Év sportolói

2021.12.29. 15:11

A 2021-es év kiemelkedő Békés megyei sporteseményei – 3. rész

Amíg 2020-ban a pandémia miatt egyáltalán nem indulhattak nemzetközi versenyen a sportolók, addig – bár a vírus több hullámban is támadta a világot – egy évvel később már, ha nem is minden felnőtt és korosztályos versenyt (így egy év csúszással a csúcseseményt, a tokiói olimpiát is), de megrendezhettek a nemzetközi szövetségek. Összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – a 2021-es nemzetközi eseményeken és az országos bajnokságokon elért eredményeket vettük sorra.

A Swietelsky-Békéscsaba két sorozatban is ezüstérmes lett 2021-ben, az új bajnokságban pedig az élen áll /Archív fotó: Imre György/

KOSÁRLABDA

Az Omnia Pub&Food Békés (edző: Balog Vilmos, Balog Lajos) férficsapata 8. helyen fejezte be az NB I. B Zöld csoportjában a 2020–21-es bajnokságot. A 2021–22-es szezon őszi kiírása után a 9. helyen áll. Labdarúgás A Békéscsaba 1912 Előre labdarúgócsapata 15. helyen végzett a 2020–21-es NB II.-es bajnokságban. A 2021–22-es NB II.-es pontvadászat őszi szezonja után a 13. helyen áll. MotorsportA békéscsabai Faragó Zalán 3. helyen zárta a felnőttek mezőnyében a dragbike magyar bajnokságot. Az orosházi Zanócz Noel bronzérmes lett a görögországi világbajnokságon, és részt vett az Európa-bajnokság küzdelmeiben is. Emellett öt nemzet bajnokának vallhatja magát, győzött a szlovén, az osztrák, a magyar, az olasz és a horvát bajnokságban is.

RÖPLABDA

A Békéscsabai RSE (vezetőedző: Tóth Gábor) női csapata a legjobb 8 közé jutásért búcsúzott a CEV-kupa 2020–21-es kiírásában. A továbbjutás egy mérkőzésen dőlt el idegenben, a csabaiakat az olasz Saugella Monza búcsúztatta el. A BRSE az Extraligában és a Magyar Kupában is ezüstérmes lett a 2020–21-es szezonban, előbbiben a döntőt a pandémia miatt a Nyíregyháza ellen nem játszották le. Az Extraliga 2021–22-es kiírásában veretlenül az első helyen zárta az alapszakasz első fordulóját, a Magyar Kupában pedig bejutott a legjobb négy közé. A CEV-kupában a 16 közé jutásért vérzett el a lengyel ŁKS Commercecon Łódź ellen. Pekárik Eszter tagja volt az Európa-bajnokságon szerepelt és a 16. helyet megszerző nemzeti csapatnak. A Békéscsabai RSE-t is képviselve Nánási Zoé, Tóth Sára és Tuska Brigitta is résztvevője volt a magyar–szlovák rendezésű U16-os Európa-bajnokságnak. A magyar válogatott a 7. helyen zárt. SakkA békéscsabai Erdős Viktor nemzetközi nagymester is szereplője volt a hibrid sakk-Európa-bajnokságnak és a Szocsiban megrendezett világkupának. Utóbbin a 2. forduló rájátszásában fejezte be a viadalt. Az Izlandon megtartott 21. Európa-bajnokságon 7. lett. Erdős a válogatottal 16. lett a szlovéniai csapat-Eb-n.

SPORTLÖVÉSZET

A szarvasi Sutyinszki István stabilan tagja volt a magyar Hunter Filed Target (HFT) válogatottnak. HFT-ben kivívta a szlovákiai vb-részvétel jogát. A kiváló lövő a magyar csapattal megszerezte az aranyérmet. Az egyéni versenyben 22. lett.

STRANDBIRKÓZÁS

Bajnok lett összetettben a szarvasi Hajduch Nándor az U18-as korosztály országos bajnokságán, mint ahogyan az orosházi Páli Mirella is. Hajduch ezüstérmes lett a serdülő-világbajnokságon.

STRANDRÖPLABDA

Az Erdős Dalma, Hermeczi Bernadett (edző: Nacsa Gábor) békéscsabai páros nyerte az U16-os korosztály országos bajnokságát.

SÚLYEMELÉS

Mitykó Veronika (edző: Bökfi János), a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sport Egyesület versenyzője 71 kg-ban részt vett a moszkvai Európa-bajnokságon, aki szakításban új országos csúccsal a 4. helyen, lökésben a 9. helyen végzett. Mitykó összetettben csoportjában a legjobbnak bizonyult a taskenti junior-világbajnokságon. Veronika szakításban 3., lökésben 4. lett a finnországi Eb-n. A serdülőknél Fekécs Noel és Fekécs Gergő, az ifiknél Fekécs Szilárd (edző: Balog János) is bajnoki címet szerzett a felnőtt, valamint az utánpótlás országos bajnokságon a Békési TE emelői közül. A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE versenyzői közül a serdülőknél Garamvölgyi Kasszandra és Mórocz Noémi, az ifjúságiaknál Garamvölgyi Agamemnon örülhetett a bajnoki aranynak. Garamvölgyi Kasszandra összetettben 5. lett a 15 évesek lengyelországi Európa-bajnokságán. Ugyanezen a versenyen a békési Fekécs Gergő (szintén az U15-ben) összetettben 8., klubtársa, Nagy Zsolt összetett eredmény nélkül zárt. A 17 éveseknél a békési Fekécs Szilárd összetettben 8. Utóbbi ott lehetett a dzsiddai ifjúsági vébén, ahol az 5. helyen végzett. Ugyanő megnyerte a junior ob-t.

TEKE

A Gyulai SE-DIG BUILD csapata a 4. helyen végzett az NB I.-es bajnokság Keleti csoportjában a 2020–21-es kiírásban. A 2021–22-es NB I.-es bajnokság őszi felvonását követően az igen előkelő 3. helyen áll a fürdővárosi tekés csapat.

TORNA

A Torna Club Békéscsaba versenyzői közül Szujó Hanna (edző: Draskóczy Imre) nyerte a talajt a szer országos bajnokságon. Hanna döntőbe jutott talajon a várnai Challenge Világkupán, amely élete első ilyen jellegű nemzetközi versenye volt, s ha már ott volt, akkor meg is nyerte. Az eszéki világkupán három szeren is döntőbe jutott, ugrásban 6., talajon 7., gerendán 8. lett. Kiszely-Horváth Anitát és Abdullah Darya Rebazt a serdülők, Czupper Naomit (edző: Mitykó Bianka Szabina és Vastag Levente) a gyermek haladó korosztályban választották ki a válogatottkeretbe. Hatodik helyen zárt az országos bajnokságon a TC Békéscsaba Szabó Mónika, Szujó Hanna, Kiszely-Horváth Anita, Potocska Polla, Abdullah Darya Rebaz összeállítású csapata. Abdullah Darya Rebaz egyéni összetettben első lett az utánpótlás országos bajnokságon.

ÚSZÁS

Veres Laura (Gyulai Várfürdő, edző: Tóth András) felnőtt országos bajnok lett a 200 m-es gyorsúszásban. Ugyanebben számban nyert a junior ob-n is. A gyulai úszó ott lehetett a budapesti Európa-bajnokságon. A 200 m-es gyorsúszásban a középdöntőben az 5., összesítésben 10. lett. A 4x200 m-es gyorsváltóban a (Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Fábián Fanni, Veres Laura) csapat a szenzációs ezüstérmet érő helyen zárt. A 4×200-as mixed gyorsváltó (Holló Balázs, Zombori Gábor, Veres Laura, Fábián Fanni) tagjaként 6. lett az Eb-n. A 4x200 m-es gyorsváltó (Veres Laura, Fábián Bettina, Nyirádi Réka, Pádár Nikoletta) aranyérmes lett a római junior-Eb-n. A 200 m-es gyorsúszásban a 4. helyen csapott célba. Veres a tokiói olimpián 7. lett a 4x200-as váltó (Veres, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka) tagjaként.

VÍVÁS

A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia Galli Zsolt vezetőedző által felkészített fiataljai közül Keszthelyi Zsombor és Dékány Kinga a junior-világbajnoki, a mindössze 15 éves Gachályi Gréta a kadett-Európa-bajnoki részvételt harcolta ki, de a pandémia miatt mindkét eseményt törölték. Gachályi Gréta a serdülők korosztályában aranyérmes lett az Olimpici országos bajnokságon. A kadettválogatottal aranyérmes lett az Európai­ Kadett Körversenyen. Gachályi Gréta egyéniben, és Szabó Réka, Dékány Kinga, valamint a 16 esztendős Kovács Emese társaságában csapatban bronzérmes lett a felnőtt országos bajnokságon. Ugyanitt bronzos Szarvas Zsolt (edző: Medgyesi István) is, a kerekes-székesek kategóriájában.

Cikksorozatunk első részét itt, második részét itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában