Súlyemelés

2022.10.30. 14:02

Nevetett a súly alatt a mentálisan is erős Eb-győztes Mitykó Veronika

A friss U23-as Európa-bajnok Mitykó Veronika szerint neki és edzőjének, Bökfi Jánosnak is nagyon kellett ez a siker, mert visszaigazolást kaptak arról, hogy a kemény munka kifizetődik.

P. B.

Milyen érzés immár Európa-bajnokként edzésre járni?
Ugyanolyanok ezek a napok is, mint a korábbiak. Nyilván sokat jelent és számít a győzelem és büszke is vagyok erre a teljesítményre, de különösképpen nem érzem, hogy nagy változás történt volna. Ezt most megcsináltam, örülök neki, innen azonban még tovább kell menni.

De mégis, mit adhat az Eb-cím a mindennapi munkához a folytatásban?
Nagyon kellett ez a siker, nekem is, és az edzőmnek, Bökfi Jánosnak is, mert visszaigazolást kaptunk, hogy csak tudunk valamit. Látjuk, a kemény munka kifizetődik.

Milyen volt a verseny, hogyan élte meg az albániai döntőt?
Nagyon élveztem. Az utóbbi időben ilyen nem volt, hogy ennyire élveztem volna bármilyen versenyt is. Az ellenfelek edzői próbáltak szuggerálni a döntő alatt, hátha ki tudnak zökkenteni, de szerencsére mentálisan is olyan jó állapotban voltam, hogy egyszerűen nem lehetett megzavarni engem. Amikor kiszakítottam a kilencvennyolc kilót, akkor nevettem a súly alatt, erre még nem volt példa a pályafutásom során.

Ez természetes reakció volt?
Igen, nagyon örültem az eredménynek.

Edzője és ön is arról beszélt a siker után, hogy korántsem volt egyszerű és zökkenőmentes a felkészülése.
Családi és magánéleti problémáim adódtak éppen a felkészülés kezdetekor. Másfél hét alatt lement rólam három kiló… Ebben a sportágban ez jelentős veszteségnek számít. Nagyon gyenge voltam, minden izom lejött rólam hirtelen, nem tudtam enni, aludni rendesen, állandóan remegtem.

Hogyan tudott kilábalni ebből?
Jött egy fordulópont. Elhatároztam, hogy jó, rendben, akkor mostantól kizárom az érzéseimet és csak az edzés és az étkezés létezett. Rengeteget ettem, napi ötször-hatszor, mert erre volt szükségem ahhoz, hogy a testsúlyom ismét elinduljon felfelé. Nagyon nehéz volt, hogy kizárjam az érzéseket, hogy mentálisan is jó állapotba kerüljek és a súlyom is megfelelő legyen. Úgy tudtam végig csinálni, hogy társaságban volta állandóan, nem maradtam egyedül, így nem agyaltam a dolgokon, ki tudtam zárni sok mindent. Ez vezetett el odáig, hogy normálisan tudtam edzeni, étkezni és aludni. És természetesen a családom, az edzőm és a barátaim segítsége is kellett ehhez.

Mitykó Veronika
Fotós: Bencsik Ádám

Ezek után a hangulatán és a mentalitásán sokat dobhatnak az albániai korosztályos kontinenstornán nyert érmek.
Igen. Lelkileg is fontos ez a siker. Őszintén megvallva, amikor elkezdtük a felkészülést, nem gondoltam volna, hogy Európa-bajnoknak mondhatom majd magam. Aztán úgy voltam vele, meg fogom csinálni, csak kell egy kis idő. És végül sikerült.

November végén még vár önre egy megméretés. Az Eb-siker után milyen célokkal vág neki a Tatabányán sorra kerülő országos bajnokságnak?
Az Európa-bajnoki győzelem nagyon „meglökött”, várom a következő időszak versenyeit, az edzéseket is. Konkrétumot – a súlyok és az eredmény kapcsán – egyelőre nem tudok mondani az országos bajnokság kapcsán, csak azt, hogy a cél a győzelem, az újabb magyar bajnoki cím megszerzése. Szeretnék hasonló eredményt elérni, mint az Eb-n vagy még annál is jobbat. Készülünk tovább a következő hetekben is napi két edzéssel, minden megy tovább a maga rendjén.

Nem a véletlen műve

A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület kiválósága összetettben és szakításban aranyat, lökésben ezüstöt szerzett az albániai tengerparti városban, Durresben rendezett utánpótlás kontinensbajnokságon az U23-asok 81 kilogrammos kategóriájában. Bökfi János 22 éves tanítványa hat jó gyakorlatot mutatott be, az első fogásnemben 98 (ami új egyéni legjobb eredmény), a másodikban 110 kilóig jutott, így összetettben 208 kilogrammal, új egyéni csúccsal diadalmaskodott. Mitykó, aki a tavalyi utánpótlás Eb-n még 71 kg-ban indult és lett bronzérmes szakításban.

–Nagyon szépen összerakta Veronika, így összetettben az eddigi kétszázöt kilós eredménye után új csúcsot ért el a kétszáznyolc kilogrammal – mondta Bökfi János. –  Nem egy véletlen és szerencsés eredményről beszélünk, hanem megharcolt Veronika ezért a sikerért, ez volt az idei fő versenyünk, azért dolgoztunk, hogy mindenképpen érmet szerezzen az Eb-n. A bajnoki cím pedig megkoronázta ezt az esztendőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában