Úszás

2023.02.05. 14:12

A biztonságos úszástudás elsajátítása a fő cél

Pozitív tapasztalatokkal fut Szarvason és vonzáskörzetében az Úszó Nemzet Program, amelyben körülbelül ötszáz óvodás és kisiskolás gyermek vesz részt.

Papp Bálint [email protected]

A szülők is nagyon nagy örömmel fogadták ezt a lehetőséget és az érintett iskoláknak is könnyebbség, hogy a programmal megoldott az első-második évfolyamosok úszásoktatása

Forrás: BMH

A magyar sportági szövetség egyedülálló kezdeményezése az Úszó Nemzet Program (ÚNP), amely komplexen összefogja az óvodás és általános iskolás korú gyermekek úszásoktatásának harmadik osztályig történő bevezetéséhez szükséges oktatási, infrastrukturális, szakmai és módszertani területeit. A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, és ezáltal életminőségük javítása. A középtávú cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 3. osztályáig nemtől, kortól, identitástól, szociális, fizikai és mentális helyzettől függetlenül. A 2021-es tesztév után 2022. január 31-én immár 20, szigorú szakmai kritériumok szerint kiválasztott városban indult el a program, közte – egyedüli békési településként – Szarvason. 

Az első év tapasztalatairól Zalán Csaba, a program helyi koordinátora, a Szarvasi Úszó, Vízilabda és Szabadidő Egyesület edzője, a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola testnevelőtanára beszélt lapunknak.

– Felmenő rendszerben épül fel a program, három csoportot tanítunk: a nagycsoportos óvodásokat, akik betöltötték az ötödik életévüket, az első és a második évfolyamos általános iskolásokat – mondta Zalán Csaba. – Körülbelül ötszáz gyermeket érint a program Szarvason és vonzáskörzetében. A Magyar Úszószövetség úgy határozta meg, hogy a tanórák védelmében húsz percen belül mindenhová odaérjen a busz, amely szállítja a gyerekeket, ezért Békésszentandrás és Csabacsűd iskolái és óvodái rész vesznek, amennyiben a fenntartó és az intézmény vállalta ez, illetve szülői hozzájárulás is szükséges. Ezzel nincs gond, nagyon pozitívan állnak hozzá a szülők is. Minden csoport minden héten egy úszásfoglakozáson vesz részt, dupla órában. A fürdőtől távolabb eső intézményeknek az ÚNP biztosít buszt az utazáshoz, oda-vissza.

A helyi koordinátor szerint abszolút pozitívak az első tapasztalatok, a szülők is nagyon nagy örömmel fogadták ezt a lehetőséget és az érintett iskoláknak is könnyebbség, hogy a programmal megoldott az első-második évfolyamosok úszásoktatása.

– Csoportbontásban dolgozunk, egy csoporttal többnyire három-négy oktató foglalkozik egyszerre. Tehát egy huszonöt fős csapatot négyfelé tudunk osztani, képességeknek megfelelően – folytatta Zalán Csaba. – Az év elején tartunk egy felmérést, megnézzük, hogy ki, milyen szinten van. Akadnak olyanok, akik már korábban is jártak úszásoktatásra vagy többet voltak vízben gyerekként, illetve vannak, akik kevesebbet találkoztak eddig vízzel, medencével. Egy általános iskolás csoport nyilvánvalóan sokféle, különböző gyerekek alkotják, akik azonos képességűek, azok egy helyen úsznak és így folyamatosan tudnak haladni így. Az elsődleges cél a biztonságos úszástudás elsajátítása és a víz megszerettetése a gyerekekkel az iskola második évének végére.

A tréner kiemelt – hiszen az úszóedzők is nyitott szemmel figyelnek egy-egy foglalkozáson –, az ügyesebbeket természetesen próbálják a későbbi versenyzés felé is terelni, de nem ez a program fő célja, hanem az, hogy a gyermek megszeresse az úszást, már óvodáskorban, legyen kedve folyamatosan járni az uszodába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában