A Savaria-kupán bizonyítottak a viharsarki súlyemelők

A hagyományos és rangos szombathelyi viadalon a békéscsabai és a békési súlyemelő-tehetségek is megmutatták, hogy jó formában vannak már az év elején is.

Papp Bálint

Garamvölgyi Kasszandra

Súlyemelés Mondhatni immár hagyományosan a szombathelyi Savaria-kupa-Tóth Géza-emlékversennyel indult ez az esztendő is, mint az első éves kiemelt viadal a sportágban. A vasi városban rendezett megméretésen több mint ötvenen indultak el a különböző korosztályokban, köztük a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sportegyesület és a Békési TE kiválóságai.

Az utanpotlassport.hu beszámolója szerint a 19 éves békési Fekécs Szilárd tőle szokatlan módon mindhárom szakítását elrontotta kezdősúlyán,138 kilón, így összetett eredmény nélkül maradt. A nyitó fogásnemi kudarc felbőszíthette, de meg is acélozta erejét, mert lökésben harmadikra a 172 kilogrammal is elbánt, ezzel pedig a tavaly novemberi, tatabányai felnőtt országos bajnokságon teljesített 171 kilós juniorcsúcsát 172 kilogrammra javította a 81 kg-os kategóriában. A hölgyeknél a 15 éves, békéscsabai Garamvölgyi Kasszandra a serdülők 55 kilós súlycsoportjában hat kifogástalan fogással rukkolt ki, és a 62 kg szakítását követően lökésben 77 kilogrammig jutott, egy kilóval túlszárnyalva az előző országos rekordert, a hírek szerint végleg visszavonult oroszlányi Ehrlich Pankát, akinek két csúcsa még érvényben maradt ebben a kategóriában, szakításban 64, összetettben pedig 140 kilóval. A csabai klubból még egy versenyző, az U23-as Európa-bajnoka Mitykó Veronika lépett pódiumra lépett Szombathelyen a felnőtteknél 81 kilóban.

Mitykó Veronika

– Garamvölgyi Kasszandra és Mitykó Veronika is megnyerte a súlycsoportját. Kasszandra az abszolút versenyt is megnyerte, ő lett a legjobb a serdülőknél és – az egyéni rekordjai mellett – lökésben hetvenhatról hetvenhétre javította az országos csúcsot – értékelt a Savaria Kupát lapunknak Bökfi János, a békéscsabai egyesület vezetőedzője. – Hat jó gyakorlatot csinált, nagyon ügyesen emelt, ez biztató és kiváló, hiszen a nemzetközi serdülő szint felett van a teljesítménye és nagyon reménykedem abban, hogy a következő kiemelt versenyen, hat hét múlva a Hajdú Zrt. Kupán is újabb korosztályos országos csúcsokat döntöget majd Kasszandra. Veronika nagyon jó erőben volt, de a technikával még nagyon sokat kell foglalkoznunk és csiszolnunk az április közepi, jereváni felnőtt Európa-bajnokságig. Az Eb-n szakításban mindenképpen száz kiló fölé kellene jutni, Szombathelyen kilencvennyolccal zárt. A küzdésből látszott, hogy rettenetesen jó erőben van Veronika, de technikailag még nem állt össze teljesen a kép.

A tréner elmondta, ez volt a második versenyük idén és bár edzéseken jó gyakorlatokat mutatott be Mitykó, a versenyek feszültsége azért teljesen más, abban a helyzetben még nem tudta azt produkálni, amit kellett volna. De a kilencvennyolc kilós teljesítménnyel nagyon meg volt elégedve.

– A kontinenstornán minimum kilencvenhat vagy kilencvennyolc kilón kell kezdenie szakításban Veronikának ahhoz, hogy száz fölé kerüljön, és jó helyen legyen a mezőnyben –mondta Bökfi. – A Savaria Kupán lökésben a száznégy kilót, mint a tollat, úgy emelte fel és a száznyolcat is könnyedén. Utána pedig mondtam, harapjunk egy nagyot és menjünk rá a száztizenkettőre, ami egyéni csúcs lett volna, azonban technikában és fejben még nem voltunk erre felkészülve, ezt még nem tudta megcsinálni. Összetettben a kétszázhat kilóval így is csak két kilóval maradt el Veronika az egyéni legjobbjától, úgyhogy jó formát mutat már az év elején. Van hat kemény hetünk az Eb-ig, nyomjuk tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában