kajak-kenu

2020.09.18. 16:33

Szarvasi diadal született az ORV-n

Az U15-U18-as korosztályok legjobbjaival csütörtöktől-vasárnapig zajlott a kajak-kenusok idei egyetlen utánpótlás gyorsasági világeseménye, a szegedi Olimpiai Reménységek Versenye, melyre 22 országból érkeztek sportolók. A szervezők összesen 129 futamot bonyolítottak le a négy nap során és 74 számban osztottak érmeket.

G. P.

Az első napon kajak és kenu egyes 1000 méteren, valamint a 18 évesek fiúknál K-2 1000 méteren rendeztek számokat és minden magyar egység közvetlenül a döntőbe jutott. Közöttük volt az U18-asoknál érintett gyomaendrődi Fodor Bence is, aki a pénteki fináléban 8. helyen ért célba.

A győzelmet szolnoki páros társa, Tamási Zsombor szerezte meg, akivel csütörtökön K-2 1000 méteren is fináléba jutott. Az egyik legfőbb ellenfelük éppen a lágymányosi Majoros Mátyás és a szarvasi Nyerges Áron által alkotott másik magyar hajó volt, amely magasan a legjobb időt repesztve került döntőbe. Ezek alapján ők ketten a pénteki fináléban is favoritnak számítottak, amit sikerült igazolniuk. Jól jöttek ki a rajtból és már 250 méternél fél hajóhosszal a mezőny előtt jártak.

A táv középső felében egyenletes, jó tempóval tovább növelték az előnyüket, így az utolsó negyed kilométerre már csak az maradt nyitott kérdés, hogy mekkora fórral haladnak át a célvonalon. A második helyezett cseh páros 2 és fél másodpercet kapott tőlük, Fodor Bencéék viszont nem értek célba.

Nyerges Áron (hátul), Majoros Mátyás kettős a pénteki verseny győztese /Fotó: MKKSZ/

– Nagyon jó pályát tudtunk menni, végig vezettünk, a tervek szerint alakult minden – nyilatkozta a célban Nyerges Áron, akit édesapja, Nyerges Attila készített fel, míg páros társa edzője, Bauer Gyula.

A 15-16 éves lányoknál 1000 méteren nyomban a pénteki döntőben találta magát az öt benevezett páros. A résztvevők között volt a KSI-Gyomaendrőd két kiválósága, Fodor Napsugár és Sági Aliz is, akik a győztes magyar egység és egy ukrán duó mögött harmadik helyen végeztek.

Szombaton az 500 méteres számokat rendezték, az U18-asoknál két, részben Békés megyei duóért is szoríthattunk. A KSI-Gyomaendrőd versenyzője, a Kovács Gábor által felkészített Fodor Bence a szolnoki Tamási Zsomborral a délelőtti előfutamot még az 5. helyen zárta, míg az előző napon ezres távon aranyérmes Nyerges Áron, Majoros Mátyás kettős az első helyen masírozott be az elődöntőbe. Ott már viszont Fodorék győztek, Nyergesék a 3. helyen végeztek és a döntőben ugyanez lett a végeredmény. A két magyar hajó között egy cseh duó ért a célba.

Kovács Gábor edző (jobbra), és tanítványa Fodor Bence (a kép bal oldalán), középen Czeglédi Gábor, mellette tanítványa, Tamási Zsombor /Fotó: a KSI-Gyomaendrőd Facebook oldala/

Remekelt Fodor Bence testvére, Napsugár is, aki az U15-U16-os korosztályban a fővárosi Tóth Diánával bejutott az 500-as döntőbe, ahol egy cseh páros mögött a második helyen végzett, megelőzve a másik magyar Jenei Petra, Kertész Gréta (Velencei-tavi VS, Paks), kettőst.

A Fodor, Jenei, Kertész, Szerafin Zsófia (utóbbi Kaposvár) négyes az U15-U17-es korosztályban K-4, 500 méteren döntőben lapátolhatott és az 5. helyen ért célba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában