Év sportolói

2021.12.27. 07:35

A 2021-es év kiemelkedő Békés megyei sporteseményei – 1. rész

Amíg 2020-ban a pandémia miatt egyáltalán nem indulhattak nemzetközi versenyen a sportolók, addig – bár a vírus több hullámban is támadta a világot – egy évvel később már, ha nem is minden felnőtt- és korosztályos versenyt (így egy év csúszással a csúcseseményt, a tokiói olimpiát is), de megrendezhettek a nemzetközi szövetségek. Összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – a 2021-es nemzetközi eseményeken és az országos bajnokságokon elért eredményeket vettük sorra.

G. P.

A fi atal dzsúdós, Özbas Szofi (jobbra) tatamira lépett az olimpián is /Archív fotó: Magyar Nemzet/

AKROBATIKUS MOTOROZÁS

A szarvasi Podani Milán a MAMSZ stunt riding országos bajnokság összetett versenyének divízió I. kategóriájában második helyezést ért el.

ASZTALITENISZ

A HED-LAND Mezőberényi SE férficsapata 5. helyen végzett a férfi Extraliga 2020–21-es

bajnokságában. Az ASE Orosháza női csapata a hatodik lett a női Extraligában. A Békési TE női csapata 2. helyen fejezte be a küzdelmeket az NB I.-ben, és feljutott az Extraligába. A klub NB I.-es vegyes csapata 5. lett. Szántosi Dávid (Szarvasi Körös ASE, edző: Fest Attila) tagja volt a varasdi serdülő-Eb-n szerepelt csapatnak, amely a 11–12. helyen zárt. Párosban Lei Balázzsal az oldalán az 5–8. helyen, egyéniben a 9–16. helyen végzett. A szarvasi fiatal a portugáliai utánpótlás világbajnokságon fiú párosban az U15-ös korosztályban ötödik lett a belga Closettel.

ATLÉTIKA

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club eredményei. Kovács Barbara (edző: Tóth Sándor) győzött a fedett pályás országos bajnokság 3000 m-es gyaloglószámában. Barbara 20 km-en esélyeshez méltóan győzött a békéscsabai ob-n. A második olimpiáján induló Kovács Barbara a riói helyezéséhez képest 12 helyet javítva a 46. pozíciót jegyezte Tokióban. A serdülők 5, illetve 8 km-es távján Kovács Alexandra és Bor Benjámin a bajnok (a két gyalogló felkészítője: Urbanikné Rosza Mária). Az U18-as fedett országos bajnokságon az 5000 m-es gyaloglásban bajnok Vadász Ágoston (edző: Urbanikné Rosza Mária). Az U18-as országos bajnokságon Hrabovszki Balázs (edző: Adorján László) 60 méter gáton, Baukó Petra (edző: Solticz Kálmán) súlylökésben nyert bajnoki címet. Hrabovszki Balázs nyerte a szabadtéri összetett bajnokságot. A gyalogló Zahorán Petra (edző: Tóth Sándor) 10 ezer méteren részt vett a kenyai junior-világbajnokságon, ahol a 16. helyen zárt. Karsai Gábor (edző: Tóth Sándor) aranyérmes lett az ifjúságiak között a mezeifutó-bajnokság 6000 m-es távján. Bajnok a Békéscsabai AC ificsapata (Karsai Gábor, Zahorán Milán, Körömi János) is. Nadj Levente a bulgáriai felnőttcsapat Eb-n a 4x400 m-es váltó tagjaként indult, ám négyesüket kizárták. Nadj Levente a klubtárs Steigerwald Ernővel a magyar válogatottat erősítve versenyzett a tallini U20- as kontinensbajnokságon. Nadj a 400 méteres síkfutásban 5. lett, Steigerwald a középdöntőig jutott, ahol 7. lett. Mindketten futottak a 4x400 méteres váltó fináléjában is, a kvartett végül a 7. helyen zárt. Zahorán Milán (edző: Tóth Sándor) aranyérmes lett az ifjúsági ob 1500 m-es futószámában, győzött Hrabovszki Balázs 110 m gáton és súlylökésben Baukó Petra is. Az U16-os országos bajnokságon Kis Petra Sára (800 és 1500 m), Kovács Alexandra (3000 m-es gyaloglás) és Bor Benjámin (5000 m-es gyaloglás) is aranyérmes lett.

A Kaliforniában, San Francisco egyetemén tanuló Novák Natália (edző: Tóth Sándor) a 800 és az 1500 m-es távon is bejutott az atléták NCCA Division II. Outdoor Track&Field National Championship elnevezésű összamerikai bajnokságára, ahol 1500 m-en a 8. helyen ért célba. Márton Anita (edző: Eperjesi László) aranyérmes lett fő számában, a súlylökésben a sportág szabadtéri országos bajnokságán. Anita London és Rio után a harmadik olimpiáján vett részt Tokióban, ahol súlylökésben nem jutott döntőbe, a 21. helyen végzett. Zétényi Szvetlána nyerte a 24 órás ultrafutó országos bajnokságot (edző: Maráz Zsuzsanna). A békéscsabai ultrafutó teljesítette a 246 kilométeres Sparthatlont is.

BIRKÓZÁS

Szél Anna (Orosházi Spartacus BK, edző: Ritter Diletta, Páli Sándor) ezüstérmes lett a dortmundi junior-Eb-n, korosztályos vébén az 5. helyen végzett. A belgrádi U23-as vébén a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Anna megnyerte az orosházi felnőtt és a junior ob-t is. Tóth Patrik és Hajduch

Nándor (Szarvasi Birkózó Egyesület, edző: Sükösd Attila) is meghívást kapott a kadettválogatottba. Hajduch Nándor résztvevő volt a bulgáriai kadett-Eb-n, ahol a nyolcaddöntőben zárt. Tóth Patrik kivívta a budapesti világbajnokságon való részvételt is, ahol a negyeddöntőbe jutott. Rácz Richárd (Orosházi Spartacus BK) szőnyegre lépett a szkopjei U23-as Eb-n, de nem jutott tovább a selejtezőből. Rácz Richárd megnyerte a felnőtt országos bajnokságot . Az Orosházi Spartacus BK versenyzői közül Szűcs Leticia 5. lett a szófiai serdülő-Eb-n.

BÚVÁRÚSZÁS

Károlyi Csilla 3. lett a 4x200 m-es felszíni váltó tagjaként a tomszki uszonyos úszó világbajnokságon. Az orosházi sportoló a 4x100 m-es váltóban 4. lett.

CSELGÁNCS

A 63 kg-os súlycsoportban versenyző Özbas Szofi, a Békés Megyei Kano Judo SE válogatottja (edző: Gyáni János) a grúziai Grand Slamversenyen 63 kg-ban 5. lett, a felnőtt-világbajnokságon a hetedik helyen végzett. Szofi bronzérmet nyert a budapesti U23-as kontinensbajnokságon. A 19 éves dzsúdós kilencedik lett a tokiói olimpián. Özbas Szofi egyéniben és a magyar csapat tagjaként is 5. helyen fejezte be az olaszországi junior-világbajnokságot. Szofi aranyérmes lett a felnőtt országos bajnokságon. A Békés Megyei Kano Judo SE versenyzői közül Szentandrászki Gréta aranyérmes lett az ifjúsági országos bajnokságon. Sóczó Rebeka az U23-as ob-n szerezte meg az első helyet. Perecz Márk a serdülőknél győzött az ob-n.

ERŐEMELÉS-FEKVENYOMÁS

Litvániában két aranyérmet nyert a masters világbajnokságon Cserna János (Marvel Team, Vésztő), aki az év fekvenyomója lett, és az idén minden hazai versenyt megnyert az open és masters kategóriában. Balog Nátán, a vésztői Marvel Team versenyője megvédte címét a RAW fekvenyomó magyar bajnokságon. Balog bronzérmes lett a vilniusi fekvenyomóvébén. A vésztői Marvel Team SE-t képviselő Bécsi Barbara aranyérmes lett a RAW ereőmelő ob-n. Tóth László (Marvel Team) 4. lett a vilniusi fekvenyomó-vb-n. Zsinórban tizenkettedik alkalommal országos fekvenyomócsapatbajnok a vésztői Marvel Team. Az Orosházi Toldi SE versenyzői közül Lovas Mónika egymás után ötödször zsebelte be a magyar bajnoki címet a RAW erőemelő országos bajnokságon. Szabó Ágnes aranyérmes lett a litvániai világbajnokságon, és győzött a RAW fekvenyomó magyar bajnokságon is. Ugyanezen a versenyen az ifiknél győzött Szabó klubtársa, Bálint Patrik. Kovács-Györkös Melánia (Orosházi Toldi SE, edző: Szabó Ágnes) két-két ezüst- és bronzéremmel tért haza a nagyváradi juniorvébéről. Az orosházi erőemelő és fekvenyomó EQ (ruhás) korosztályos ob-n a Toldi SE aranyérmesei: Kovács-Györkös Melánia, Schneider Erzsébet, Lovas Mónika, Szabó Ágnes, Bálint Patrik, Varsányi Vajk.

ÍJÁSZAT

Forgács Luca és Soltész Leila (mindkettő Kerecsényi László ÍE, Gyula) a kadetteknél megnyerte a történelmi országos bajnokságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában