Békéscsaba

2022.09.09. 17:17

Jeles előadók, szaktekintélyek érkeztek a röplabda városába

Hiánypótló és hagyományteremtő céllal rendezték meg pénteken a Békéscsabai Röplabda Akadémián a Röplabdázás Hete keretében az 1. Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferenciát, melyen neves előadókat hallgathattak az ország minden pontjáról nemcsak a röplabda sportágat képviselő szakemberek.

Gajdács Pál

A Békéscsabai RSE kiemelt szerepet vállalt az egyhetes rendezvény megszervezésében, amit a Magyar Röplabda Szövetséggel és Békéscsaba városával együttműködésben szervezte meg.

Már jóval a kezdés előtt óriási volt a nyüzsgés a Békéscsabai Röplabda Akadémián, szép sorban érkeztek az edzők, sőt egy népes delegáció, játékosokkal, szakemberekkel a Vasas Óbudát képviselve, de egy egész csoport érkezett a Békéscsaba 1912 Előre NB II-es csapatának edzői stábjából, Brlázs Gáborral az élen. Felbukkant Szilágyi Viktor, a Békéscsabai Vízilabda Klub korábbi vezetőedzője és a békéscsabai röplabda-csapatot a siker útján elindító, a BRSE-vel háromszor bajnoki címet szerző Kormos Mihály is.

Dr. Baji Balázs, Baran Ádám és Szarvas Péter /Fotók: Bencsik Ádám/

A megnyitón Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke mérföldkőnek nevezte az eseményt a sportág megújításának szempontjából. Hittel, munkával szinte mindent meg lehet valósítani, emlékeztetett, hogy a BRSE bő tíz éve még a megszűnés határán állt, az impozáns röplabda akadémia helyén pedig nemrég még egy kopottas futballpálya volt.

– A konferenciával nem titkoltan szeretnénk hitet és inspirációt adni, és újfent bizonyítani, hogy nincs lehetetlen. Határozott szándékunk az értékteremtés és a kultúraépítés. Széles körű összefogással magasabb szintre tudjuk juttatni ezt a gyönyörű sportágat.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy Békéscsaba mindig is igazi sportváros volt, bár soha nem lehetett elmondani, hogy nagy gazdasági erő segítette volna az egyesületeket. A sportélet azonban mindig aktív volt, jelenleg ötvenhét sportágban ötezerötszáz sportoló van Csabán. Nagyon sok kiemelkedő sportsiker jellemzi a város sporttörténelmét.

 

– A nemzetközi konferenciát messzemenően üdvözlöm. Látom, hogy a sport manapság nemcsak időtöltés, szakma, hanem tudomány is. A sportnak rettenetesen erős a kapcsolata a tudomány különböző válfajaival.

A békéscsabaiak büszkesége, Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. sportszakmai és sportstratégia vezérigazgató helyettese elmondta, büszkeség tölti el, hogy ennek hiánypótló eseménynek, a szülővárosa ad otthont.

Dr. Baji Balázs

– Hazánk versenysportja csodálatos sikereket ért el a múltban és ér el a jelenben is, de mindig keresni kell a fejlődés lehetőségét.

– A röplabdában kiváló és példaértékű munka folyik, ez látszik a békéscsabai, de a többi egyesületnél is és az országos szövetségben is. Jó példa a női válogatott, amely két mérkőzéssel a selejtező vége előtt kivívta az Eb-részvételt. Ehhez szívből gratulálok innen is!

Az előadások után a nap szaktekintélyek részvételével kerekasztal beszélgetéssel zárult.

A hazai röplabdázás történetében egyedülálló eseményre számos hazai és külföldi szaktekintély érkezett Békéscsabára. Délelőtt Dr. Sáfár László a Nemzeti Sportügynökség projektigazgatója az állami sportakadémiákról beszélt. 

Dr. Sáfár Sándor projektigazgató

Ezután Rátgéber László, a Rátgéber Akadémia igazgatója, egyetemi docens előadását hallgathatták meg. A magyar röplabdázás stratégiájáról Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára szólt. Délután Daniele Santarelli, az Imoco Volley Conegliano BL-győztes vezetőedzője, a szerb női válogatott szövetségi kapitánya az edzősködés, mint életformáról tartott színvonalas videós bejelentkezésen keresztül.

Kormos Mihály

Egy régi ismerős

Az edzők tömegében régi ismerőst, Kormos Mihályt, a BRSE korábbi sikeredzőjét is felfedeztük.

– Ez a konferencia egy nagyon nagy lehetőség, két évtizede erre várunk edzők, hogy ehhez hasonló konferenciák legyenek Magyarországon, ide jöjjenek a világ legjobb edzői, és tanulhassunk tőlük – mondta a szakember. 

– Örömmel érkeztem ide, hiszen jó előadók lesznek. És jó ilyenkor azokkal az edzőkkel találkozni, akiket tényleg érdekli a röplabda sorsa, akik itt vannak, azok azért jöttek, mert tényleg szeretnének előrébb lépni. Minden előadó és téma nagyon érdekel, így a kondicionális felkészítéssel kapcsolatos rész rettentően érdekel bennünket, hiszen mi Balatonfüreden a Szent Benedek Röplabda Akadémián szeretnénk még előrébb lépni. Behozni az újat, a jót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában