Újfajta istentisztelet

2024.05.16. 11:50

Face2Face imaesteket is tartanak a csabai katolikusok – galériával

A face2Face imaest egy újfajta istentiszteleti forma, amely képes lehet megszólítani azokat is, akik talán ódzkodnak a római katolikus egyház olykor szigorúbb, merevebb formáitól. A face2Face alkalom gitárral kísért könnyed zenék, bizonyságtételek, valamint közösen elmondott és csendes imák sorozatából épül fel.

Szegfű Katalin

A békéscsabai Páduai Szent Antal Társszékesegyházban – a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája, valamint Ifjúságpasztorációs Irodája támogatásával – tavaly ősz óta rendeznek ilyen face2Face imaestet, a legutóbbi szerdán volt. Az alkalom gerincét a Mécses Énekkar énekes szolgálata adta, az énekeket gitáron Krizsán Mihály, hegedűn Vasasné Zsákai Zsuzsa kísérte.

face2Face, imaest, katolikus
Tavaly ősz óta rendeznek face2Face imaesteket Békéscsabán. Fotó: Szegfű Katalin

A face2Face szentségimádási alkalmon az egyik főszervező, Balogh Ottó káplán szolgált, aki kezdésként elmondta, hogy az est mottóját Szent Ágoston nyomán választották, és így szól: „Anyámnak köszönhetek mindent, ami vagyok…”. 

Az imaest éppen a Család Nemzetközi Napjára esett, ennek jegyében, valamint a közeli anyák napjára is gondolva és a mottó jegyében kérték fel bizonyságtételre a négygyermekes B. Kis házaspárt. Ildikó és Attila őszintén beszélt Jézushoz való kapcsolódásáról és a szülői hivatásról. Elmondták, hogy kilenc éve kapcsolódtak be a csabai katolikusok közösségének életébe, Isten hívó szavát gyermekeiken keresztül hallották meg. Akkor már három gyermekük volt, és arra ébredtek rá, hogy azokból a dolgokból, amiket gyermekeinek egy szülő adni képes, azokból legértékesebb a hit, a közösen megélt és egész életükre kiható hit gyakorlata. Így találtak el és találtak vissza az egyházhoz. Később Isten még egy gyermekkel megajándékozta őket, így lettek négygyermekes nagycsalád, akik jól érzik magukat az egyház védő közegében.

– Nagyon fontos, hogy egy gyermek már kiskorában átélje és tapasztalja az istenközelséget, a rá hagyatkozást, amit szülei példáján keresztül láthat meg először – mondta el B. Kis Attila, aki a hétköznapokban tanárként dolgozik.

face2Face: csendes elmélkedés, közösen elmondott imák, énekes betétek

A face2Face imaest további része csendes elmélkedéssel és közösen elmondott imákkal telt, melyeket énekes betétek szakítottak meg. A hívek által elmondott fohászkodásban mások mellett azért imádkoztak a Szentháromság Úristenhez, hogy legyenek a békétlenségben békét, a szomorúságban örömöt, a tévelygésben hitet, a kísértés sötétségének idején fényt hozók. Váljanak vigasztalni, megbocsátani és szeretni képes keresztényekké, akik felebarátaik javára élnek.

Az ájtatos est szerény falatozással, eközben beszélgetéssel ért véget. Hírportálunknak Dankó Gréta nyilatkozott. A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola végzős tanulója is egyike volt az imafelolvasóknak és aktívan kivette a részét az imaest előkészítéséből, a vendéglátás megszervezéséből. Elmondta, azért jár a kezdettől erre az imaestre, mert a gitáros éneklés miatt fiatalosabb hangulatú, és itt egyfajta közvetlenséget is jobban tapasztal a hívek között. 

A békéscsabai Páduai Szent Antal Társszékesegyházban a következő face2Face imaest június 12-én, szerdán este fél héttől lesz, aztán nyári szünetet tartanak majd. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában