lovassport

2021.03.07. 08:58

Hetvenkedik a lovasolimpikon Göttler Vilmos

A lovassportban jártas, ­tájékozott embereknek ­bizonyára nem kell bemutatnunk Göttler Vilmost. A békéscsabai születésű, orosházi igazolt lovas napjainkban is aktív sportember. 1992-ben ott volt a barcelonai olimpián egyedüli díjugratóként. Idén lesz 70 éves. Igaz, már nagyon régen nem Békés megyében él, de még mindig a lovak határozzák meg tevékeny mindennapjait. S hogy ez miért éppen most jutott eszünkbe? Mert az 1991-es lapszámokban, vagyis 30 éve a sportember neve, a sportrovatok mindennapos szereplője volt. Ahol ő elindult Kemállal, ott a nyakukba akasztott arany lett a jutalmuk. 1992-ben pedig az olimpiai szereplés.

Csete Ilona

Hajdan az Orosházi Dózsa Termelőszövetkezetnek volt igazolt sportolója, lovasa Göttler Vilmos. Harminc éve arról is cikkeztünk, hogy az Unyban megrendezett ugrólovasok derbije az orosházi Göttler Vilmosnak kimagasló sikereket hozott – minden alkalommal övé lett a nagydíj, hol Klárika, hol Kemál nyergében győzte le a teljes hazai és külföldi konkurenciát. A Dózsa Tsz lovasa akkor maga se hitt ebben, ám ennek ellenére sikerült az óriási bravúr. Hasonló szép sikerekről időről időre beszámolt a megye napilapja, majd beharangoztuk, hogy Göttler ott lesz Barcelonában:

„Nemzetközi díjugrató versenyt rendeztek a napokban a bajor fővárosban, Münchenben. A viadalon rajthoz álltak a magyar válogatott tagjai is, köztük az orosházi Göttler Vilmos és a mezőhegyesi Szász Attila. A magyarok számára rosszul sikerült az olimpiai válogatóverseny: az öttagú együttesből­ egyedül Göttler ­Vilmos nyújtott megfelelő teljesítményt, a sérülése után ­egyre jobb formát mutató Kemál nyergében. Az orosháziak kiváló lovasa a nagydíjban 15. lett az erős, ­nemzetközi mezőnyben. A hazaérkezés után a szakvezetők úgy döntöttek, hogy díjugratás­ban nem ­indul magyar ­csapat az olimpián­, az egyéni­ ­versenyben pedig egyedül Göttler Vilmos képviseli ­hazánkat Barcelonában­.”

Göttler Vilmos máig aktív életet él, a lovakról való gondoskodás kitölti a mindennapjait /Fotó: BMH/

Mi lett vele? Mit csinál a Békés megyéhez máig kötődő – Békés Megye Sportjáért kitüntetés büszke tulajdonosa – lovasolimpikon napjainkban? Abban biztosak voltunk, a lovaktól azóta se vált meg. Micsoda véletlen: telefonhívásunkat egy lovaspályán fogadta.

Göttler Vilmos neve mellé sok helyen azt írják: lovasedző, aki lovak kiképzését is vállalja. Az idén 70. születésnapjára készülő sportolót egy páratlan természeti szépségű helyen, a Gödöllő és Isaszeg közötti Ilka majorban értük utol: – Itt a völgyben mindenki foglalkozik lovakkal. Nekem is van otthon három, igaz, jobbára az unokák kedvenc időtöltése a lovaglás. Szeretünk itt élni, nagyon jó, összetartó a társaság, ráadásul a lovak is erősítik ezt a köteléket – mutatta be lakóhelyét a máig aktív díjugrató, a hétvégi versenyek rendszeres résztvevője. Göttler Vilmos edző, vannak tanítványai a környékről, és lókiképző, akire, mint hozzáértő, megbízható szakemberre, sokan bízzák rá négylábú kedvencüket.

– Díjugratásra szakosodtam, ezt szeretem csinálni. Most is van nálam egy békéscsabai lótulajdonos állata, a versenyeken remekül teljesít – mesélt munkájáról a nyugdíjas, aki nem a szokásos, lelassult, pihenős életet éli. Ott van hétvégente a Budapesti Nemzeti Lovardában rendezett versenyeken – mint versenyző!

– Régi, lovas barátokkal ott találkozom, ők Békéscsabáról, Mezőhegyesről, Orosházáról érkeznek. Velük tartom a kapcsolatot. A szüleim már nem élnek. Hozzájuk haza, a temetőbe látogatok el évente – tette hozzá.

Lovai Kemál és Klárika utódai

Göttler Vilmos méltó képviselője a nagy múltú Békés megyei lovassportnak. 1983-ban az Orosházi Új Élet Tsz., majd 1984-től az Orosházi Dózsa Tsz. ménesében lovagolt, és a lovak tenyésztését is irányította. Háromszoros magyar bajnok, 1989-ben és 1990-ben Klárika, 1992-ben Kemál 36 nevű lovával. 1991-ben a Közép-Európai Világkupa győztese. Ezen eredménye alapján kvalifikálta magát a barcelonai olimpiára. Göttler Vilmosnak díjugratásban nagyon sokáig társa volt az orosházi tenyésztésű Klárika és a kiváló adottságokkal rendelkező, mezőhegyesi születésű állami mén, Kemál 36 (apja az a Kemál, amit Széplaki Pál lovagolt a müncheni olimpián). Lovai az ő utódaik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában