békés megye

2021.07.23. 06:55

A tokiói olimpia nem csak a nagy teljesítményekről, az érmekről szól

A történelem legfurcsább, legkülönlegesebb nyári olimpiája kezdődik el pénteken Tokióban, ahol 57 év után rendeznek ismét ötkarikás játékokat. Némi bizonytalansággal, de a versenyre felkészülten utaztak, utaznak ki a Békés megyei olimpikonok.

Gajdács Pál, Verasztó Lajos

20200626 Békéscsaba Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Kopp Kupa Nyílt Országos Atlétikai felkészítő verseny, Dél - alföldi Dobó Versenysorozat - békéscsabai állomás képen: Eperjesi László edző, Márton Anita súlylökő

Fotó: Imre György

A cselgáncsozó Özbas Szofi, a Békés Megyei Kano Judo SE versenyzője és az úszó Veres Laura, a Gyulai Várfürdő képviseletében, Japánban tartózkodik, a Békéscsabai AC két olimpikonja, a súlylökő Márton Anita és a gyalogló Kovács Barbara július 28-án kisebb atlétikai csoporttal kel útra.

– Ezen a héten kezdtük el az igazi formaidőzítést, miközben visszavettünk a terhelésből. Kevesebb lökéssel már az eredményre megyünk rá, súlyemelésben pedig az erő szinten tartása a cél – mondta a riói olimpia bronzérmese.

S hogy hol is tart most Márton Anita?

– Tizenhét méter körül, fölött löktem a napokban. A terv az Tokióban, hogy tizennyolc méter körüli eredményt érjek el. Rióban 17,70 méterrel be lehetett kerülni a döntőbe. Kérdés persze, hogy milyen lesz a mezőny, kinek hogyan sikerült a felkészülés. A tapasztalat az, hogy a versenyen az fog dönteni, hogy ki milyen napot fog ki. Rióban nekem nagyon jó napom volt (19,87méteres országos csúccsal szerezte meg a bronzérmet – a szerző), a kínai Kung Li-csiaónak nem annyira, pedig 20 méterre is képes volt.

A békéscsabai súlylökő, Márton Anita célja a fináléba jutás Tokióban

Anita áprilisban egy térdműtéten esett át, a meniszkusz elszakadt, és a térdkalácsba kunkorodott.

– Az első héten tehermentesíteni kellett a lábamat, majd gyógytornával visszaerősíteni. Mindent meg tudok csinálni, egyedül a sebességem nem olyan, mint kellene – jegyezte meg a 32 éves klasszis, aki a céljait illetően így fogalmazott:

– Próbálom ebből a helyzetből a lehető legtöbbet kihozni. Nem olyan célokkal vágok neki, mint amit tavaly télen elképzeltem, a finálé jó eredmény lenne. Új kihívás, de örülök, hogy ismét olimpián képviselhetem Magyarországot és Békéscsabát.

Anita szerint furcsa lesz ez az olimpia, hiszen például az étkezést is szigorú szabályok közé szorították a szervezők.

– Minden ülőhelyet plexilapokkal választanak el a szomszédos és szemközti helyektől. Már a kiutazás előtt két tesztet – egy 96, majd egy 72 órásat – kell elvégezni, majd a megérkezés után a reptéren, azután az olimpiai faluban, és hat órával a verseny előtt is tesztelés vár a sportolókra. Furcsa, hogy a majd hetvenezres stadionban nem lesznek nézők, bár a sportágon belül mozgók ott lehetnek, de kiabálni, énekelni nem lehet, csak tapsolni. Ezzel nem tudunk mit csinálni, ehhez a helyzethez alkalmazkodnunk kell.

Jó hír, hogy az áprilisban a kalapácsvető kidobó ketrec javítása közben leeső és súlyos boka-, sípcsont- és saroksérülést szenvedő id. Eperjesi László elkísérheti tanítványát Tokióba.

– Egyre javul az állapotom, most már csak egy mankóval járok – mondta a szakember. – Anita január 31-én adott életet a gyermekének, áprilisban kezdett újra edzeni, közben sérülése miatt két hét kiesett, egyszóval nagyon rövid volt az időnk, amit azonban hasznosan használtunk fel. Fizikailag jó állapotba került, még a technikával akadnak problémák. Ám ez olyan, hogy sokszor egy csettintésre ráérez a helyes mozdulatra. A jövő pénteki selejtezőig még van egy kis időnk.

A gyulai Veres Laura a célban /Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd/

Az edző szerint a mezőny tovább erősödött az utóbbi időszakban feltűnt amerikaiakkal, akik a válogatón 20 métereket löktek. Az új-zélandi Valerie Adams is jól tért vissza, és ott van még a fedett Eb-n bajnok portugál Auriol Dongmo.

– A fiatal amerikaiaknak azonban még nincs vébéről, olimpiáról akkora tapasztalatuk, mint mondjuk Anitának.

A csabaiak másik büszkeségét, az olimpián a 20 kilométeres gyaloglásban induló Kovács Barbarát a romániai Aranyosfőn értük el, aki három hétig készül a hegyekben.

– Nem panaszkodhatom, hiszen jól ment minden. Az időjárás az otthonihoz képest sokkal elviselhetőbb, még a legmelegebb napokon is csak huszonhét fok volt – adott helyzetképet az utolsó simításokról a 28. születésnapját két nappal a kiutazás előtt, július 26-án betöltő gyalogló. – Sajnos csütörtökön haza kellett jönnöm, hogy a tokiói út előtt elvégezhessék a 96 és a 72 órás teszteket. Halljuk, olvassuk a híreket, hogy milyen szabályokat kell majd betartanunk, hogy minden egyes nap tesztelés vár ránk, és csak evés, edzés, versenyzés és alvás közben lehet levenni a maszkot, folyamatosan ellenőriznünk kell a testhőmérsékletünket, az adatokat egy applikációba feltöltve kell elérhetővé tenni.

A versenyeket nem Tokióban, hanem Szapporóban rendezik augusztus 6-án, nyílt pályán, vagyis akár még szurkolói biztatásban is részesülhetnek.

– A japánok nem szeretik a szabályokat megszegni, biztos vagyok benne, hogy egyetlen nézőt sem engednek a helyszínre – fűzte hozzá Kovács Barbara, aki szeretné méltóképpen képviselni az országot.

– Tavasszal háromszor mentem 1:33-as időt, Tokióban egyéni csúcsot szeretnék gyalogolni – jelölte ki magának a célt a békéscsabai gyalogló. Barbara legjobb ideje 1:32:45, amit négy éve a londoni világbajnokságon teljesített.

Tóth Sándor mesteredző, Barbara edzője itthonról követi tanítványa szereplését.

– Folyamatos tesztelésen kell átesnie, és egyéb bürokratikus követelményeknek megfelelnie, miközben készen kell állni a versenyzésre is – jegyezte meg a szakember, aki szerint hasznos napokat töltöttek Aranyosfőn.

– Az első héten akklimatizálódni kellett, a második hét volt a legkeményebb, napi két edzéssel nagyon sok munkát elvégeztünk. Barbara nagyon jó formában van, hozta az eredményeket, és kemény felkészülés után Tokióban sem fog szégyent vallani, elérheti az egyéni legjobbját – bizakodott Tóth Sándor.

A magyar cselgáncssport egyik nagy ígérete, a Békés Megyei Kano Judo SE 19 éves junior világ- és Európa-bajnok dzsúdósa, a 63 kg-os Özbas Szofi már Tokióban várja, hogy kedden tatamira lépjen.

Még az elutazása előtt elmondta a fiatal sportoló, hogy számára hasznos volt, hogy egy évvel később, 2021-ben rendezik meg a nyári olimpiát.

– Nekem abszolút jót tett az egyéves halasztás, nem hátrányként éltem meg. Tudom, hogy sok sportolónak ez nehézséget okozott, plusz egy évet kaptak, és azt kellett beosztaniuk, de én mivel még fiatal vagyok, úgy érzem, hogy sokat fejlődtem az elmúlt évben, illetve kaptam még egy esztendőt, hogy bebiztosítsam a kvótámat – mondta a tehetséges cselgáncsozó.

Kovács Barbara gyalogló

Az olimpiai tervekről így fogalmazott Özbas Szofi.

– Számomra egy dolog fontos igazán, hogy jó érzéssel keljek fel a versenynap reggelén, a saját ritmusomnak megfelelően végigcsináljam a bemelegítést, és fejben ideális állapotban legyek ott a legfontosabb pillanatban. Ha ezt sikerül elérnem, és a meccseken a legjobbamat tudom nyújtani, én elégedett leszek. A legfőbb célom, hogy az olimpiát is élvezzem, illetve hogy az itt megszerzett tapasztalatokból tudjam majd a jövőmet építeni.

A két olimpián járt Gyáni János, a Békés Megyei Kano Judo SE elnöke, aki Szofi Békéscsabai edzéseit irányítja, a következőket mondta.

– Nagyon örülünk annak, és büszkék vagyunk rá, hogy Szofi ilyen fiatalon kivívta az olimpiai indulás jogát. A kiutazás előtt Dunavarsányban, az edzőtáborban dolgozott együtt a válogatott tagjaival, ám volt egy kisebb sérülése, a térde bevizesedett, amit sikerült orvosolni. Harmincketten lépnek tatamira Tokióban a 63 kg-ban, és egyenes kieséses a verseny a legjobb nyolcig. Sok függ a sorsolástól, én bízom abban, hogy sikerül neki mérkőzést nyernie, és abban az esetben akár eljuthat a legjobb nyolc közé, ahogy az idei budapesti világbajnokságon is tette. Toncs Péter, a válogatott edzője lesz majd kint mellette az olimpián. Szofi a következő olimpián lesz ideális korban, és nekem az a titkos vágyam, hogy 2024-ben két csabai cselgáncsozó is ott legyen az ötkarikás játékokon.

Özbas Szofi (szemben) célja a helytállás /Fotó: NS/Tumbász Hédi/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában