Még ma is álmodik a vébéről

2022.09.15. 10:00

Egyelőre még nem nyit állatorvosi praxist, sportvezetőként dolgozik Baji Balázs

Több illusztris vendége, előadója volt az elmúlt héten Békéscsabán a Békéscsabai Röplabda SE, a Magyar Röplabda Szövetség és Békéscsaba városa által megrendezett 1. Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferenciának. Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó is meghívást kapott. Vele készült interjúnkban arról is beszélt, hogyan dolgozza fel, hogy nem indul a jövő évi atlétikai világbajnokságon.

Gajdács Pál

Fotó: Bencsik Ádám

– Milyen feladatai lesznek a Nemzeti Sportügynökség Zrt. sportszakmai és sportstratégia vezérigazgató helyetteseként? – kérdeztük a fiatal sportvezetőt.
– Számomra nagyon új feladat, ami a tavalyi visszavonulásom után egy iszonyatosan nagy felelősséggel és feladattal járó felkérés Schmidt Ádám sportot felügyelő államtitkár úr részéről. Óriási megtiszteltetés számomra, de szolgálatnak tekintem és megpróbálok neki a lehető legjobban megfelelni. Alapvetően egy új struktúra épül fel az állami sportirányításban. Az államtitkárság háttérintézménye a Nemzeti Sportügynökség Zrt., amely belül a kiemelt hazai rendezésű sporteseményekre rendezéséért felelt. Emellett a Nemzeti Sportközpontok az állami fenntartású sportlétesítmények üzemeltetéséért, fejlesztéséért és karbantartásáért felelt. Ez egészül ki egy sportszakmai és sportstratégiai területtel, aminek a vezetésére engem kértek fel. Ez mindazon operatív, sportszakmai, sportstratégiai feladatot öleli magába, ami a felső vezetői döntéseket megvalósítja és a gyakorlatban elvégzi. Ennek a szabályozása és részletes kidolgozása még folyamatban van, de már most részt veszek olyan nagyon izgalmas munkákban, ami a jövőt meghatározó sportstratégiai, sportszakmai programok kialakításán alapul. Nagyon szerteágazó, elképesztő sok gondolkodást és szakmai egyeztetést igénylő feladat, ami még egyszer mondom, óriási elismerés és nagyon szép feladat.

– Új munkája mellett a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának elnökeként is tevékenykedik. Hogyan tudja ezt a két feladatot összeegyeztetni?
– Az igaz, hogy egyre szaporodnak az elfoglaltságaim és a feladataim, aminek próbálok a lehető legjobban megfelelni és rangsorolni a feladatok fontosságát. Az olimpiai bizottságban vállalt szerepem alapvetően egy társadalmi munka, a sportolói érdekképviseletet, a sportoló szemléletű gondolkodást, igyekszem megvalósítani a MOB-on belül. Lehetőségem adódott a legmagasabb szinten az államigazgatás szintjén is érvényesíteni a sportolói érdekképviseletet, ami nagyon jó, hiszen mégiscsak a sportolókról, az őket érintő döntésekről van szó. Nem egyszerű a kettőt összeegyeztetni, de a feladatok és a hivatások átfedése nagyon hasznos. Próbálom ezt a lehető legjobban érvényesíteni és kihasználni.

– Közeleg a budapesti atlétikai világbajnokság. Tavaly novemberben bejelentette a visszavonulását. Nem fért volna be a sportolói pályafutásába ez a nagy világesemény?
– Nagyon sokat kellett gondolkozni, nem volt egyszerű meghozni ezt a döntést, egyértelműen a hazai világbajnokságon való rajthoz állás lett volna a pályafutásom egyik csúcspontja. Nagyon sokat álmodtam, és fogok is álmodni róla, azonban be kellett ismernem azt, hogy a térdsérülésemet követően már nem tudok olyan színvonalat képviselni, amit magamtól elvárnék, illetve tőlem elvárna a sportszakma. Emiatt döntöttem úgy, hogy akármekkora álomról is legyen szó, így nem szeretném vállalni a versenyzést. Ennek csak akkor lett volna értelme, ha mind a nézőket, mind a szakembereket és atlétikát kompromisszum nélkül ki lehet szolgálni. Erre sajnos már nem voltam készen, ezért úgy döntöttem, hogy elkezdem egy teljesen más területen szolgálni a sportot és az atlétikát. Ez a tevékenység el is kezdődött, vagyis jó ütemben történt a váltás.

– Mekkora jelentősége van annak, hogy egy ekkora világeseményt, mint az atlétikai világbajnokság, Budapesten rendeznek meg?
– Az atlétikai világbajnokság Magyarország valaha rendezett legnagyobb, a világ harmadik legnagyobb sporteseménye lesz, amit közel másfél milliárd ember fog világszerte megnézni. Több mint kétszáz ország sportolói érkeznek majd Budapestre. Elképesztően sok szurkolót, atlétikát kedvelőt vár Magyarország. Ennek megrendezése óriási szakmai feladat és remélhetőleg az atlétika, mint sportág is sokat fog ebből profitálni.

– Öt évvel ezelőtt vehette át az állatorvosi diplomáját. Mikor fér bele az idejébe, hogy valamikor nyit egy állatorvosi praxist?
– Most nyilván nyilván nem fér bele, hogy az állatorvosi hivatásra időt szánjak, hiszen a sport több időt is igénybe venne, mint amennyi rendelkezésre áll, így az állatorvoslás háttérbe szorul, de nem szűntem meg állatorvosként létezni. Hogy mikor fogok valaha is állatokkal foglalkozni, azt még én sem tudom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában